Skocz do zawartości

Montowanie oświetlenia ostrzegawczego (tzw. Koguta) - John Deere 6230P

michu3850

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie chciałbym zamontować lampę ostrzegawczą do John deer 6230 Premium  i w comand center nie mam możliwość uruchomienia go czy jest na to jakiś sposób czy trzeba wezwać serwis oraz czy ma ktoś schemat podłączania takiej lampy bo możliwe że źle podłączam z góry dziękuję.

3 godziny temu, JD1052 napisał(a):

Już tam nie przesadzajcie, wystarczy w żniwa z przyczepami się zatrzymać na drodze żeby poczekać aż kombajn wykosi kawałek żeby wjechać i już kogucik na mus potrzebny aczy przy agregacie czy pługu trzeba to znowu afera w temacie się zrobi...

Awaryjne światła ma.

Jak tam sobie chce.

Ja tam w ogóle koguta nie używam. W nocy bije strasznie po oczach i tylko gorzej oślepia.

• Like 2

9 godzin temu, michu3850 napisał(a):

Często wracam po nocach z pola i chualbym miec jakieś oświetlenie migające 

Żadne wytłumaczenie, lampa ostrzegawcza nie jest przewidziana do tego typu zachowań na drodze, to raczej fanaberia i powinna być karana przez policję z całą surowością, masz tak dopasować maszyny i tak oznaczyć że żadna choinka jest zbędna i wręcz szkodliwa dla innych użytkowników, bo oślepia. Prace na drodze, albo maszyny wolnobieżne typu kombajn, a nie chłopcy włączą koguta z przyczepami czy z rozsiewaczem, bo ma JD i wszyscy spierdal*ć, bo panisko wali środkiem jezdni i ma wszystko w d*pie.

Edytowane przez Desperado
  • Like 3

10 godzin temu, michu3850 napisał(a):

Często wracam po nocach z pola i chualbym miec jakieś oświetlenie migające 

Jeden jak chciał oświetlenia roboczego dołożyć,to po kilku miesiącach musiał ciągnik sprzedać.🤪Tak mu serwis w JD ,przeprogramował oświetlenie , że trzeba było wszystko od nowa wgrywać.

Oświetlenie - " kogut," dopuszcza się, ale nie obowiązkowo -  dla ciągnika z maszyną która przekracza 2,5 m szerokości ( dopuszczalna szerokość po drogach publicznych 3,0 m  )

Edytowane przez andrzej78

30 minut temu, Desperado napisał(a):

Żadne wytłumaczenie, lampa ostrzegawcza nie jest przewidziana do tego typu zachowań na drodze, to raczej fanaberia i powinna być karana przez policję z całą surowością, masz tak dopasować maszyny i tak oznaczyć że żadna choinka jest zbędna i wręcz szkodliwa dla innych użytkowników, bo oślepia. Prace na drodze, albo maszyny wolnobieżne typu kombajn, a nie chłopcy włączą koguta z przyczepami czy z rozsiewaczem, bo ma JD i wszyscy spierdal*ć, bo panisko wali środkiem jezdni i ma wszystko w d*pie.

To w sąsiedniej wiosce jest lepszy bo ma nowa valtre T w białym kolorze to ten to czy to po drodze czy w polu czy z prasą  ma włączone koguty wsxystkie światła robocze przed i tyl i tak popyla.

• Like 1

23 godziny temu, Desperado napisał(a):

Kwestia mądrego podejścia do używania.

Jak jedziesz z czymś szerszym,dluższym itp i wlączysz to źle nie zrobisz bo z daleka jakby nie patrzeć jakiś sygnał jest że coś na drodze większe szersze wolniejsze...to nic złego.

Natomiast używanie bezcelowe samym ciagnikiem czy zawsze "bo Pan jedzie" to bym karał.

Jeden koło mnie ze dwa razy w tygodniu 7245 z dwukółką jeździ to zawsze koguty są i to dwa!

Śmieszne to i widać po prostu brak wiedzy nt stosowania takich lamp.

No właśnie tak i u ciebie brak wiedzy NT stosowania tych lamp .

Sygnałów żółtych migających możesz używać gdy wykonujesz jakieś czynność na drodze  , remont wykaszanie pobocza odśnieżanie itp w innym przypadku musi to być pojazdów specjalny który może tych sygnałów używać. 

Jak badziesz miał kwitek że twój traktor to pojazd specjalny możesz używać legalnie .

W dniu 17.12.2024 o 21:02, michu3850 napisał(a):

Witam mam pytanie chciałbym zamontować lampę ostrzegawczą do John deer 6230 Premium  i w comand center nie mam możliwość uruchomienia go czy jest na to jakiś sposób czy trzeba wezwać serwis oraz czy ma ktoś schemat podłączania takiej lampy bo możliwe że źle podłączam z góry dziękuję.

ale ikonka jest w command center ? tzn te przyciski nad wyświetlaczem chcesz zaprogramować? znajomy kupił 6530 i poprzedni właściciel tez miał z tym problem i zrobił na krótko w POdsufitce pstryczek

przez command center to tylko serwis 

22 godziny temu, robert1226 napisał(a):

No właśnie tak i u ciebie brak wiedzy NT stosowania tych lamp .

Sygnałów żółtych migających możesz używać gdy wykonujesz jakieś czynność na drodze  , remont wykaszanie pobocza odśnieżanie itp w innym przypadku musi to być pojazdów specjalny który może tych sygnałów używać. 

Jak badziesz miał kwitek że twój traktor to pojazd specjalny możesz używać legalnie .

Po pierwsze przeczytaj ze zrozumieniem pierwsze zdanie z mojego postu.

Po drugie czy napisałem gdzieś że jest to zgodne z kodeksem?

Nie.

Napisałem że jak już i tak ogólnie większość ciągników je ma i jest to w pewnym sensie uzasadnione bo niejako dajesz sygnał ostrzegawczy i poprawiasz swoje bezpieczeństwo na drodze tak czy siak.

Policja też nie ukarze Cię jak migasz w nocy,wieczorem jadąc w terenie slabo oswietlonym z jakimś większym sprzętem bo nie robisz tego dla szpanu tylko dla bezpieczeństwa.

Tak więc nie ma co od razu bić piany o przepisy.

Poza tym nowe kombajny wyjeżdżają z fabryki z kogutami to jest wg Ciebie pojazd specjalny do pracy na drodze??

No chyba nie?

A więc jest to światło ostrzegawcze na maszynie rolniczej.

Czyli jednak mozna?

Edytowane przez MarcinKa

2 minuty temu, MarcinKa napisał(a):

Po pierwsze przeczytaj ze zrozumieniem pierwsze zdanie z mojego postu.

Po drugie czy napisałem gdzieś że jest to zgodne z kodeksem?

Nie.

No to jeżeli nie jest zgodne z kodeksem to o co ci dalej chodzi? nie jesteś uprawniony do używania tego typu świateł i tyle w temacie.

1 minutę temu, Desperado napisał(a):

Niestety kombajn ma takie prawo, baa wręcz obowiązek używania takich sygnałów błyskowych.

Aha no to przeczytaj sobie.

Pojazdy, które mogą być wyposażone w koguty wysyłające pomarańczowe światło:

• pomoc drogowa,
  • koparki,
  • ciągniki rolnicze,
  • kombajny,
  • pojazdy wolnobieżne,
  • pojazdy służb miejskich, np. śmieciarki,
  • poruszające się po drogach maszyny budowlane,
  • pojazdy ADR (przewożące substancje i mieszaniny stwarzające zagrożenie dla zdrowia i dla środowiska).

3 minuty temu, MarcinKa napisał(a):

Aha no to przeczytaj sobie.

Pojazdy, które mogą być wyposażone w koguty wysyłające pomarańczowe światło:

• pomoc drogowa,
  • koparki,
  • ciągniki rolnicze,
  • kombajny,
  • pojazdy wolnobieżne,
  • pojazdy służb miejskich, np. śmieciarki,
  • poruszające się po drogach maszyny budowlane,
  • pojazdy ADR (przewożące substancje i mieszaniny stwarzające zagrożenie dla zdrowia i dla środowiska).

Nic tam nie ma że drogowcy?

Legalnie to na polu rolnik se może...pomigac.