Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

Przecież BVD przywiózł do nas Konrad i jemu podobne firmy🤷. To jest taniec z diabłem a nie wolny rynek

Chcą ludzie jak najtańsze mięso i kiełbasy w marketach to je dostają ... Też mógłbym powiedzieć, że mi się import truskawek nie podoba, ale nic z tym nie zrobię, muszę po prostu tak produkować, aby nie dostarczać towaru na rynek gdy jest zasypany importem ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano

Pazerność ludzka nie zna granic. I w tym Polacy są w czołówce. 

2 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Tak samo robili Niemcy i Czesi z bydłem zarażonym BVD. Musieli się takich sztuk pozbyć, a że utylizacja kosztuje, to lepiej było sprzedać po trochę niższej cenie...do Polski. A że nasi przedsiębiorcy i rolnicy to pazerności, które tylko patrzą, żeby zarobić, to nie mieli z tą sprzedażą wielkiego kłopotu. Przecież BVD przywiózł do nas Konrad i jemu podobne firmy🤷. To jest taniec z diabłem a nie wolny rynek

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

7 lat tam pracowałem jeszcze jak była żydowska. Firma założona przez SBeka i sprzedana amerykanom tzn żydom.

Koło mnie są 4 zakłady. Znam mnóstwo ludzi tam pracujących. To nie ma znaczenia, kto jest właścicielem. Chciałbym wiedzieć, jakie procedury weterynaryjne te zwierzęta przeszły przed wjazdem na terytorium RP...tylko tyle🤷...podejrzewam, że żadnych 

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Chcą ludzie jak najtańsze mięso i kiełbasy w marketach to je dostają ... Też mógłbym powiedzieć, że mi się import truskawek nie podoba, ale nic z tym nie zrobię, muszę po prostu tak produkować, aby nie dostarczać towaru na rynek gdy jest zasypany importem ...

🍓 Już w espanii się pojawiły. Kwestia tygodni i będą w Polsce 

Opublikowano
1 minutę temu, 6465 napisał(a):

Pazerność ludzka nie zna granic. I w tym Polacy są w czołówce. 

To mnie właśnie przeraża. Pieniądz nie powinien być panem człowieka. To się zwykle źle kończy 

Opublikowano
Teraz, Qwazi napisał(a):

To mnie właśnie przeraża. Pieniądz nie powinien być panem człowieka. To się zwykle źle kończy 

Ano. Nic z tym nie zrobimy. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, 6465 napisał(a):

🍓 Już w espanii się pojawiły. Kwestia tygodni i będą w Polsce 

I się pewnie skończą w połowie maja, gdy zazwyczaj zaczynają pojawiać się polskie ;) Akurat hiszpańska nie jest aż taką konkurencją, gorsza jest grecka czy serbska, bo one bardziej się nakładają na nasze "okno" produkcji.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
Teraz, Qwazi napisał(a):

Koło mnie są 4 zakłady. Znam mnóstwo ludzi tam pracujących. To nie ma znaczenia, kto jest właścicielem. Chciałbym wiedzieć, jakie procedury weterynaryjne te zwierzęta przeszły przed wjazdem na terytorium RP...tylko tyle🤷...podejrzewam, że żadnych 

Ma bardzo duże znaczenie kto jest właścicielem. To są powiązania międzynarodowe i olbrzymie pieniądze. Pasze produkują z ukraińskiego zboża, sprzedają ze stratą do innych krajów poprzez raje podatkowe, wysyłają towar w kontenerach ch*j wie gdzie. Weterynaria siedzi u nich w kieszeni bo płacą im rocznie miliony za nadzór, podobnie inne urzędy- jak tylko ktoś zacznoe brykać to telefon i sprawa jest łagodzona. Polskie firemki - oprócz Cedrobu mogą im skoczyć i pozazdrościć.

Opublikowano
20 minut temu, jacus napisał(a):

ktos uzywa af na laptopie przegladarka chrome ???

nie da sie zmienic strony bez odswiezenia... tylko u mnie ten problem ??

nawet duzo nie zeszlo -11 ,teraz piekne slonce 

po kapieli ,gdy masz slaba wentylacje to nic nie widac 🤣

to cos sie zmienio od lat ??? 

chrome na androidzie ma to samo 

• Like 2
Opublikowano

Pafnucy kurierem zostałeś ?  Co za czasy teraz że z gospodarki nawet z hodowlą już nie można wyżyć tylko trzeba dorabiać na etacie 😔😣

Opublikowano
3 minuty temu, slawek74 napisał(a):

To niem nic wspólnego z ilością dni tylko trafieniem z tym urlopem..

No właśnie ma.. 

Jak zapakuje 20 dni urlopu to myślę że go w styczniu nie bierze 

Opublikowano
10 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Ma bardzo duże znaczenie kto jest właścicielem. To są powiązania międzynarodowe i olbrzymie pieniądze. Pasze produkują z ukraińskiego zboża, sprzedają ze stratą do innych krajów poprzez raje podatkowe, wysyłają towar w kontenerach ch*j wie gdzie. Weterynaria siedzi u nich w kieszeni bo płacą im rocznie miliony za nadzór, podobnie inne urzędy- jak tylko ktoś zacznoe brykać to telefon i sprawa jest łagodzona. Polskie firemki - oprócz Cedrobu mogą im skoczyć i pozazdrościć.

Nie powinno się nad tym przechodzić w ciszy do porządku dziennego. Służby powinny robić swoje. Wtedy takie zależności by nie pomogły. Ale Polak głupi był, jest i będzie. Zwieziemy se największe dziadostwo z całej Europy pomagając tym samym innym w uwolnieniu od problemu. A my się będziemy, w tym czasie, w błogiej nieświadomości, ekscytować tym czy liberał zbluzgał konserwatystę, czy konserwatysta lewaka🤷...

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v