Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

To się robi od tego że jak krowa się ocieli i cielak wyjdzie na zewnątrz to powstaje w środku dziura po tym cielaku i żołądek przesunie się w te dziurę po tym ciekaku i dlatego tak się dzieje i kichy się blokują, ale da się zapobiec żeby po prostu w tę dziurę nie wpadł żołądek

Edytowane przez Strongman
  • Haha 1
Opublikowano

Jednak ja myślę że to od żywienia bo zdarzało się to u jałówek 2 tyg przed wycieleniem uj je strzelał. Wtedy wydaje mi się że dawałem za dużo kiszonki z kukurydzy im i za dużo się zapasały

@Qwazi

Opublikowano
2 godziny temu, ZetorMisio napisał(a):

Sławek już zebrał,pewnie okręcił i piwko popija 🤔

Co tu się staneło? Bo słabo widać.

Pękł przewód i wywaliło kilka litrów oleju hydraulicznego,dobrze że się nie zagotował i pompy nie przytarło.

Godzinę temu, Uziu92 napisał(a):

W MTZ dziwne by było jakby się nie popsuło.

Jak jest olej to znaczy że wszystko ok,ale za duże ciśnienie poszło. Dziura na przewodzie,ale to w takim miejscu że bym nie zauważył, przetarło na poduszce kabiny

Opublikowano
22 minuty temu, Michal2399 napisał(a):

Mam identyczne zdanie tak jak ty i @Qwazi

Po co tak przesadzać z tymi kupnymi paszami to wszystko kosztuje 🤷 ująć tego mleka może mniej ale i problemy może by się skończyły coś jest nie spasowane w tym żywieniu że te trawieńce się czepiają 🤷

Krowa ma taki od urodzenia 

Jakubus 

20250519_200329.jpg

20250519_200306.jpg

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, Michal2399 napisał(a):

Jednak ja myślę że to od żywienia bo zdarzało się to u jałówek 2 tyg przed wycieleniem uj je strzelał. Wtedy wydaje mi się że dawałem za dużo kiszonki z kukurydzy im i za dużo się zapasały

@Qwazi

Ty wogóle zapasasz bydło, z tego co na którymś zdjęciu zauważyłem. Jałówkę trzeba traktować jak krowę zasuszoną. Tłusta przed porodem=problemy po porodzie. Kondycję się ocenia przez pryzmat cech rasy. Nie zatuczyłeś jałówki na 2 tygodnie przed porodem tylko wcześniej. Ok 21 dni przed porodem krowa się już nie tuczy

Opublikowano
21 minut temu, Strongman napisał(a):

To się robi od tego że jak krowa się ocieli i cielak wyjdzie na zewnątrz to powstaje w środku dziura po tym cielaku i żołądek przesunie się w te dziurę po tym ciekaku i dlatego tak się dzieje i kichy się blokują, ale da się zapobiec żeby po prostu w tę dziurę nie wpadł żołądek

Wiesiek Ty to jednak umiesz... wyjaśnić 🤷

Opublikowano
Teraz, marulekk napisał(a):

Słonko zachodzi na wschodnich kresach Polski A tu trzeba pracować dalej

17476780317315337986620080020875.jpg

A rzuć ta robota. Za dwa tygodnie i tak koniec świata 

1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Tu się zgadzamy. Choć temat zasadniczo mnie nigdy dotyczyć nie będzie...

Maj 34mm i się teraz rozpadało ponownie.

Niektórzy nigdy nie powinni się rozmnażać

Opublikowano
2 minuty temu, malaczarna napisał(a):

A rzuć ta robota. Za dwa tygodnie i tak koniec świata 

Niektórzy nigdy nie powinni się rozmnażać

Rozwiń temat bo nie w temacie jaki koniec świata , jakiś meteoryt czy Trzaskowski ma pierdolnąć? 🙋

Opublikowano
2 minuty temu, marulekk napisał(a):

Rozwiń temat bo nie w temacie jaki koniec świata , jakiś meteoryt czy Trzaskowski ma pierdolnąć? 🙋

Nie wiem kto gorszy będzie Trzaskowski czy Nawrocki 

2 minuty temu, Wiesio80 napisał(a):

To znaczy za antykoncepcją 

Oczywiscie

Opublikowano
6 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Tu się zgadzamy. Choć temat zasadniczo mnie nigdy dotyczyć nie będzie...

Jeszcze może kiedy poruc*asz

Opublikowano
3 minuty temu, Wiesio80 napisał(a):

To znaczy za antykoncepcją 

Teraz każdy się zabezpiecza i z tąd coraz mniej dzieci a jeszcze do tego jak wygra 🏳️‍🌈🇪🇺 to i dzieciobójstwo będzie legalne

Opublikowano
12Pafnucy napisał:

1 minutę temu, slawek74 napisał(a):

Aleś mu doradził 🤦

No zawsze to jakaś rada ..

Qwazi napisał:

30 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

No zawsze to jakaś rada ..

Całkiem dobra

28 minut temu, Strongman napisał(a):

Kupują i z karencją.

Wiesiek weź Ty pomyśl trochę 🤦

chcieli byście się w szkole cofnąć z ósmej do czwartej klasy 🤔🤦

• Haha 1
Opublikowano

Teraz to moda na jedne dziecko i starczy a kiedyś to po 5 i więcej robili ale to pewnie przez to że nie było antykoncepcji 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
  • Dodaj nową pozycję...
v