Skocz do zawartości

Praca maszyną " na podnośniku "

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam jd 6630 comfort i mam pytanie odnośnie pracy głęboszem na tzw podnośniku bez wału , bez kół kopiujących.. czy praca w taki sposób może być w jakikolwiek sposób szkodliwa dla ciągnika? Ostatnio wymieniałem wkład filtra oleju przekładniowo - hydraulicznego i cześć tekturowa była mocno wciągnięta do środka ( wymiana co 750 mtg olej i filtr oryginał) .

Opublikowano

Głębosz bez kół raczej będzie próbował się zagłębiać ale to nie powinno stanowić problemu dla ciągnika. Możesz spróbować ograniczniki dorobić, np. łańcuchy aby ustalić pozycję minimalną. 

Opublikowano

Jak można bez kół podporowych , to partactwo, nie utrzymasz zadanj dłębokości

Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Jak można bez kół podporowych , to partactwo, nie utrzymasz zadanj dłębokości

Oczywiście że nie ustawi, można się ratować tak jak tam pisał kolega z tymi łańcuchami, ale to też kiepsko.

Tylko pytanie było inne czy szkodzi ciągnikowi, jak go na granicy wytrzymałości z tym gleboszem nie trzymasz to nic mu to nie szkodzi.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Gimmeshelter napisał:

Oczywiście że nie ustawi, można się ratować tak jak tam pisał kolega z tymi łańcuchami, ale to też kiepsko.

Regulacja pozycyjna i masz ustawioną głębokość ... Pług też przecież się trzyma na podnośniku, łącznik jest tylko potrzebny na poprzeczniakach.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Łącznik w pługu możesz mi wyjąć i będę orać tak samo jak z nim, aby na poprzeczniaku coś potrzebne żeby pług z ziemi wyjąć ... Agregat talerzowy czy tzw gruber zresztą tak samo, łącznik potrzebny tylko na poprzeczkach.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
38 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Regulacja pozycyjna i masz ustawioną głębokość ... Pług też przecież się trzyma na podnośniku, łącznik jest tylko potrzebny na poprzeczniakach.

No 90% racji ci przyznam, bo dokładnie nie przeczytałem i myślałem że chodzi o jakiegoś grubera co ma z 3 belki. Zależy jeszcze co to za głębosz jak szeroki i są też głębosze co mają 2 belki i w takim nie uwierzę, że bez kół albo wału ustawisz głębokość. Przód może i na podnośniku utrzymasz ale tył będzie uciekać albo za płytko robić.