Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, wojtal24 napisał(a):

trochę się działa takie forumowe mma Pafnucy kontra Despero czy jakoś tak a i Michał się dopytywał o pensje kierowcy i nie wierzy że zarabiasz 12÷15tys. 

To lepiej mu nie tlumaczta, bo złapie bagcyla i mnie wygryzie. On kawaler jeszcze mu się spodoba czerwona fuga na czarnych płytkach w mieście sexu i biznesu i rasę pomiesza 😄😄

• Haha 2
Opublikowano
Godzinę temu, jacus napisał(a):

nawoz na kukurydze wywiozony- ale znowu nie pada,, co chwile sie prognozy zmieniaja.

pewnie jak bede na weselu wtedy lunie...jak mi sie nie chce ...miejskie wesela to nie dla mnie.. co to 80 osob i dj..

Co teraz siales ?

Opublikowano
Godzinę temu, jacus napisał(a):

nawoz na kukurydze wywiozony- ale znowu nie pada,, co chwile sie prognozy zmieniaja.

pewnie jak bede na weselu wtedy lunie...jak mi sie nie chce ...miejskie wesela to nie dla mnie.. co to 80 osob i dj..

Nowoczesność 🤣 byłem ostatnio na takim z DJem i lux się wybawiłem. Nie zależy gdzie? kto gra tylko od towarzystwa 😀

Opublikowano
Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

No jak nie działa?

I nie rozumiem czemu łaczysz z ...od zarazy?chwast , a zaraza to zupełnie co innego

Robiąc zarazę masz długo zielone badyle i w połączeniu z opryskiem na chwasty nie puszczą ziela. A jak zrobisz chwasta końcem kwietnia na ziemię, badyle uschną w pół lipca to od razu trawa w górę tak jak i bez pryskania. Przetestowane. 

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Robiąc zarazę masz długo zielone badyle i w połączeniu z opryskiem na chwasty nie puszczą ziela. A jak zrobisz chwasta końcem kwietnia na ziemię, badyle uschną w pół lipca to od razu trawa w górę tak jak i bez pryskania. Przetestowane. 

Opryskaj od zarazy, badyle uschną koniec sierpnia i będzie więcej towaru handlowego. 

Opublikowano
Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

Nieodpowiedni oprysk.

Testowane trzy różne kombinacje i prawdę mówiąc odechciało mi się. Raz sam Sencor, później Stomp i Boxer, trzeci raz wszystkie trzy substancje wymieszane. Efektu zadowalającego nie było. I tak trzeba kosić i tak.

1 minutę temu, 6465 napisał(a):

Opryskaj od zarazy, badyle uschną koniec sierpnia i będzie więcej towaru handlowego. 

Tylko wtedy to mi nikt tego nie kupi. Koszty w uj na środki a po 2,50 już nikt nie zapłaci. Reasumując w uj zbierania, przebierania a pieniędzy nic więcej.

Opublikowano
Teraz, 6465 napisał(a):

Dziwne masz rozumowanie. Ja to się staram wyciągnąć jak najwięcej z jak najmniejszej powierzchni. Ale jak kto woli. 

Rozumujesz jak tępuś. A więcej nie zawsze znaczy więcej. Pryskając po 5x na zarazę to czym ten ziemniak będzie się różnił, prócz ceny, od tego ziemniaka od bambra w sklepie? I wtedy jak się dostanie za niego złotówkę to wszystko. A tak mniejszy plon, mniej przewalania, mniejszy nakład a cena razy 2.

Opublikowano

Wystarczy 2-3 razy. I ten pryskany niczym nie będzie się różnił od tego twojego eko. A na pewno będzie większy plon skoro wegetacja będzie trwała miesiąc dłużej. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Zgadzam się z Piotrem . Ze wszystkim tak jest że więcej nie oznacza większego zarobku. Tak samo i w mleku . Jeśli się go wyprodukuje na swoich paszach . To może i będzie mniej ale nie wyda się na pasze. I wychodzi to samo lub nawet więcej przy mniejszym przewalaniu😣

Edytowane przez Michal2399
Opublikowano

Piotra nie ma sensu przekonywać ale ja częściowo się z nim zgadzam 

Opublikowano

To nie siejcie żadnych nawozów bo to robi koszta dość duże. Po co nie h urośnie mniej niższym kosztem i to samo zarobicie a może nawet więcej. 

• Like 2
Opublikowano
12 minut temu, 6465 napisał(a):

Dziwne masz rozumowanie. Ja to się staram wyciągnąć jak najwięcej z jak najmniejszej powierzchni. Ale jak kto woli. 

Ja to samo tłumacze w okolicy tym co się dziwią że sieje trawy po jęczmieniu, wale nawozów a oni łąki mają na tuzach i im rośnie. Tyle że ja nie mam tyle powierzchni co oni i muszę dbać o to żeby zebrać jak najwięcej z ha 🤷

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, 6465 napisał(a):

To nie siejcie żadnych nawozów bo to robi koszta dość duże. Po co nie h urośnie mniej niższym kosztem i to samo zarobicie a może nawet więcej. 

U Piotera to akurat ziemniaczki rosną na gnoju, gnoju jego własnej produkcji 🤭🤣

Opublikowano
7 minut temu, 6465 napisał(a):

Wystarczy 2-3 razy. I ten pryskany niczym nie będzie się różnił od tego twojego eko. A na pewno będzie większy plon skoro wegetacja będzie trwała miesiąc dłużej. 

No to nakopię z 12 ton i co z tym zrobię? Przecież nie będę jeździł na giełdy i oddawał za bezcen. A tak na te 3-4 tony jest klient, ze 3 tony do parnika i zleci. Powiesz, że może posadzić mniej ziemniaków, pryskać a za to posiać więcej zboża. Tylko po co i co z tym zbożem znów robić jak stajnia już w szwach pęka? Tu nie ma przypadków, to przemyślane działanie.

1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

U Piotera to akurat ziemniaczki rosną na gnoju, gnoju jego własnej produkcji 🤭🤣

Ziemniaki to w tym roku rosną na mieszance g*wna drobiowego, króliczego i końskiego.

• Like 1
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v