Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

I się zagadka rozwiązała. . 

Zagadkę nigdy nie zostanie rozwiązana jeśli sama nie podam rozwiązania. 

Ja już powiedziałam że nie szukam męża. 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
5 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

I się zagadka rozwiązała. 

Już wiadomo czemu na to forum trafiłaś... 

A tu rozczarowanie. Same biedaki. Trzeba poszukać jakiegoś forum o kryptowalutach czy coś. 

• Haha 7
Opublikowano
17 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

... Cza sie było... łuczyć.... 

z ta ciezka praca to oczywiscie zart...

6 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Zagadkę nigdy nie zostanie rozwiązana jeśli sama nie podam rozwiązania. 

Ja już powiedziałam że nie szukam męża. 

a kochanka ?? 

jest tu paru chetnych kawlerow .. 

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, Kallina86 napisał(a):

A tu rozczarowanie. Same biedaki. Trzeba poszukać jakiegoś forum o kryptowalutach czy coś. 

Jak krów żadna doić nie umie, to na co wy liczycie?

Zamiast wstawiać fotki z dojarką, konwiami itp to flaszki z wódą.🤦‍♂️🤣

• Haha 2
Opublikowano
20 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Myślał, że ona gotuje jak jej matka – Ale okazało się, że pije jak jej ojciec 

• Haha 6
Opublikowano
Kallina86 napisał:

20 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

dobre

Krzysztof81 napisał:

28 minut temu, wojtal24 napisał(a):

są są

Też mnie to dziwi ale są tacy. Współpracujemy z jedną firmą z Siedlec to przyjeżdża do nas z towarem, rozładowuje i ogień z powrotem. Pytam się czy jakas pauza itp, bo inni jak z tamtąd wożą to zawsze pauzują? On tylko mrugnął okiem, są sposoby i gaz w podłoge. Zawsze oni i jeszcze jedni zza Łodzi podobnie.

Pozostali przepisowo.

to chyba nie było u Ciebie na firmie żadnej magnumki na WSC 😉😀😀😀

Opublikowano
9 godzin temu, Bezduszna napisał(a):

Trochę dziwne z twoim nadciśnieniem że pijesz.

Jednak jak ci nie szkodzi to czemu nie. 

W moim zawodzie ciężko tu mówić o piciu, to raczej degustacja na lepszy sen. Co by się Donald nie przyśnił abo jaki inny kaczor. 

9 godzin temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Ja nie lubię alkoholu , to dziadostwo jest 

Platinum lej 

Marcin ty młody chlop i już nic na P? 

A do oleju to będzie raczej millers 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Wiesio80 napisał(a):

Czytam że w Biedronce ogórki w słoikach z Indii....Idziesz do sklepu i beż sprawdzenia nawet polskiego korniszona nie zjesz 😡😡😡🤑

Smacznego🤣:

Sprzedaliśmy wszystko w obce ręce i takie mamy efekty.

Ostatnio widziałem jakies dane to jesteśmy jednym z najwiekszych konsumentów towarów i żywnosci produkowanej na zachodzie europy a teraz jeszcze jakies gowno z Indii 🤢🤮. Przynajmniej wiadomo po co jestesmy w tej UE - żeby nabijać kase innym.

20251116_195257.jpg

Edytowane przez Krzysztof81
  • Sad 2
Opublikowano
43 minuty temu, Wiesio80 napisał(a):

Czytam że w Biedronce ogórki w słoikach z Indii....Idziesz do sklepu i beż sprawdzenia nawet polskiego korniszona nie zjesz 😡😡😡🤑

Panie jak żyje korniszona ze sklepu nie jadłem, bo zawsze swojego full i raczej większość ze wsi ma tak samo, a inni no cóż ma być tanio, to jest. 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Smacznego🤣:

Chcą ludzie tanio to mają tanio ... Słoik takich ogórków pewnie tańszy niż kilogram ogórków od rolnika, o takich ogórkach z ekologicznych gospodarstw nawet nie wspomnę bo z 2 marketowe słoje będą potrzebne na 1kg ogórkow ...

Niestety, żywnosc oparta na produktach które wymagają dużej ilości pracy ręcznej będą w Polsce coraz droższe bo praca jest wysoką skladową kosztów produkcji... W takiej truskawce jak dobrze policzyć to wszelkiego rodzaju praca pracowników i rolnika stanowi około 50% kosztów produkcji towaru. Pielenie, rozwijanie włókniny, jakieś opryski, zbiory, to wszystko oparte na pracy człowieka a to generuje koszty ...

Ludzie by chcieli coraz więcej zarabiać a żeby żywność nie drożała, a tak się nie da, bo do produkcji tej żywności potrzebna jest praca ludzka. Więc są 2 opcje, aby utrzymać jakość cena idzie do góry, albo sprowadza się towar z krajów 3 świata gdzie produkcja jest tania i w ten sposób można utrzymać ceny na półkach ...

Tak samo skąd są te mrożone truskawki w marketach które kosztują tyle samo co surowiec kupowany od rolnika ?? Przy tych cenach surowca co były w tym roku kilogram mrożonej POLSKIEJ truskawki nie powinien być tańszy niż 30zl/kg, tylko kto to wtedy kupi ??

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Krzysztof81 napisał(a):

Smacznego🤣:

Ostatnio widziałem jakies dane to jesteśmy jednym z najwiekszych konsumentów towarów i żywnosci produkowanej na zachodzie europy a teraz jeszcze jakies gowno z Indii 🤢🤮. Przynajmniej wiadomo po co jestesmy w tej UE - żeby nabijać kase innym.

20251116_195257.jpg

Smacznego

Opublikowano
Godzinę temu, Wiesio80 napisał(a):

Jeżeli by budził zastrzeżenia było by zauważono.Widocznie sprzedaż idzie.Niestety na lokalnego dostawce nie ma klientów przez cenę.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Baks00 napisał(a):

Niestety na lokalnego dostawce nie ma klientów przez cenę.

Jeżeli kilogram kiszeniaków kosztuje na giełdzie 11-12zł za kilogram to wielu ludzi się na to nie zdecyduje tylko na jakieś tanie marketówki ... Na bazarku po marży handlarza te kiszeniaki pewnie po 13-14 za kilogram będą najtaniej, a może i drożej ...

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, malaczarna napisał(a):

Smacznego

Ja tego nie jem.🤢🤮 Kolegi z pracy siostra marzyła żeby zobaczyć Indie. W końcu kupiła wycieczke na 2 tyg i pojechała. Po 3 dniach chciała juz wracać. Nie mogła nic wziąć do ust jak zobaczyła jaki tam syf. Ludzie normalnie srają na żywca na ulicy - idzie, przykucnie na poboczu, zrobi kloca i odzie dalej🤣.

Wystarczy włączyć YT i popatrzeć. Pier**le, żeby tam cos jeść.

Jako ciekawostke powiem, że w Polsce w zakładach spożywczych pracują z tamtąd tysiące ludzi. Trzeba ich uczyć myć ręce i tłumaczyć po co to się robi. Nie rozumie taki też czemu trzeba podcierać dupe albo myć ręce po wyjściu z toalety.

Edytowane przez Krzysztof81
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Jako ciekawostke powiem, że w Polsce w zakładach spożywczych pracują z tamtąd tysiące ludzi. Trzeba ich uczyć myć ręce i tłumaczyć po co to się robi. Nie rozumie taki też czemu trzeba podcierać dupe albo myć ręce po wyjściu z toalety.

Chcą ludzie tanie żarcie to mają tanie żarcie ... Nie da się tanio i dobrze ... Najlepiej to żeby słoik bio eko ogóreczków 0,5kg kosztował 5zł, ale przy obecnych kosztach w tym kraju to jest nierealne, musi być importowane ...

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Jeżeli kilogram kiszeniaków kosztuje na giełdzie 11-12zł za kilogram to wielu ludzi się na to nie zdecyduje tylko na jakieś tanie marketówki ... Na bazarku po marży handlarza te kiszeniaki pewnie po 13-14 za kilogram będą najtaniej, a może i drożej ...

Nie wykluczone że pojawi się produkt ,,premium" np taki ogórek kiszony od polskiego dostawcy- ale żeby trwał na półkach musi się sprzedawać 

Zresztą ja robiąc zakupy, kupuję co mi smakuje.

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, Baks00 napisał(a):

Nie wykluczone że pojawi się produkt ,,premium" np taki ogórek kiszony od polskiego dostawcy- ale żeby trwał na półkach musi się sprzedawać.

Tylko jak ma się sprzedawać jak za połowę albo 2/3 ceny jest import, który w słoiku na półce wygląda identycznie ...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v