Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, marulekk napisał(a):

No za dwa worki i gratis zboże 🤭🤭🤭

Za to  co wew tych workach...z ciekawości żem...

2 minuty temu, Elon napisał(a):

Zobacz Rochu jaki deutz, babka musi nam takiego kupić. 

IMG_20231201_081744.jpg.b3dc25bcf061c4e665eb1c692958a3db.jpg

Ładny...

Bym miał dużo piniendzy...to bym kupił...

Podobno będzie na Podlasiu go widać...lada dzień...

Tam wiedzą co dobre...

Pancerne to maszyny...i niedrogie... 

Ale że lemik tak się odkryłeś....

Musi barany nie idą i tak z nudów...🤭

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
15 minut temu, Qwazi napisał(a):

Raczej będzie jeszcze to postępować 

I po co my ten podatek rolny obniżali 🤔🤦

🤭

A nie wiem. Czytałem tu nie dawno że podatek to niski jest. 

Opublikowano
4 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Za to  co wew tych workach...z ciekawości żem...

Ładny...

Bym miał dużo piniendzy...to bym kupił...

Podobno będzie na Podlasiu go widać...lada dzień...

Tam wiedzą co dobre...

Pancerne to maszyny...i niedrogie... 

Ale że lemik tak się odkryłeś....

Musi barany nie idą i tak z nudów...🤭

Co w zamian ? Dalej zielony ?

Opublikowano
7 minut temu, Elon napisał(a):

Zobacz Rochu jaki deutz, babka musi nam takiego kupić. 

IMG_20231201_081744.jpg.b3dc25bcf061c4e665eb1c692958a3db.jpg

Panie Zbyszku. Bo pomyślę że ten Żydek to jakieś twoje multi 🤭

2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Podobne ceny...

Ładne znicze kupiłem tylko takie słabe zdjęcie mam. 

Screenshot_2025-10-31-17-05-20-729_com.miui.gallery.jpg

Opublikowano
1 minutę temu, szymon09875 napisał(a):

Dalej zielony ?

To ładny kolor...

Lubię wiosenne barwy...chyba żeby żwawsze ...to może czerwony...🤔

3 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Co konkretnie?

No jak co?

Chyba mój serdeczny kolego widzisz że słomę i siano....wieze...konkretnie..🤷

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Można sobie żartować...

Jednak ja wolę żeby pomagać tym... którzy wzajemnie się ...kłocą..

Powiem ci tak jak ja to widzę 

Pomaganie nie zawsze jest tym co trzeba robić. 

Jednak pomoc kosztem swoich obywateli to jest tak jak by pistolet przyłożyć komuś do skroni i patrzeć jak cię o litość abyś nie strzelił. 

Polska to nie państwo które może sobie pozwolić na taką pomoc. W pierwszej kolejności powinien liczyć się obywatel a nie ktoś kto na końcu tej drogi pokarze nam plecy lub sztylet w plecy zada. 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
3 minuty temu, 6465 napisał(a):

Panie Zbyszku. Bo pomyślę że ten Żydek to jakieś twoje multi 🤭

No czemu moje?

Nikt normalny nie przechowuje moich zdjęć i nicków...

Zrobił se lemik Elona l, to mają to samo.

Projekty małych je stare konta, fotki....

Jak ja zamilkne, a może się tak zdarzyć....

To będą, wróć....pieprzniety barani baca... Będą udawać że tak ja...

Już był siupy jak zem likwidował...

...taka cena sławy...

Prawdziwych Pafnucych już takich nie robią...

No ale jak ktoś z grubsza śledzi...no to uwierzy...

Opublikowano
4 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Powiem ci tak jak ja to widzę 

Pomaganie nie zawsze jest tym co trzeba robić. 

Jednak pomoc kosztem swoich obywateli to jest tak jak by pistolet przyłożyć komuś do skroni i patrzeć jak cię o litość abyś nie strzelił. 

Polska to nie państwo które może sobie pozwolić na taką pomoc. W pierwszej kolejności powinien liczyć się obywatel a nie ktoś kto na końcu tej drogi pokarze nam plecy lub sztylet w plecy zada. 

Nie ja wolę by się wrogowie moi bili sami ze sobą...z dala...

..no ale ja ze wsi...z Polski ż...się nie znam...

Opublikowano
2 godziny temu, jahooo napisał(a):

Krowiarze zachowują się trochę jak ci, co liczyli, że zboże będzie zawsze po 2 tys za tonę tak, jak w 2022 roku, po prostu przyszła korekta cen

Jak pszenica po 600, to mleko będa kupowac po 50gr/litr, bo po tyle przyjedzie pędzone na GMO z USA. Nadzorcy z UE już dawno położyli lagę na rolnictwie, będą ratować niemieckie samochody, rolników mają w d.....

Ja dziś w sklepie żadnej obniżki cen mleka ani o 30 groszy, ani nawet o 10 na litrze nie zauważyłem, nawet promocji żadnej na mleko nie było

A ty coś masz do ludzi co ciężko pracują? Ciągną dwa etaty i nie wiedzą do końca ile za to dostaną? Cenę nawet nie spółdzielnia ustala a pośrednik czy handlowiec czytaj market co towarem handluje... 🙋‍♂️ kup krowę to dowiesz się jaki to lekki kawałek chleba....

Opublikowano
Teraz, slawek74 napisał(a):

A ty coś masz do ludzi co ciężko pracują? Ciągną dwa etaty i nie wiedzą do końca ile za to dostaną? Cenę nawet nie spółdzielnia ustala a pośrednik czy handlowiec czytaj market co towarem handluje... 🙋‍♂️ kup krowę to dowiesz się jaki to lekki kawałek chleba....

ja piszę, że wydaje się niektórym, że perspektywy na mleko będą wieczne i niezmienne - a nie, ze to lekka praca

teraz kolej na dołek z mlekiem - skoro zboże takie tanie, to i mleko można tanio produkować

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Edytowane 11 minut temu przez Bezduszna

...no to się liczy...

No pomyśl..

Opublikowano
1 minutę temu, jahooo napisał(a):

ja piszę, że wydaje się niektórym, że perspektywy na mleko będą wieczne i niezmienne - a nie, ze to lekka praca

teraz kolej na dołek z mlekiem - skoro zboże takie tanie, to i mleko można tanio produkować

A to wina hodowców że tanie zboże 🤔 mieszanki jakoś nie tanieją 🙋‍♂️ bez hodowli jakiej by nie było to zboże i mie tylko tanie a i zbytu całkiem znikomye ilości...

Opublikowano
Teraz, slawek74 napisał(a):

A to wina hodowców że tanie zboże 🤔 mieszanki jakoś nie tanieją 🙋‍♂️ bez hodowli jakiej by nie było to zboże i mie tylko tanie a i zbytu całkiem znikomye ilości...

a to wina zbożowców, że mleko tanieje ? jak zboże było drogie, to krowiarze psy na tych od zboża wieszali

Opublikowano
Teraz, radekz200 napisał(a):

kurła tylko na tyle nawozów zostało ze zgrabiarki 

IMG_7210.jpeg

Było nie kupować 🤷‍♂️ grabie i fla sportu 🤭🙋‍♂️😁

Teraz, Qwazi napisał(a):

Pytanie co to znaczy niski?

Coś poniżej 165 u kobiety a ciekawe ile u mężczyzny 🤔 mały Kazio miał w dowodzie wzrost średni a z 1.5m max 😁

Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

...no to się liczy...

No pomyśl..

Ja właśnie myślę o obywatelach nie o kimś kto tylko będzie przez wiele lat traktował nas jako skarbonkę 102 mld to nie jest złotówka za to można by było coś zrobić u siebie. 

Nikt nam nie powie Dziękuję 

8 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Nie ja wolę by się wrogowie moi bili sami ze sobą...z dala...

..no ale ja ze wsi...z Polski ż...się nie znam...

Wrogowie mają się nie zbliżać ale pamiętaj to nie jest nasza wojna tylko ich i oni sami powinni sobie radzić z spłata tego co sami wzięli. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v