Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
34 minuty temu, 6465 napisał(a):

Dużo grochu zasiałeś? Będziesz miał do sprzedania na poplon. 

Ja tylko dla poplonów,zielonek dla bydła,i zmianowania sieję 

W tym roku 1,6ha tak mi kawałek pasował.

będę miał puszczony przez sita-wiec najdrobniejszy będzie najlepszy na polon- dla Ciebie pierwsze odłożę 

7 minut temu, marulekk napisał(a):

Akcja test w życie 

@slawek74 może być?

IMG_20250426_102957.jpg

Messenger_creation_DF718C30-4CE4-40BC-9C7A-F0908EC80365.png

Na usługi jeździsz 🤔😉

• Thanks 1
Opublikowano
8 minut temu, Baks00 napisał(a):

będę miał puszczony przez sita-wiec najdrobniejszy będzie najlepszy na polon- dla Ciebie pierwsze odłożę 

Na usługi jeździsz 🤔😉

Czym ty to kosisz?  Ja czasami myślę żeby kupić jakiego trupka jak Ryśka jeleń i uprawiać u siebie (łubin, groch, gorczycę, seradele i takie tam) na ziarno i sprzedawać. Lubię robić w polu. 

https://www.facebook.com/share/v/15FhXkTCqK/

Sportowcy to umieją się zachować nie to co ci pseudo celebryci z tiktoka 

To już podchodzi o molestowanie , ten ochroniarz złapał ją za cycki w brew jej woli. Widać jak próbuję się uwolnić🙆 https://www.facebook.com/share/v/1E58uHA9V9/

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, 6465 napisał(a):

Czym ty to kosisz?  Ja czasami myślę żeby kupić jakiego trupka jak Ryśka jeleń i uprawiać u siebie (łubin, groch, gorczycę, seradele i takie tam) na ziarno i sprzedawać. Lubię robić w polu. 

https://www.facebook.com/share/v/15FhXkTCqK/

Sportowcy to umieją się zachować nie to co ci pseudo celebryci z tiktoka 

To już podchodzi o molestowanie , ten ochroniarz złapał ją za cycki w brew jej woli. Widać jak próbuję się uwolnić🙆 https://www.facebook.com/share/v/1E58uHA9V9/

Ogólnie wszystkim ,w tamtym roku trion

Ale był bizon,mercator- przy grochu to koszenie o rosie i wolno grabie - takie me zauwazenia 

Był rok co nic nie zebrałem 

Edytowane przez Baks00
  • Thanks 1
Opublikowano

Nie wiem czy od handlarza czy od rolnika, ale u nas to ludzie dbają o maszyny awarje robione na bierząco, wszystko pochowane po garażach, nikt pod chmurką nie stoi. 

Opublikowano
2 godziny temu, Baks00 napisał(a):

Na usługi jeździsz 🤔😉

Nie opłaca się 😃

Opublikowano
2 godziny temu, Azor07 napisał(a):

@Baks00 i dojechał .Dzięki za wszystko równy z Ciebie gość .

Messenger_creation_481EC6EE-41D8-493A-9242-EF19F873B4F3.jpeg

Traktor jak traktor jeszcze żaden nie zrobił na mnie wrażenia ale ten deszcz z chęcią bym przygarnela

3 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

To będą następne kwiaty ;)

Te pierwsze to zawsze gigantyczne truskawy były. W tym roku na 26 maja chyba nie zaplonuja

• Like 1
Opublikowano

Słuchajcie,mam sprawę. Posiałem owies zimowy na małym kawałku dla testów,30ar. Ciężko mu było powschodzic bo mokro było w tym miejscu,ale jak się obudził to fajnie. Później mróz zrobił swoje i cały pożółkł. Myślę zostawię to zaoram jak i tak będzie nędzny i posieje dynie. Na wiosnę zaczął się zielenić i ruszać do góry razem z chabrem,rumianem i innymi towarzyszącymi chwastami. Pytanie co robić?opryskać to i owies jakos sobie poradzi?czy zlikwidować? Strasznie to wygląda

IMG20250426142512.jpg

Opublikowano

Pora do zwierząt 🤷 😣 następnie do miasta 

Póki co bez klątwy 😣 t

Ale i tak ⛏️🔨⚒️ T i T i uvdl

Opublikowano
35 minut temu, Belaruss820 napisał(a):

Słuchajcie,mam sprawę. Posiałem owies zimowy na małym kawałku dla testów,30ar. Ciężko mu było powschodzic bo mokro było w tym miejscu,ale jak się obudził to fajnie. Później mróz zrobił swoje i cały pożółkł. Myślę zostawię to zaoram jak i tak będzie nędzny i posieje dynie. Na wiosnę zaczął się zielenić i ruszać do góry razem z chabrem,rumianem i innymi towarzyszącymi chwastami. Pytanie co robić?opryskać to i owies jakos sobie poradzi?czy zlikwidować? Strasznie to wygląda

IMG20250426142512.jpg

Ja bym pryskał. Jak test to test. Jeśli zaorzesz, to test nie będzie pełny 

Opublikowano
10 minut temu, slawek74 napisał(a):

11* LLU u was też tak zimno 🤔🤦

trzeba było brać ten siewnik 3 dni kukurydza będzie siana 🤦🙆‍♂️ mam tak dużo czy wolno siejemy 🤔🤭😁

To chyba ręcznie planetem siejesz 🤔🤦...w zeszłym roku 1,5 ha siałem 18 minut nie licząc zasypania siewnika, co trwało może 10-15 minut🤷...

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v