Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
szymon09875 napisał:

Teraz, Qwazi napisał(a):

Dzień dobry...ciepło, słonecznie...trza by se może urządzić jaką wycieczkę 🤔... świętujeta dzisiaj 🤔

Tak....

Pryzmę okryć, skończyć nawóz siać, zacząć wozić smierdziela, no i wtedy koło 22 mogę zacząć świętować 🤭

grafik napięty jak baranie jaja 😁🤭

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, LeF napisał(a):

Kujawsko-pomorskie, powiat żniński.

Suma opadów za kwiecień 2025 to 18 mm (3+15)

Suma opadów od początku roku to 78,0 mm

CRA. Kwiecień 2mm w trzech podejściach. Ostatni opad zwany deszczem 10 marca.

Opublikowano

znaczy że gdzie by nie poszedł ,,nie opłaca się,, 🤔🤭

12Pafnucy napisał:

Godzinę temu, Michal2399 napisał(a):

12PafnucyTeż trzeba opłaty porobić z tego ,zakupy , i nie zostaje nic . A znów w rolnictwie to ten cały zysk wydaje się w rozwój gospodarstwa

Trochę mylisz pojęcia...

Mniejsza...każdy orze jak może...

Ale to co odbierasz za mleko to nie jest zysk....

Opłaty to co innego...

dzisiaj trzeba chyba na spokojnie robota nie zając 😁

Opublikowano
58 minut temu, slawek74 napisał(a):

można kosić i zaraz grabić i odrazu zbiór lub kosić sieczkarnią z hederem specjialnym 😛

a koszty 🤔 zresztą krowy dwa razy do roku się nie cieląt by tyle wypłat mieć 🙋‍♂️

a po co malować? kazał ktoś 🤔🤭

mi twoje nie potrzebne i po 50 dla mnie nie warte 😛 bliżej kupuję 😁

ile djp na ha 🤔

u mnie 1.5 🤭

Za zeszły rok 1,6  ale tego roku obsada podobna a 3,5 ha dzierżawy na ryj straciłem nawet nie wiedziałem, że będzie sprzedawana... Jeden dzierżawca powiedział...i tak byś tyle nie dał...

Opublikowano
20 minut temu, Wiesio80 napisał(a):

Za zeszły rok 1,6  ale tego roku obsada podobna a 3,5 ha dzierżawy na ryj straciłem nawet nie wiedziałem, że będzie sprzedawana... Jeden dzierżawca powiedział...i tak byś tyle nie dał...

To uj że nie powiedział że będzie sprzedawał. 

Opublikowano
Godzinę temu, 6465 napisał(a):

To uj że nie powiedział że będzie sprzedawał. 

Tacy u nas są.... bywało też że zastawili rodziców i mówi rób jak na swoim bo mają dożywocie... rodzice przychodzili po mleko śmietanę... dla nich i siebie... płaciłem podatek dopłaty ich później jedna córka sprzedała oni mówili że nie wiedzieli drudzy zmarli a pole oddali drugiemu....

• Sad 1
Opublikowano
1 minutę temu, Wiesio80 napisał(a):

Tacy u nas są.... bywało też że zastawili rodziców i mówi rób jak na swoim bo mają dożywocie... rodzice przychodzili po mleko śmietanę... dla nich i siebie... płaciłem podatek dopłaty ich później jedna córka sprzedała oni mówili że nie wiedzieli drudzy zmarli a pole oddali drugiemu....

Masakra.  Ale pewnie wszędzie takich znajdzie. 

Jak zasadzę na jesieni kilka winogron to będę miał do Ciebie parę pytań jak i kiedy to przyciąć

A c

Godzinę temu, szymon09875 napisał(a):

Uchowaj Boże 

Jednak będzie zmiana planów, nie wożę gnoja, kukurydzy nie sieje 🫣

I co będziesz robił  🤔

Opublikowano

Pojechałem z nawozami na łąki, 

Po gorzowskiej na szpadel sucho, agregat nie chce się wbić. Stwierdziłem że jak mam się pchać w koszty z qq to niech zostanie trawa może ze dwa pokosy się zrobi jeszcze 

• Like 1
Opublikowano
Qwazi napisał:

6 minut temu, slawek74 napisał(a):

grafik napięty jak baranie jaja 😁🤭

Te☝️patriota😞...

🤔🤔🤔🤔🙋‍♂️

Wiesio80 napisał:

a dałbyś 🤔 ile ha I po ile poszło🤔

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Michal2399 napisał(a):

Na jaką mam zmienić 

Może ma teraz kto inny zacząć pisać

@Patrycja2 @Kowalsky30 @Elon teraz wasza kolej

Dalej tęsknisz ? Radzę ci zapomnieć ja mam 4 literach pisanie  @Kowalsky30 widzi siebie i swoją rodzinę tylko. Znajomi go nie obchodzą. @Elon tak samo jako @Kowalsky30 

Zajmij się sobą lepiej się poczujesz 

Edytowane przez Patrycja2
Opublikowano
Qwazi napisał:

1 godzinę temu, slawek74 napisał(a):

ale że co 🤔

IMG_20250502_112045977_HDR.jpg

dziewczynom młodym zdjęcia robisz 🤔

szymon09875 napisał:

41 minut temu, 6465 napisał(a):

Szczęściarz. To młody geny po mamusi. 

Uchowaj Boże 

Jednak będzie zmiana planów, nie wożę gnoja, kukurydzy nie sieje 🫣

co się stanęło 🤔

Opublikowano
Elon napisał:

A może jeden i zasiejesz kukurydzę.

tak też można ...

Baks00 napisał:

Siadłem z sąsiadem na miedzy i dołączył do nas🙆

Screenshot_2025-05-01-18-24-50-02.jpg

do kuzyna przyszedł 🤭

Wiesio80 napisał:

58 minut temu, slawek74 napisał(a):

można kosić i zaraz grabić i odrazu zbiór lub kosić sieczkarnią z hederem specjialnym 😛

a koszty 🤔 zresztą krowy dwa razy do roku się nie cieląt by tyle wypłat mieć 🙋‍♂️

a po co malować? kazał ktoś 🤔🤭

mi twoje nie potrzebne i po 50 dla mnie nie warte 😛 bliżej kupuję 😁

ile djp na ha 🤔

u mnie 1.5 🤭

wcześniej na oko teraz policzyłem 1.73djp na ha 🤪

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v