Skocz do zawartości

Montowanie oświetlenia ostrzegawczego (tzw. Koguta) - John Deere 6230P

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Minęło kilka godzin więc może ochłonąłeś :P

Postaraj się zrozumieć innych, obecne lampy ostrzegawcze montowane na ciągnika oślepiają innych użytkowników drogi, tak oślepiają a raczej dezorientują ponieważ to światło odbija się od wszystkiego w okolicy ( znaki pionowe, poziome, odblaski czy tablice rej.), w zasadzie po to są aby je łatwo zauważyć.

Przepisy są po to aby wszystkim było łatwiej, a nie żeby się tobie czy mi coś wydawało. 

Oczywiście, że w określonych sytuacjach zwiększają bezpieczeństwo, po to są stosowane na drogach ale mają mieć specjalne zastosowanie a nie jadę ciągnikiem z przyczepą. Co innego czy wjazd/wyjazd na drogę publiczną z długą zachodzącą maszyną ( np. pług ), to samo dotyczy jakiś specjalnych maszyn jak kombajny ale szeroki agregat to akurat lepiej zamontować tablice odblaskowe na skraju agregatu. 

Przepisy powinny być doprecyzowane, to prawda, powinny jasno wskazywać kiedy można a kiedy nie, póki co, jedyny zapis podchodzący pod zastosowanie dla rolników, to:  "pojazdy, które ze względu na swoją konstrukcję, ładunek lub nietypowe zachowanie na drodze mogą zagrażać bezpieczeństwu w ruchu drogowym."

Opublikowano

Odbiegajac od tematu bardziej niebezpieczne wg mnie sa pseudo hidy w zwykłych lampach w samochodach lub teraz ledy bo tu jest dopiero niebiezpiecznie przez pseudo tuningowców....no ale nie temat o tym.

Tak jak mówiłem używam ale naprawdę w miejscach typu ciemna wiejska droga itp 

Wolę migać niż mieć kogoś wbitego w pług z tyłu ale jak sie ostatnio ogląda informacje to jest plaga wypadków z młodymi na drogach.

Oczywiście to nie recepta na brak wypadku ale gdzieś tam jest przekonanie że może dostrzeże wcześniej....

Opublikowano

Polecam zamontowanie tablicy z odblaskami na końcu pługa, wtedy nadjeżdżający skupi uwagę na tym, że masz coś zaczepione a nie tylko migasz na pół wioski.

• Like 1