Skocz do zawartości

Jaki mulczer wybrać

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Cześć, Posiadam grunty rolne o pow. 40ha, z perspektywami na powiększenie. Chciałbym skorzystać z nowego programu i kupić na ochronę środowiska mulczer. Głównie bedzie on używany przy kukurydzy i poplonach. Tutaj pojawia się moje pytanie. Jakiej firmy możecie polecić mulczer i na co zwrócić uwagę ? Chodzi o zakup nowego sprzętu.
Opublikowano

Co do szerokości itp. To nic nie powiem bo nie podałeś z jakim ciągnikiem to ma chodzić. Warto zwrócić uwagę na grubość wału. Nieraz te tańsze mają wał o średnicy nawet 7cm. Dobrze też żeby młotki nie były w jednej linii tylko ułożone w tzw. ślimak. Ilość pasków napędowych. Im więcej tym lepiej. Jak nie zależy ci na doskonałe rozdrobnionej na miazgę masie to weź z otwieraną klapa tylna. Ciągnik ma wtedy lżej. Jest mniejsze ryzyko zapchania. Co do producenta to nie ma zbytnio wyboru bo większość jest produkowana w jednej fabryce🫣

Opublikowano
właśnie nie pisałem z jaką mocą i jaka szerokość, bo tu chodzi mi bardziej o producenta. Może ktoś może coś podpowiedzieć. Dużo osób wskazuje na zagraniczne marki.
Opublikowano

Mi w roltechu ostatnio taka marke polecali (foto). A Dzwonilem i ostatatecznie wybralem lisickiego na moje goownohektary, chcialem cos budzetowego. Ale z rozmowy goscia wynikalo ze to jakas top marka, wiec mozesz o niej poczytac. 

Screenshot_2024-10-07-19-25-04-823_cn.wps.xiaomi.abroad.lite-edit.jpg

Opublikowano

Mam Talexa leoparda duo 2.8 metra. Maszyna dosyc budzetowa przez 5 lat wykosila okolo 500 hektarow.  Ale i kosilem sporo nieuzytkow typu samosiejki drzew o wysokosci  ponad 2 metry i wytrzymuje dalej. Takze polecam

Opublikowano

Z doświadczenia z czystym sumieniem polecam Tehnos, naprawdę warto. Agro Marek tego bardzo dużo sprzedaje po całej Polsce i trochę też u nas na Słowacji. Rozważyłbym też Kverneland i Kuhn. 

5 godzin temu, superfarmer02 napisał:

Co do szerokości itp. To nic nie powiem bo nie podałeś z jakim ciągnikiem to ma chodzić. Warto zwrócić uwagę na grubość wału. Nieraz te tańsze mają wał o średnicy nawet 7cm. Dobrze też żeby młotki nie były w jednej linii tylko ułożone w tzw. ślimak. Ilość pasków napędowych. Im więcej tym lepiej. Jak nie zależy ci na doskonałe rozdrobnionej na miazgę masie to weź z otwieraną klapa tylna. Ciągnik ma wtedy lżej. Jest mniejsze ryzyko zapchania. Co do producenta to nie ma zbytnio wyboru bo większość jest produkowana w jednej fabryce🫣

Jako technolog ci mówię, że w większośći nie masz racji. Średnica wałka ma być w rozsądnych granicach, ale czasem trochę mniejsza jest lepsza jak większa pod względem wyważenia. Bardzo istotny jest gatunek stali i jeszcze istotniejsza jest technologia produkcji. Ta w większośći przypadków najbardziej wpływa na trwałość danej maszyny. I ilośći pasków za bardzo nie rozumiem, dla czego na przykład 4 paski A13 są lepsze jak 3 paski B17 lub BB17? 

Opublikowano

Brałem na RMG mulczer od pana Darka z pro-dar.pl. Wziąłem 150 z przesuwem. Ciągnę to MF 255. Generalnie jestem zadowolony. Są takie niedoróbki ślusarskie, ale w zestawieniu z solidnością maszyny uważam że to pierdoły. Dokupiłem później noże Y bo z bijakami miał jednak zwłaszcza w trawie trochę ciężko.

Opublikowano
W dniu 7.10.2024 o 19:29, Celownik07 napisał(a):

Mi w roltechu ostatnio taka marke polecali (foto). A Dzwonilem i ostatatecznie wybralem lisickiego na moje goownohektary, chcialem cos budzetowego. Ale z rozmowy goscia wynikalo ze to jakas top marka, wiec mozesz o niej poczytac. 

Screenshot_2024-10-07-19-25-04-823_cn.wps.xiaomi.abroad.lite-edit.jpg

jak ta maszyna Lisickiego się nazywa? pytam bo w obecnym naborze wspierane są mulczery (rozdrabniacze polowe albo do łęcin)  a nie kosiarki bijakowe.

Opublikowano

Na poplonach podobnie jak na innych ekoschematach obcięli dotacje. Jest sens kupować jakieś mulczery i tracić paliwo na mulczowanie tego? Nie lepiej dobrać mniejsze rośliny i opóźnić siew aby tylko było na papierze?