Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
4 godziny temu, Rolnik1973 napisał(a):

500 kg na 5.15 ha rozsiane

Kurła

Dzwinił z czystego P0wietrza

Audytor P0 wymyślał co innego niż pierwotnie zakładano 

Ocieplenie domu musi być, okna zostajă bo spełniają norme

Ocieplenie dachu ma nie być bo to nie wpływa na tam gdzie się ogrzewa. 

Dlamnie to dużo lepsze rozwiązanie

Piec i bufor 1000 l i nowy bojler ciepłej wody i do nie do dopięte solary

Fest jakby tak wyszło. 

Coś rusza się

P0łowa września mają zacząć coś działać

Czyli Tusk nie taki zły jeszcze tylko talerzówkę przywiezie i będzie błogosławiony

• Haha 4
Opublikowano
Godzinę temu, Karol6130 napisał(a):

Za dwa miesiące trzeba będzie myć

20250828_165235.jpg

Same kłopoty...z tym ...bogactwem....🙆

32 minuty temu, marulekk napisał(a):

Się robi się 

Ostatnie turlanie w tym sezonie 

1756395253166890074945890524653.jpg

Ja właśnie wróciłem...

Też chyba ostatnie....

Ale mnie oprowadził po wszystkich dziurach...ale... opłaciło się....🤑

....o jest moja ulubiona sprzedawca cieląt....🤭

https://www.olx.pl/d/oferta/jaloweczka-hereford-z-simentalem-CID757-ID17aUyD.html

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, mf362 napisał(a):

Pytanie do posiadaczy zetorkow czy dźwignie od womu podejdą zamiennie do c360 ? Bo chyba są dłuższe to nie trzeba było się schylać tak . 

Powinny pasować, ale i tak się będziesz schylał, a w gratisie będziesz o nie haczył nogą przy wsiadaniu i wysiadaniu. A nie poprawią komfortu bo i tak trzeba tą dzwignię wcisnąć do końca. Nawet bym powiedział że będzie gorzej. Jeśli chcesz sobie ułatwić to przedłuż dźwignie profilem o takim przekroju, żeby wszedł na oryginalną dźwignie, ale musisz go zaraz za końcem dźwigni załamać do góry. Jak będę się widział z sąsiadem to mogę Ci zrobić fotkę jak to wygląda. Może jutro będzie na łąkach. 

No i 5 ha zgrabione i strurlane z wynikiem 48 bel. Więcej bym nie dał rady, żeby to suche było. Reszta na jutro 

Edytowane przez Qwazi
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, marulekk napisał(a):

Się robi się 

Ostatnie turlanie w tym sezonie 

1756395253166890074945890524653.jpg

No to już masz na czym podejmować wyzwanie😁

3 minuty temu, Michał18 napisał(a):

A gdzie to podział się Kowalsky i Pijoter 🤔

Łorawiok prawdopodobnie samochód kupuje po słowackiej stronie.  Ma podobno dylemat pomiędzy VW a Renault...coś tak mi się obiło o uszy....

😁🤭

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v