Skocz do zawartości

case 4220 podnośnik wolno opada pod obciążeniem

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam. Case 4220 podnośnik wolno opada pod obciążeniem. Wszystko ustawione na zającu. Dźwignia do wysokości opadania nie działa. Podczas opuszczania maszyny podnośnik drżał aż w końcu zaczął wolno opuszczać. Bez obciążenia podnośnik szybko podnosi i opuszcza. Co to może być?

Opublikowano
26 minut temu, andrzej78 napisał:

Którą dźwignie masz na myśli?

Ta z tyłu od tylnej szyby do pługa. Nie działa ustawianie wysokości aby można nią podnosić i opuszczać podnośnik. Odpiąłem agregat i podnośnik normalnie chodzi. Czy może być że iglica którą wcześniej dokręcałem rozkręciła się?

Opublikowano (edytowane)

Mowa o tej przedniej dźwigni do regulacji wysokości ponoszenia ( nr2 na foto) ? Ale skoro nie działa to w jaki sposób sterujesz podnośnikiem ,bo tylna dźwignia ( nr 3 ) to regulacja siłowa podnośnika i ma być w pozycji - do przodu. Z tą iglica to możliwe ,ale czesty objaw to zupełne zacięcie podnośnika pod obciążeniem. Trzeba wcześniej wykluczyć inne możliwe rzeczy .

Screenshot_20240817-225844.png

Od prędkości opadania jest czarna poprzeczna dźwignia..

Screenshot_20240817-230137.png

Edytowane przez andrzej78
Opublikowano (edytowane)

Dźwignia nr 2 działa. Dźwignia nr 3 Myślałem ,że tą dźwignia ustawia się wysokość opadnięcia podnośnika. Prędkość opadania Mam na zającu. Wszystko było dobrze do dzisiaj. Dźwignia nr 2 podniosłem podnośnik(podczepiony agregat) dźwignia opadła troszkę podnośnik zaczął się trząść do dźwignią nr 3 dałem na maksa w tył i było ok później bawiłem się dwoma dźwigniami aż w końcu podnośnik zaczął bardzo wolno opadać pod obciążeniem, Odpiąłem agregat i bez obciążenia wszystko dobrze działa. Zaczął olej się lać/pocić z przewodu hydraulicznego od siłownika (nie wiem czy to ma znaczenie ale właśnie dzisiaj się zaczął pocić/lać.) Olej pod dotknięciu przewodu siłownika jest bardzo gorący (ale chyba tak ma być?).

Edytowane przez agromichu
Opublikowano (edytowane)

Na pewno stan oleju do sprawdzenia, ma być na max,aby nie łapało powietrza, ponadto olej w pierwszej kolejności kierowany jest na układ kierowania i  ,hamulce . Czy nie masz załączonej sekcji od hydrauliki ( dźwignia nie wróciła na neutral , ewentualnie czy nie jest załączona sekcja Tura - jeżeli posiada, lub WOM ). Wracając do dźwigni ,ta nr 3 , jest pomocna w czasie orki , gdy ma ciężko można dźwignie przestawić do tyłu ( płycej ) ciągnik jest dociążany, pierwsza Skiba idzie płycej.

Wygląda że coś jest nie tak z regulacją silową,  , może zacina się trzpień ,( przez korozję) wychodzący z korpusu tylnego mostu ( a może  podnośnika)na którego naciska ucho mocowania łącznika centralnego .Przy ruchu dźwignia nr3 trzpień powinien się przesuwać.

Screenshot_20240818-001144.png

Edytowane przez andrzej78
Opublikowano (edytowane)

Trzpień minimalni się rusza podczas ruszania dźwignią. Na zdjęciu pokazuje aktualną pozycję. Dziwne bo płaskim można wepchnąć ten trzpień do środka a uchwyt na łącznik się nie da czy tak ma być?

caseee.jpg

Edytowane przez agromichu
Opublikowano

W moim trzpień wystaje ok 1 cm , po przesunięciu dźwigni ( 3 ) wystaje 2 cm. Jak najbardziej można ten trzpień wcisnąć ,ale trzeba pokonać opór sprężyny ( wewnątrz) ,W  moim dźwignia ( 3 ) nieco zbyt lekko chodzi ( zbyt luźno skręcone podkładki oporowe na dźwigni) i wciśnięcie trzpienia czasem powoduje powrót dźwigni ( 3) do przodu . Uchwyt łącznika centralnego jest osadzony na drążku skrętnym ,dlatego trzeba użyć siły - co się dzieje w czasie pracy.  Czy sprawdzałeś działanie podnośnika z maszyną ale bez łacznika centralnego.

Opublikowano
1 godzinę temu, andrzej78 napisał:

W moim trzpień wystaje ok 1 cm , po przesunięciu dźwigni ( 3 ) wystaje 2 cm. Jak najbardziej można ten trzpień wcisnąć ,ale trzeba pokonać opór sprężyny ( wewnątrz) ,W  moim dźwignia ( 3 ) nieco zbyt lekko chodzi ( zbyt luźno skręcone podkładki oporowe na dźwigni) i wciśnięcie trzpienia czasem powoduje powrót dźwigni ( 3) do przodu . Uchwyt łącznika centralnego jest osadzony na drążku skrętnym ,dlatego trzeba użyć siły - co się dzieje w czasie pracy.  Czy sprawdzałeś działanie podnośnika z maszyną ale bez łacznika centralnego.

Dokręciłem iglice i działa opadanie. Olej dolałem brakowało kilka litrów ale jak się grzał tak się grzeje. Normalnie ciągnik pochodził kilka minut parę razy pobawiłem się podnośnikiem, a olej gorący. Przewód pod siedziskiem hydrauliczny aż parzył. Wydaje mi się, że za bardzo słychać przelew.

Opublikowano

Dziwne , że różnica była na tyle niewielka , że spowalniało opadanie ,a nie blokowało podnośnika, ale różnie bywa. Możesz zajrzeć do zaworu priorytetowego - dzielnika strumienia ,czy  nie zacina się . Ponadto ja bym wymienił filtr oleju ( niby co 200 mtg ) ale filtr jest czuły i przez to pompa może mielić olej.

Opublikowano
44 minuty temu, andrzej78 napisał:

Dziwne , że różnica była na tyle niewielka , że spowalniało opadanie ,a nie blokowało podnośnika, ale różnie bywa. Możesz zajrzeć do zaworu priorytetowego - dzielnika strumienia ,czy  nie zacina się . Ponadto ja bym wymienił filtr oleju ( niby co 200 mtg ) ale filtr jest czuły i przez to pompa może mielić olej.

Wymieniony na nowy jest. A który to jak go sprawdzić?