Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Jprdl, ty już się gubisz w swoich zeznaniach xD 

A tego bezorkowca to czym ciągasz ?? xD Przypomnij sobie co kilka dni temu pisałeś xD 

Massey został sprzedany. W to miejsce był kupiony ładowacz czołowy do john deere. Między czasie przyjechał jd z niemiec, który został wymieniony na jd 7530. Bobek to nie wszystko, w tym roku przyjechały dwie nowe emki. To pewnie też przeoczyłeś. Nie dziwię się, wszak czytasz i rozumiesz to co chcesz. 

• Haha 2
Opublikowano
3 minuty temu, Krzyszt0f napisał(a):

Siema, powiedzcie mi jest sens wałowac pszenżyto po siewie walem gładkim? Ogólnie sprawa wygląda tak że zebrałem kukurydzę na kiszonkę i pole było czyste to pomyślałem że uprawie gruberem na głęboko i zasieje siewnikiem( rok temu tak robiłem i było dobrze) niestety w tym roku po siewie dużo tych łodyg od kukurydzy stoi na sztorc i jest ich o wiele więcej niż rok temu i wpadłem na pomysł wałowania wałem gładkim? Jak myślicie dobry pomysł? Żyto na kiszone wałuje i rośnie więc chyba nie powinno być problemu z pszenżytem? Dodam że to duże piaski sa jeśli chodzi o glebę 

To zostaw jak jest. Ograniczysz erozję wietrzną zimą, a przy odrobinie szczęścia do zimy, zatrzymasz więcej śniegu podczas ewentualnych wiatrów.

Opublikowano
20 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Pogubiłes się w kłamstwach...

Zapisuj se może.....gołodupcu z mazowsza...🤭

Przeczytaj moje posty, tylko ochłoń trochę majetniku Lubelski.

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, Elon napisał(a):

Czytaj na drugi raz uważnie. John deere 6610 i Massey Ferguson 6170 z ładowaczem, którego sprzedałem.

A teraz dwie nowe M-ki, 7530 ... Gubisz się Żydek xD A tak naprawdę stara siuntka ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

W sklepie to jabłka są po 4-5zl a u producenta za tyle kupisz 3kg ...

Przecież @Elon poszedłby z torbami przy tych cenach. Nie znasz się 😁.

1 godzinę temu, slawek74 napisał(a):

Wydatki 🤦

c2d6e282-72d7-47e6-b76a-7cdda1136da3.jpg

20251001_104217.jpg

Cytując klasyka. Nie opłaca się :ph34r:.

53 minuty temu, Michał18 napisał(a):

No i zapalenie 🐄 by to uj 300 zł weterynarz skasował 😣 

Te pszenżyto to nie nadaje się do żywienia 

Tylko owies 

A na etacie przerobiłbyś te 8-10 godzin i 300 zostało by w kieszeni.

34 minuty temu, Elon napisał(a):

Ja nie zmyślam tak jak ty. Nigdy nie wstawiałem ciągnika z rozrzutnikiem. 

Się pogubiłeś. To z zazdrości. Ja to rozumiem. Nic w życiu ci nie wyszło, to przelewasz teraz flustracje na mą osobę. Masz kompleks niższości. Usiłujesz być lepszy od innych. A tak naprawdę jesteś małym człowiekiem. Musisz mieć bardzo płytkie i przykre życie. 

Frustracje nie flustracje. Po drugie czego Ci zazdrościć ????

31 minut temu, Elon napisał(a):

A czemu by miało nie starczyć? 

A w przypadku wspomnianej pszenicy nie starcza? Pewnie że starcza, inaczej rolnicy by rezygnowali z inwestycji, a tak nie jest. Popatrz na sprzedaż kombajnów, siewników, rozsiewaczy, opryskiwaczy, czy też nawet przyczep. 

Nie wiem jakie są koszta produkcji kapusty dlatego pytam. Ile potrzeba środków czyli PLNów na jeden ha kapusty ?

Co do pszenicy. Ile Ci zostaje na czysto przy 8 tonach zboża i cenie 700 zł ?

17 minut temu, malaczarna napisał(a):

Interesował się ktoś tym 1%kredytem?

Ten który ma być zamiast dopłat do zboża ? Na papierze być może to ładnie wygląda a w praktyce ? 1% przez dwa lata a potem ile ? Spłata do 4 lat, tylko z czego skoro kolejne lata mogą być podobne ?

Opublikowano
7 minut temu, Agrest napisał(a):

To zostaw jak jest. Ograniczysz erozję wietrzną zimą, a przy odrobinie szczęścia do zimy, zatrzymasz więcej śniegu podczas ewentualnych wiatrów.

Też tak myślałem ale te łodygi w górę stojące trochę kują w oczy i jest ich dosyć dużo 

Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Stek kłamstw i fantazji dziecka...

Po co nam to czytać?

Już było tu kilku takich ..

...albo ty ciągle w innych odsłonach...🤭

1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

@Elon @Arbos3055 a może @barrei xD 

Zetorki12🤣🤣🤣🤣

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Elon napisał(a):

Pewności nie masz. 

A może ja to twoje nowe konto.

Tiaaaa.

Fantazjuj ile tam chcesz...jednak zauważ że kompletnie nikt nie wierzy w te bajeczki....

...w sumie to już nudne się zrobiły.....🥱🥱🥱

4 minuty temu, Elon napisał(a):

Zetorki12

A czyli łorawiok..

...daj se już siana....przynudzasz.....

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
12 minut temu, Elon napisał(a):

Massey został sprzedany. W to miejsce był kupiony ładowacz czołowy do john deere. Między czasie przyjechał jd z niemiec, który został wymieniony na jd 7530. Bobek to nie wszystko, w tym roku przyjechały dwie nowe emki. To pewnie też przeoczyłeś. Nie dziwię się, wszak czytasz i rozumiesz to co chcesz. 

Pochwalisz się którymś z nich ? Może ten ładowacz czołowy z JD ?

10 minut temu, barrei napisał(a):

Siuntke z wozem paszowym wrzucił. Pamiętam to zdjęcie.

Kiedy 🤔 :ph34r: ?

3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

@Elon @Arbos3055 a może @barrei xD 

Bóg jest jeden ale w trzech osobach 🤫.

Opublikowano

@Elon ale co Ci szkodzi pochwalić się jednym z ciągników ? Tu już jeden chwalił się paszportami, inny parkingiem i stopami to możesz i ciągnikiem z bezorkowcem na przykład. Niech nam kopara opadnie :P.

• Haha 6
Opublikowano
55 minut temu, Elon napisał(a):

Ja nie zmyślam tak jak ty. Nigdy nie wstawiałem ciągnika z rozrzutnikiem. 

Się pogubiłeś. To z zazdrości. Ja to rozumiem. Nic w życiu ci nie wyszło, to przelewasz teraz flustracje na mą osobę. Masz kompleks niższości. Usiłujesz być lepszy od innych. A tak naprawdę jesteś małym człowiekiem. Musisz mieć bardzo płytkie i przykre życie. 

Ocho..

Następny....cywilizowany i bogaty....

Masz swój odrzutowiec?😆😂😆

Opublikowano
11 minut temu, dsbh napisał(a):

Ten który ma być zamiast dopłat do zboża ? Na papierze być może to ładnie wygląda a w praktyce ? 1% przez dwa lata a potem ile ? Spłata do 4 lat, tylko z czego skoro kolejne lata mogą być podobne ?

Pewnie trzeba będzie 80%umoczyc w rolnictwo

Opublikowano
5 minut temu, malaczarna napisał(a):

Pewnie trzeba będzie 80%umoczyc w rolnictwo

Jak dla rolników to chyba nie na wczasy 🤣🤣🤣🙋‍♂️🤦

Godzinę temu, witejus napisał(a):

Stare opony się znudziły?

Płótna puściły i kiszka wyszła 🤦