Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, radekz200 napisał(a):

toż dzisiaj pokładło u nas całe pola, za kilka dni się okaże co będzie 

jadz beluj bo padać będzie 

Ile na minusie było? Mój łubin się trzyma. Śnieg napadał na niego -5 mrozu było kilka razy a on nic. 

Opublikowano
8 minut temu, radekz200 napisał(a):

Jeździliśmy teraz z kolegą to szpilki, nic jej nie jest.

Grochu nie ruszyło na szczęście. 

Opublikowano
3 minuty temu, pedro2 napisał(a):

Jeździliśmy teraz z kolegą to szpilki, nic jej nie jest.

Grochu nie ruszyło na szczęście. 

no najgorsze te siane przed świętami 

6 minut temu, soltys48 napisał(a):

Będzie dobrze.Radosław nie sr** żarem 

ja to luzik, kolega już od dwóch dni ziarno kupuje 😂

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

Leci biały dym, ciekawe czy wybrali czarnego 🤔

a to z mojego pieca jak takich drobnych drewien i kory podrzuciłem 🤭

malaczarna napisał:

Świętuje ktoś dzisiaj? Sto lat dla Stanisławowi 

moja teściowa 🤦🤪

Opublikowano
4 godziny temu, Rolnik1973 napisał(a):

Bobek

Jest jakaś dziedzina w której nie jesteś najmądrzejszy? 

babska 

3 godziny temu, jahooo napisał(a):

Olej opałowy pewnie w tym roku jeszcze trochę stanieje. 

zależy który

Opublikowano
11 godzin temu, jarecki napisał(a):

ale jak jest - 20 to i podajnik zwieksza obroty 🤣

obroty te same tylko częstotliwość uruchomień i czas pracy dłuższy, jak w każdym innym systemie ogrzewania paliwami kopalnymi 

2 godziny temu, Krzysztof81 napisał(a):

Żeby tylko znowu nie jakiegoś starego dziada.

w czym stary gorszy ? jak długo nie zagrzeje miejsca w Watykanie to nawet lepiej bo ciekawiej

4 godziny temu, radekz200 napisał(a):

kurła kiedy w końcu będzie te ciepło, kosiarka już uczepiona czeka 😂

po zimnech ogrodnikach : Serwacy ,Bonifacy i Pafnucy

Opublikowano
9 minut temu, jacor73 napisał(a):

Silnik w nim, to jak 1.0 w osobówkach, but, but i jeszcze raz but, a on ciągle nie może się zebrać🫣

Głupoty. Masz, że wiesz? 

Te mity, że mała pojemność to muł są wyssane z palca.

Mój 2.9L 4 tys h dobija i bez fanatyzmu szczerze powiem, że ciężko go zmulić. Fendt bez turbiny w pługu każdą górkę widział, a temu wciskasz gaz pod górę i się rozpędza. 

Fakt, że z 10t z tyłu  z 30 do 40km/h go bujnąć pod górkę jest słabo, ale przy tej mocy nie ma się co dziwić. 

Opublikowano
16 minut temu, jacor73 napisał(a):

Silnik w nim, to jak 1.0 w osobówkach, but, but i jeszcze raz but, a on ciągle nie może się zebrać🫣

to na kostke przed dom ma byc a nie do roboty

Opublikowano
Godzinę temu, radekz200 napisał(a):

W kopiec pójdź 

Nie będzie padać 

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, jacor73 napisał(a):

Mam odpowiednik z NH, tylko trochę mniejsza moc silnika, na moje 30ha wystarcza aż nadto. A i jakoś butować nie muszę, większość prac robię w zakresie 1400-1600.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 minutę temu, pedro2 napisał(a):

Gadałem z koleżanką od tej pompy ciepła.

12kw dom 180m2 pierwsze grzanie 20° na parterze przez dobę wzięła 26 kWh 

To dużo czy mało?

U mnie najwięcej wzięło 35 kw ale to liczone z licznika przez 24h pompa i inne pochłaniacze energii . 

Temp w domu 22-24stopnie .  200m2 pompa 12kw 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, kris91 napisał(a):

Dach se zmienię, nie chcieli pieniążków, a że pogoda nijaka, to czas zacząć samemu.

też bym tak chciał ale w POjedynke to nie robota

Edytowane przez konteno
Opublikowano

Ale pług trzy skiby ciągasz 

4.5l w czterech skibach pojedzie 

4 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Mam odpowiednik z NH, tylko trochę mniejsza moc silnika, na moje 30ha wystarcza aż nadto. 

Opublikowano
1 minutę temu, mf362 napisał(a):

U mnie najwięcej wzięło 35 kw ale to liczone z licznika przez 24h pompa i inne pochłaniacze energii . 

Temp w domu 22-24stopnie .  200m2 pompa 12kw 

35kWh chyba

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v