Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja to chyba będę świętował dopiero od niedzieli. Jutro się wróci to mus morgi pod 🌽 przygotować. 

W niedzielę na mszę i się że szwagrami spotkać, % sporzyć, w poniedziałek się z dziećmi pobawić w dyngusa. I od wtorku znów w drogę. 

Opublikowano
24 minuty temu, JarekBazydlo napisał(a):

Dziś ziemniaki posadzone... Oj już bym zjadł takie młode ziemniaczki z ogniska...

IMG_20250416_210932.jpg

IMG20250416161904.jpg

Ze skwarkami i koperkiem  to bym i ja młodych zjadł 

5 minut temu, 6465 napisał(a):

Ja to chyba będę świętował dopiero od niedzieli. Jutro się wróci to mus morgi pod 🌽 przygotować. 

W niedzielę na mszę i się że szwagrami spotkać, % sporzyć, w poniedziałek się z dziećmi pobawić w dyngusa. I od wtorku znów w drogę. 

Ja to chyba w maju się wstawię na etat

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

@Rolnik1973 zabieraj tą klątwę, Tusku na SOR wysłał, kamienie nerkowe na mnie naslał xD

jakbyś pił to co @Strongman to byś nie miał 

4 godziny temu, malaczarna napisał(a):

Fuj jednym słowem.

bycie czyściochem też nie gwarantuje że kobiety bedą lecieć jak muchy do gówna

Edytowane przez konteno
  • Haha 1
Opublikowano
12 minut temu, Baks00 napisał(a):

Ze skwarkami i koperkiem  to bym i ja młodych zjadł 

Ja to chyba w maju się wstawię na etat

I zsiadłe mleko z sałatą do tych pyrków. 

To ty na etat idziesz kiedy ci się chce?🤔

Opublikowano
7 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nafaszerowali mnie ketonalem to lepiej. Duży też podobno jakoś nie jest. Ja się nie znam na wypisie niby 9mm ma.

Widziałam kiedyś atak. Facet przytomność tracił z bolu. Sam wyjdzie czy rozbijać będą?

Opublikowano
Godzinę temu, szymon09875 napisał(a):

W wiosce obok nas tak jest. Ale kościół mamy jeden. Ze starego zawsze się ściągają bo niby kto pierwszy dojedzie to pierwszy żniwa skończy. 

🤦🤦🤦🤦

To unas mówią ze dziady szybko żniwa kończą a prawdziwi gospodarze na końcu.

• Like 2
Opublikowano
4 minuty temu, malaczarna napisał(a):

Widziałam kiedyś atak. Facet przytomność tracił z bolu. Sam wyjdzie czy rozbijać będą?

Kazał pić dużo wody i się faszerować ketonalem i no-spa, jak przez 24h nie przejdzie to zgłosić się do szpitala gdzie mają urologie na rozbijanie.

Opublikowano
2 godziny temu, pedro2 napisał(a):

Jutro czapeczkę zarzucić i biere się za kręcenie zbrojenia na wieniec. 

Pręt 12, strzemiona 6.

Robić 20x20?

Co ile strzemiona dawać? 

a jaki przekrój betonu w wieńcu ? robi się chyba tak by mniej więcej 2-3 cm od desek była odległość by beton dobrze opłynął druty, u mnie było 20x20 przy wieńcu dolnym 30x35 i górny na szerokość cegły (24x30) to pójdzie strzemiono 18x18  , co ile to nie wiem

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Strongman napisał(a):

To unas mówią ze dziady szybko żniwa kończą a prawdziwi gospodarze na końcu.

Bo jak masz ładne i zdrowe zboże to tak szybko nie dojrzewa ... Na wsi też już nieraz koszą a u mnie jeszcze miękkie pod zębem ;)

Opublikowano
12 minut temu, konteno napisał(a):

bycie czyściochem też nie gwarantuje że kobiety bedą lecieć jak muchy do gówna

Koedyś jeden starszy gospodarz pod kościołem powiedział "od prawdziwego chłopa czuć wódkę i papierosa"🤷...ja się nie zaliczam do tego... grona 

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Bo jak masz ładne i zdrowe zboże to tak szybko nie dojrzewa ... Na wsi też już nieraz koszą a u mnie jeszcze miękkie pod zębem ;)

Weź też pod uwagę, że paoroki lubią łopatami machać, wszak się mawiało powszechnie "nie lubisz  szkoły będziesz machał łopatą i kopał doły"😉

• Like 2
  • Haha 2
Opublikowano
1 godzinę temu, radekz200 napisał(a):

ale u nas sieją po kolei 😛 jeden siewnik to jeszcze z okna widzę jak sieje 

A daj Bóg niech wam rośnie pod samiuśkie niebo. 

U mnie od miesiąca gotowe tylko azot, agregat i siać. 

I poczekam raczej do majówki.

Kurna dzisiaj zauważyłem, że rzodkiewka z poplonu wschodzi 🙈 

Ciekawe jak ona zareaguje na oprysk

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

17 minut temu, wojtal24 napisał(a):

nawadnianie i ubezpieczenie od suszy to się nie wyklucza?

Nawodnienie jest tym ubezpieczeniem od suszy ;) Stawki za ubezpieczenie od suszy są kosmiczne, dużo taniej wychodzi nawodnić xD

5 minut temu, malaczarna napisał(a):

Jaki koszt?

Linie ktoplujace na 1ha to około 3500zl, do tego magistrala, filtry itp itd, myslę że wyjdzie z 6000 za hektar w sumie, ale takie nawodnienie starcza na 3 lata spokojnie.

nie zrozumiałem przenośni 😄😄😀 a kiedy przewidujesz pierwsze rwanie ?

malaczarna napisał:

11 godzin temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Nie znajdzie. Ja po prostu nie dbam o to - z raz w tygodniu się ogolę i wsio. Do tego brudne portki i łapska z brudnymi, długimi paznokciami więc odstraszacz idealny - działa.

Fuj jednym słowem.

to F to nie literówka? 😄😄😄

konteno napisał:

17 minut temu, malaczarna napisał(a):

Fuj jednym słowem.

ja codziennie prysznic przed robotą by nie straszyć a i tak spocony dojeżdzam do pracy

klimę sobie nabij w polowce

Strongman napisał:

Nie wiem jak waszych stronach ale tak od dwóch tygodni to Policja stoi w rozmaitych miejscach we wsiach, co co nigdy nie stała w tych miejscach i to po trzy razy dziennie tak suszą i dużo ludzi łapią bo nikt się nie spodziewa że tam mogą stać

bo jest ogólnopolska akcja SPID

Strongman napisał:

Pierwsze słyszę U nas ludzie religijni nawet Wielką Sobotę każdy pracuję.

Jak już zaczęliście o przesądach U was też taki zabobon jest że kto pierwszy wróci z rezurekcji do wsi to będzie miał najlepsze pszenicę i się ścigają samochodami

a co ma szybką jazda do plonu? a po za tym jest jakaś zmiana w kościele i nie ma rezurekcji tylko jest jakieś nocne nabożeństw z procesja w nocy

12Pafnucy napisał:

1 minutę temu, marulekk napisał(a):

A u nas ksiądz pier**li i nie robi rezurekcji 😀

Co za.... kościół?

2 minuty temu, jahooo napisał(a):

musisz być spod Parczewa, bo tam takie przesądy

Jak tak czasami czytam...to naprawdę się zastanawiam czy jest A i B Polska...

chyba od 2027r nie będzie rezurekcji rano w kościołach tylko jakieś nocne nabożeństwa które ma się kończyć przed świtem tak na styl żydowski chyba to jest

Tomasz0611 napisał:

1 minutę temu, malaczarna napisał(a):

Słaby atak jak pisać da radę i czytać. 

Nafaszerowali mnie ketonalem to lepiej. Duży też podobno jakoś nie jest. Ja się nie znam na wypisie niby 9mm ma.

to współczuję bólu

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v