Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 minut temu, Buszmen11 napisał(a):

🤔Raczej te co brak następców i te co ch*jowo są zarządzane.

Teraz mało kto z młodych chce pracować na gospodarstwach szczególnie tych mniejszych z hodowlą. Te większe z nowoczesnymi sprzętami przetrwają. Mniejsze gospodarstwa będą likwidowane bo pokolenie ludzi pracowitych już przechodzi na emeryturę lub za kilka lat przejdą.         A młodzi wyuczeni przezwyczajeni do lekkich prac w biurach ,urlopów ,wycieczek nie chcą być uwiązani na wsi. Oczywiście nie wszyscy ale większośc

Ludzie też zrobili się leniwi 

Telefony i internet zajmują im  czas. 

Pokolenie po 2000 r to w większości nieroby

Opublikowano
50 minut temu, radekz200 napisał(a):

jeszcze nie był zły ten film w porównaniu do innych nowych gniotów 😛 tak strasznie  polityczny, trochę zajeżdżało ranczem 😛 ciekawe czy @konteno należy do republiki, jak tak to nie przemyci oleju przez granicę 

Ja jeszcze nie dokończyłem projekcji😱...z przerwami muszę...protest mam...w domu🙆🤦🤭...zakłoca mi🤷...

Opublikowano
6 minut temu, Michal2399 napisał(a):

młodzi wyuczeni przezwyczajeni do lekkich prac w biurach ,urlopów ,wycieczek nie chcą być uwiązani na wsi. Oczywiście nie wszyscy ale większośc

Po prostu ludzie wola pewniejsze pieniądze.

Na wsi z roku na rok coraz mizerniej...

A jak wypracujesz dobry zysk, to okazuje się że w następne złomy do gospodarstwa trzeba pieniądze wpakować.

Da się zarobić po za rolnictwem.

• Like 1
Opublikowano
31 minut temu, slawek74 napisał(a):

Karol a Ty do tego klubu ,,krasula,, nalerzysz 🤔

U nas podobnie się nazywa gabinet weterynaryjny... zresztą najlepiej zorganizowany w okolicy...

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

P0oglądać gołego na juftupie to w Belgi wielkie upadają bo dziadki na emeryturę idą i wyprzedają maszyny

Rysiu, nie wiem jak tam, ale w Danii np jest zupełnie inna kultura niż u nas, tam syn nie dziedziczy po ojcu gospodarstwa praktycznie z automatu ... Tylko musi je sobie od ojca odkupić ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Dzień dobry 🇵🇱🤝

https://www.farmer.pl/prawo/przepisy-i-regulacje/plyte-obornikowa-musza-miec-wszyscy-rolnicy-z-produkcja-zwierzeca-kontrole-ios-ruszyly-kary-sa-dotkliwe,157833.html

Opublikowano
5 minut temu, Buszmen11 napisał(a):

Kliknąłeś w linka koleżanki?

No teraz kliknąłem...dobrze Pan Premier doradza...tylko sam się do rad...nie stosuje 🤷...

@radekz200 dobrnęłem do końca filma, pomimo, przetaczających się przez salon, fal strajku protestacyjnego i związanych z tym przerw technicznych...no cóż lekka bajeczka, typowa rozrywka, nie najgorsze...

Opublikowano
malaczarna napisał:

1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał(a):

A co grzyby są? 

To przyjemność. Od rana siedziałam w garach. Chleb pasztet i obiad. Klątwa Tuska i mnie dopadla

co się popsuło?

Tomasz0611 napisał:

11 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

P0oglądać gołego na juftupie to w Belgi wielkie upadają bo dziadki na emeryturę idą i wyprzedają maszyny

Rysiu, nie wiem jak tam, ale w Danii np jest zupełnie inna kultura niż u nas, tam syn nie dziedziczy po ojcu gospodarstwa praktycznie z automatu ... Tylko musi je sobie od ojca odkupić ...

we Francji jest podobnie młody jak przejmuje od rodziców gospodarstwo to jest wycena i płaci 30% podatek do państwa

Opublikowano
8 minut temu, wojtal24 napisał(a):

we Francji jest podobnie młody jak przejmuje od rodziców gospodarstwo to jest wycena i płaci 30% podatek do państwa

Dlatego też tam nie ma tylu chętnych na rolnikowanie, to nie u nas że notariusz wyjdzie pewnie taniej niż 1% wartości ...

Teraz, donweter1989 napisał(a):

Złodziejstwo totalne 

Taka kultura ...

Opublikowano
1 godzinę temu, wojtal24 napisał(a):

też się zastanawiam jak będą się zachowywać te chińskie samochody co jest reklamują w każdej galerii jak to będzie pk 100tys po 200tys i dalej

Do 200 tys to dzisiaj nowe bmw się nie dotoczy 

Opublikowano
39 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

A jak wypracujesz dobry zysk, to okazuje się że w następne złomy do gospodarstwa trzeba pieniądze wpakować.

Masz rację. Na krowach da się trochę zarobić,ale co z tego jak wszystko to można wydać na maszyny ,rozwój gospodarstwa itp. Teraz wielu woli etat poza rolnictwem i mają z głowy te rozwoje , inwestycje.

Opublikowano
55 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

E i Ty mądrego czasem coś powiesz👍

• Like 1
Opublikowano
Michal2399 napisał:

39 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Masz rację. Na krowach da się trochę zarobić,ale co z tego jak wszystko to można wydać na maszyny ,rozwój gospodarstwa itp. Teraz wielu woli etat poza rolnictwem i mają z głowy te rozwoje , inwestycje.

trochę to na wszystkim zarobisz a na krowach najwięcej

Opublikowano
Godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

W kawalerke się udał...

No ale czemu mógł sobie wyjść?

Pobiegł za mną w pole. Ja na ciągniku a on obok. I go straciłem z oczu. Ja do domu wróciłem a on nie. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v