Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

A raz słyszałem takie plotki gdzieś tam ludzie opowiadali że jeszcze ma coś wejść tylko chyba w następnym roku że jak się spóźnisz z przeglądem to za każdy miesiąc chyba stówa drożej czy jakoś tak

Opublikowano
3 minuty temu, Strongman napisał(a):

Porobiliście już przeglądy techniczne bo chyba od 18 czy 19 ma być już drożej

Aż tak duża zwyżka cen nie będzie...

Stać mnie....robić w normalnym terminie... przegląd...sprzętu...

Opublikowano
3 minuty temu, Strongman napisał(a):

A raz słyszałem takie plotki gdzieś tam ludzie opowiadali że jeszcze ma coś wejść tylko chyba w następnym roku że jak się spóźnisz z przeglądem to za każdy miesiąc chyba stówa drożej czy jakoś tak

nie stówa, tylko 100% więcej

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem Nie czytałem nic tylko siedziałem w kolejce w szpitalu i jakoś ludzie opowiadali że ma popsuty samochód i nim nie jeździ to jak zajedzie na przegląd jak on nie na chodzie i jak się termin skończy to kary będzie płacił

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
Godzinę temu, jahooo napisał(a):

znajomy wozi obornik pod ziemniakina jesieni, ale gdzies pod koniec października, aby uwolnił się z niego chlor, bo szkodzi ziemniakom, jak wwywiezie, zwłaszcza od krów, na wiosnę

ziemniaki ma ładne, czy z tego powodu, że wywozi świeży obornik na jesieni - nie wiem, taki kompostowany wywozi też wiosną

Nigdy nie goniłem pod pyrę jesienią. Ale gnój spod wyciągu to jest ciasto i jeszcze gnojowką przelewane regularnie

Godzinę temu, Bezduszna napisał(a):

Nie jestem nim. Wydaje mi się że narzeka tylko dlatego że ciągle go wszystko omija dotacje. Tym bardziej że za każdym razem tylko rosną mu koszty. Także zapewnie zamiast skupić się na swojej pracy i co można poprawić woli patrzeć co kto ma zamiast się skupić co sam może osiągnąć mając to co ma u siebie. 

Widzi tylko wszystko w czarnym scenariuszu nie weźmie pod uwagę że w każdym ciemnym tunelu jest swiatełko które tylko wystarczy ujrzeć i zobaczyć że są też dobre strony tego wszystkiego co go spotyka. Tym bardziej że to co każdego człowieka spotka złego to nie świadczy o tym że bedzie ciągle źle. 

To jest jedno z najgorszych sytuacji która każdego człowieka może spotkać jeśli nie ma wsparcia u najbliższych. 

Ale od razu zaznaczam to jest moje postrzeżenia które mam w tym temacie. 

Fakt, nie jesteś nim. Karol to jest sztywniejszy gospodarz niż się tutaj powszechnie wydaje. Tak se biadoli bo mu dawno nie groziłem...kopem🤭

6 minut temu, jahooo napisał(a):

dla mnie to pomysł poroniony, bo co się zmieni - że zamiast wniosek o dopłaty składać właściciel , zgłosi dzierżawca, i będzie musiał oddac dopłaty co do złotówki ? bo takie pewnie będą umowy dzierżawy

czyli i tak zostanie z gołym polem, i tak

dla bambrów oznacza to tylko ciut większą zdolność kredytową, bo o to im pewnie chodzi, oraz o punkty do programów unijnych - czyli jeszcze więcej kredytów

to jest droga donikąd, zwłaszcza w kontekście otwarcia rybku z Ameryką Południową i obcięcia dopłat za dwa lata do 30-40% obecnych

Amen. Dbałość o własny tyłek za wszelką cenę finalnie doprowadzi do zguby i własnego tylko i wszystkich wokoło

9 minut temu, Strongman napisał(a):

Porobiliście już przeglądy techniczne bo chyba od 18 czy 19 ma być już drożej

Wiesiek kur...a, na JD Cię stać, a o parę złotych za przegląd płaczesz 🤦

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

Wiesiek kur...a, na JD Cię stać, a o parę złotych za przegląd płaczesz 🤦

Nie płaczę tylko akurat mi się pokonczyli to wolę zrobić teraz jak taniej niż za parę dni będzie drożej

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Strongman napisał(a):

siedziałem w kolejce w szpitalu i jakoś ludzie opowiadali że ma popsuty

Co Ci się stało,że w szpitalu ..i to w kolejce ....?

Mając lekarza....w domu...

Opublikowano
1 minutę temu, Strongman napisał(a):

Nie płaczę tylko akurat mi się pokonczyli to wolę zrobić teraz jak taniej niż za parę dni będzie drożej

normalna sprawa, parę zł ale chodzi o zasady oszczednosc i szacunek do pieniądza 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

Jeszcze 2 ha domęczył

Ale już olej odmą pluje

Rano jeszcze tylko dym szedł

Umiera P0woli

A jeszcze 5 talerzowania i 7.5 ha orki 

Aby to zrobił to już się zabronuje i P0sieje ruskiem. 

Aby płyn chłodniczy nie parował z odmy.bo przytrzesz lub kropli oleju nie było widać w chłodnicy 

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
5 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

Jeszcze 2 ha domęczył

Ale już olej odmą pluje

Rano jeszcze tylko dym szedł

Umiera P0woli

No i zniszczysz ten ciągnik. Warto ?? Zamiast naprawić za parę groszy to wywalisz kilka tysięcy ... Ale Tusek się cieszy. Zarobi na VAT od części ...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

No i zniszczysz ten ciągnik. Warto ?? Zamiast naprawić za parę groszy to wywalisz kilka tysięcy ... Ale Tusek się cieszy. Zarobi na VAT od części ...

Gówno mu się tam dzieje...

Dla poklasku opowiada ...

Toż głupi nie jest...siedzi w naprawach silników...tyle że mniejszych...

Powoli się rozkracza...mało robił, to się ...prawie nie psuł ..nabrał dzierżaw, trochę porobił ...motodokyor się kończy, to i pluje pierścionkami...

Edytowane przez 12Pafnucy
  • Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Powoli się rozkracza...mało robił, to się ...prawie nie psuł ..nabrał dzierżaw, trochę porobił ...motodokyor się kończy, to i pluje pierścionkami...

Chce Tuska dorobić VAT-em koniecznie

• Haha 2
  • Sad 1
Opublikowano
14 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

No..to to może da się zrozumieć...

Ja bardziej nie rozumiem czemu innym wymawiać którzy potrafili....że samemu się jest ...no d*pa...

Zazdrość. On ma ja nie mam. 

Tylko że zamiast zacząć robić to tak jak ty mówisz wolą siedzieć na 4 literach  bo tak wygodnie. 

Zasada jest prosta jeśli samemu się nie weźmie to nikt za ciebie nic nie zrobi. 

Wiele osób myśli że inni za nich zrobią robotę. Ci inni jednak tego nie zrobią za nich bo nie muszą nic robić. 

21 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Mocno zorientowana...żeś...

Z czego korzystałaś?

...pytanie retoryczne..🤭

Pafnucy zostawię to bez komentarza. 

6 minut temu, Qwazi napisał(a):

Fakt, nie jesteś nim. Karol to jest sztywniejszy gospodarz niż się tutaj powszechnie wydaje. Tak se biadoli bo mu dawno nie groziłem...kopem🤭

Co mu to daje że jest sztywny. Tylko to że ciągle dostaje po 4 literach. Może nie jestem rolniczką. Wiem tylko to że w biznesie to daje tylko straty i tylko starty. Trzeba wiedzieć kiedy skończyć sztywność a zacząć myśleć co jak poprawić lub co dodać lub co przynosi ujemny wynik i zacząć to minimalizować aby coraz to mniejsze były koszty które ponosimy. Wziąć się za to co daje nam dodatni wynik w naszych dochodach. A tutaj widzę tylko ubolewanie nad sobą zamiast wziąć się do roboty. To jest jego podstawowy błąd który popełnia. 

Usunięcia połowy stada może i było dobrym posunięciem nie znam historii ale to nie znaczy że z resztą stada nie można zacząć poprawiać swoich finansów i powoli rozbudowywać się tak jak robi to część rolników. 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Perełka od handlarza ... Nie bez powodu malowany ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
12 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

normalna sprawa, parę zł ale chodzi o zasady oszczednosc i szacunek do pieniądza 

A nie chodzi o to aby ukarać tych co się spóźniają z tym?

Opublikowano
13 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Wleje mu oleju 20w50 i się uspokoi.. brachola 3060 wpierdala 3l  oleju za dzień w mulczerze, nikt się tym nie przejmuje... 

Opublikowano
16 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Odmą to nie bardzo na pierścienie. Szybciej mu panewkę obróciło, jak Bogdan pisał. A jeśli jeszcze nie obróciło, to zanim zrobi to co napisał, obróci 

15 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Co mu to daje że jest sztywny. Tylko to że ciągle dostaje po 4 literach. Może nie jestem rolniczką. Wiem tylko to że w biznesie to daje tylko straty i tylko starty. Trzeba wiedzieć kiedy skończyć sztywność a zacząć myśleć co jak poprawić lub co dodać lub co przynosi ujemny wynik i zacząć to minimalizować aby coraz to mniejsze były koszty które ponosimy. Wziąć się za to co daje nam dodatni wynik w naszych dochodach. A tutaj widzę tylko ubolewanie nad sobą zamiast wziąć się do roboty. To jest jego podstawowy błąd który popełnia. 

Usunięcia połowy stada może i było dobrym posunięciem nie znam historii ale to nie znaczy że z resztą stada nie można zacząć poprawiać swoich finansów i powoli rozbudowywać się tak jak robi to część rolników. 

Miał trochę problemów w hodowli, każdemu się zdarza coś tam, raz mniejsze raz większe (Sławek nawet nie próbuj pisać, że u Ciebie się nie zdarza) ale 120 tys za prasę przelał. Kto z kolegów byłby w stanie🤔

4 minuty temu, Buszmen11 napisał(a):

Wleje mu oleju 20w50 i się uspokoi.. brachola 3060 wpierdala 3l  oleju za dzień w mulczerze, nikt się tym nie przejmuje... 

Jeśli Rysiek prawdę napisał to nie sądzę 

19 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Co mu to daje że jest sztywny

Myślę, że kobieta doskonale to wie🤷🤭

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Qwazi napisał(a):

Miał trochę problemów w hodowli, każdemu się zdarza coś tam, raz mniejsze raz większe (Sławek nawet nie próbuj pisać, że u Ciebie się nie zdarza) ale 120 tys za prasę przelał. Kto z kolegów byłby w stanie🤔

Jakbym potrzebował prasy to bym przelał, ale na te ilości co robię rocznie to nawet używana prasa to za dużo ... A po drugie ciągnik trochę za mały, robić dziadostwo swoim to lepiej nająć kogoś niech zrobi to porządnie ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
Teraz, Qwazi napisał(a):

Nie chodzi o prasę tylko o kwotę. Możesz na co innego🤷

Ja na dzień dzisiejszy nie mam takiej sumy do dyspozycji 

Taką kwotę mam bez problemu. Jak kupowałem deszczownię to z dnia na dzień 70 paczek przelałem jak stara padła ...

Opublikowano

Ty masz, Sławek Agrest ma, Bogdan ma...ktoś jeszcze może też, o kim nie wiem...a reszta🤷...

Samo to, że Karol te problemy ze stadem przetrwał już o czymś świadczy, a on potem jeszcze tą prasę kupił🤷