Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 minut temu, Strongman napisał(a):

No i trzeba wziąć widełki i rozwalić kubki bo rozrzutnik mi wywalił gdzieniegdzie takie duże kurde i zaorać

20250329_094114.jpg

A to nie przykryje że chcesz rozrzucać te kupki?

Opublikowano
6 minut temu, mf362 napisał(a):

Jedni zamazują tablice rejestracyjne inni kolczyki 

a to mało tu różnych szogunów? 😂 może by chcieli zarejestrować na siebie i dopłatę wziasc 😂😂

• Like 1
Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

Teraz, Mateusz1q napisał(a):

produkcja mleka coraz większa w kraju, porzucają ci bez perspektyw 

Polemizowałbym... Co ty masz z tym mlekiem? Porównaj z czym innym... Ta produkcja jest skonsolidowana... Czyli jest paru mlecznych oligarchów... A to nigdy do niczego dobrego nie prowadzi.

pijoter ty oligarch drobiowy 🤭😉

Masz więcej niż 3 kury 🤭

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

23 minuty temu, wojtal24 napisał(a):

tak sobie tłumacz niewolnikiem to jest się na etacie a nie u siebie

To powiedz dlaczego ludzie porzucają rolnictwo? Wymogi swoją drogą. Idą tam gdzie zarobią więcej, proste. Jeszcze jak ktoś ma warunki a w naszych stronach to co? Hodowla bydła odpada w dużej ilości, w zasadzie tylko zboże. A jak ktoś ma obrabiać parę hektarów to albo daje to większemu albo obrabia i idzie na etat.

u was to nie było rolnictwa...🙋‍♂️ sami hobbyści 😁

mf362 napisał:

14 minut temu, radekz200 napisał(a):

Zbyszek sprzedałem harpagana za 750 zł 😛

Jedni zamazują tablice rejestracyjne inni kolczyki 

rodo 🤭🤦🤪

Opublikowano
Strongman napisał:

21 minut temu, 6465 napisał(a):

Przykreje ale nie będzie dobrze dużo nie bylo juz się ora

20250329_102038.jpg

bezorkowo trza było 🤭😁

radekz200 napisał:

1 minutę temu, Strongman napisał(a):

Przykreje ale nie będzie dobrze dużo nie bylo juz się ora

Ty szlachcic ale gnoju to żeś popruszyl tylko 😛

podobnie co u ciebie ratku 🤭😁

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

23 minuty temu, wojtal24 napisał(a):

tak sobie tłumacz niewolnikiem to jest się na etacie a nie u siebie

To powiedz dlaczego ludzie porzucają rolnictwo? Wymogi swoją drogą. Idą tam gdzie zarobią więcej, proste. Jeszcze jak ktoś ma warunki a w naszych stronach to co? Hodowla bydła odpada w dużej ilości, w zasadzie tylko zboże. A jak ktoś ma obrabiać parę hektarów to albo daje to większemu albo obrabia i idzie na etat.

widzisz jest slaba opłacalność w rolnictwie ja żebym żył na takim poziomie jak teraz to pewnie bym musiał mieć z ponad 150ha albo i więcej lub to co mam w uprawach specjalistycznych owocowo warzywniczej gdzie musiał bym zatrudnić ludzi do pracy a to się znów wiąże z zapleczem socjalnym dla nich. kolejna sprawa to w rolnictwie masz bardzo wolny zwrot i długo czekasz za dochodem na jesieni musiszz już inwestować w hektary a sprzedaż plonów za rok w zimę żeby była lepsza cena a dziś każdy jest wygodny i chce szybko zarobić rozmawiałem kiedyś że znajomym mówię mu masz ok 10ha swój sprzęt typu c360 i 330 plus podstawowe maszyny i go się pytam po co oddałeś ziemię w dzierżawę możesz chodzić do roboty i po godzinach obrobić pole on mówi że chodzi do pracu ma płacone tygodniówki co tydzień świeży grosz a po południu on woli popatrzyć na gołębie i posiedzieć w gołębniku niż robić w polu. a za dzierżawę kupuje sobie opał na zimę. jeszcze z mojego pokolenia 40+to coś ludzie robią w polu w rolnictwie a z tego Twojego pokolenia to u mnie na wsi jest tylko jeden chłopak który lubi się bawić w rolnictwo. I to robi dobrze.

Mateusz1q napisał:

13 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

produkcja mleka coraz większa w kraju, porzucają ci bez perspektyw 

produkcja mleka rośnie w kraju ale liczba gospodarstw mlecznych spada. bo powiększają się stada i rośnie wydajność

Opublikowano
6 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

A to było mówić że masz....

Znowu cię ten kolega w uja zrobił 😆😆

Łon taki chętny do handlu z tobą jak ja do wywalania gnoju 😄

• Haha 2
  • Sad 1
Opublikowano
6465 napisał:

6 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

A to było mówić że masz....

Znowu cię ten kolega w uja zrobił 😆😆

Łon taki chętny do handlu z tobą jak ja do wywalania gnoju 😄

widać jaki kolega...

• Sad 1
Opublikowano
7 minut temu, wojtal24 napisał(a):

widzisz jest slaba opłacalność w rolnictwie ja żebym żył na takim poziomie jak teraz to pewnie bym musiał mieć z ponad 150ha albo i więcej lub to co mam w uprawach specjalistycznych owocowo warzywniczej gdzie musiał bym zatrudnić ludzi do pracy a to się znów wiąże z zapleczem socjalnym dla nich. kolejna sprawa to w rolnictwie masz bardzo wolny zwrot i długo czekasz za dochodem na jesieni musiszz już inwestować w hektary a sprzedaż plonów za rok w zimę żeby była lepsza cena a dziś każdy jest wygodny i chce szybko zarobić rozmawiałem kiedyś że znajomym mówię mu masz ok 10ha swój sprzęt typu c360 i 330 plus podstawowe maszyny i go się pytam po co oddałeś ziemię w dzierżawę możesz chodzić do roboty i po godzinach obrobić pole on mówi że chodzi do pracu ma płacone tygodniówki co tydzień świeży grosz a po południu on woli popatrzyć na gołębie i posiedzieć w gołębniku niż robić w polu. a za dzierżawę kupuje sobie opał na zimę. jeszcze z mojego pokolenia 40+to coś ludzie robią w polu w rolnictwie a z tego Twojego pokolenia to u mnie na wsi jest tylko jeden chłopak który lubi się bawić w rolnictwo. I to robi dobrze.

produkcja mleka rośnie w kraju ale liczba gospodarstw mlecznych spada. bo powiększają się stada i rośnie wydajność

Teraz młodzi nie chcą być krowiarzami . Przy większym areale i hodowli jest z tego pieniądz . Ale trzeba to lubić bo i tak cały zysk wydaje się na kolejne maszyny ,ciągniki . Cały czas trzeba pchać w rozwój .

Opublikowano
44 minuty temu, 6465 napisał(a):

jak pójdzie górą po ścinaczu to będzie na wierzchu albo wyciągnie przy późniejszej uprawie

Teraz, Michal2399 napisał(a):

Ale trzeba to lubić bo i tak cały zysk wydaje się na kolejne maszyny ,ciągniki .

znajomy Q5 nowe wziołł jak mu w CR-V III skrzynia padła 

Opublikowano

Dużo jest teraz takich chodowców 55-65lat co całe życie pracowali i się rozwijali a nie ma komu tego przejąć . Jedynie do roztwonienia to jest chętnych

Ale tak to już jest że kilka pokoleń pracuje a jedne wszystko rozpier*** w uj

Opublikowano
2 minuty temu, Michal2399 napisał(a):

Cały czas trzeba pchać w rozwój .

prywaciarze w krajach rozwijających się tak samo , zwijające sie manufaktury i warsztaty na zachodzie zwijają się wyprzedając sprzęt i zaplecze bo za drogo tam robić , do nas z Łotwy czy tam Litwy przyjechały pare lat temu używane maszyny do produkcji sond lambda i nie zaczeliśmy nic robić w tym kierunku , rozpoczął pracę dział z czyjnikami na termoparach

Opublikowano
18 minut temu, wojtal24 napisał(a):

Mój maz przed 40-tka jeszcze i dalej napalony na obracanie tej suchej ziemi

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, Michal2399 napisał(a):

Dużo jest teraz takich chodowców 55-65lat co całe życie pracowali i się rozwijali a nie ma komu tego przejąć . Jedynie do roztwonienia to jest chętnych

Ale tak to już jest że kilka pokoleń pracuje a jedne wszystko rozpier*** w uj

13 Wtedy ktoś z tłumu rzekł do Niego: «Nauczycielu, powiedz mojemu bratu, żeby się podzielił ze mną spadkiem». 14 Lecz On mu odpowiedział: «Człowieku, któż Mię ustanowił sędzią albo rozjemcą nad wami?»
15 Powiedział też do nich: «Uważajcie i strzeżcie się wszelkiej chciwości, bo nawet gdy ktoś opływa [we wszystko], życie jego nie jest zależne od jego mienia».
16 I opowiedział im przypowieść: «Pewnemu zamożnemu człowiekowi dobrze obrodziło pole. 17 I rozważał sam w sobie: Co tu począć? Nie mam gdzie pomieścić moich zbiorów. 18 I rzekł: Tak zrobię: zburzę moje spichlerze, a pobuduję większe i tam zgromadzę całe zboże i moje dobra. 19 I powiem sobie: Masz wielkie zasoby dóbr, na długie lata złożone; odpoczywaj, jedz, pij i używaj! 20 Lecz Bóg rzekł do niego: "Głupcze, jeszcze tej nocy zażądają twojej duszy od ciebie; komu więc przypadnie to, coś przygotował?" 21 Tak dzieje się z każdym, kto skarby gromadzi dla siebie, a nie jest bogaty przed Bogiem».

Tak jest ze wszystkimi i w każdym kierunku produkcji ,większy traktor ,kombajn, sieczkarnia czy maszyny ,większa obora ,większy silos , większy zbiornik na mleko czy auto 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v