Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Panowie jak zwiększyć obroty młocarni ...Powiem tak śruba ta na odrzutniku wykręcona na maxa ,sprężyna naciągnięta ,pas napięty a obroty tylko 700 i teraz pytanie czy da się zwiększyć w jakiś sposób czy zostawić i młócić przy 700 czy bedzie wymlacac przy takich obrotach

Edytowane przez Pawel197890
Opublikowano

To zdecydowanie za niskie obroty do zbóż, szczególnie jęczmień. Trzeba jeszcze uwzględnić spadki prędkości więc szału nie ma, szukaj przyczyny, sprawdź szerokość pasa i grubość kół. 

Opublikowano
3 godziny temu, Pawel197890 napisał:

Panowie jak zwiększyć obroty młocarni ...Powiem tak śruba ta na odrzutniku wykręcona na maxa ,sprężyna naciągnięta ,pas napięty a obroty tylko 700 i teraz pytanie czy da się zwiększyć w jakiś sposób czy zostawić i młócić przy 700 czy bedzie wymlacac przy takich obrotach

Zmierz grubość pasa bo według mnie do wymiany 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Pawel197890 napisał:

Ile powinna wynosić szerokość pasa?

Jak kolega napisał 50-51 to już musi być , ja w tym roku wymieniałem żółty stomila on jest już odchudzony od tych co były o 3 mm chyba ,że znajdziesz gdzieś klebera on będzie droższy o pewnie coś koło 200 zł ale jest szerszy i na dłużej będziesz miał spokój . Stomil nowy z tego co pamiętam ma 59mm

Edytowane przez Bociek51
Opublikowano

Czyli co roku nowy pas, bo obrotów nie utrzyma? :P ludzie, nowe pasy mają po 50mm. jak pas wystaje na odrzutniku to jest 1100 obr, bębna, a najlepszy to ten z 59mm Stomila.  xD

45 minut temu, Bociek51 napisał:

Jak kolega napisał 50-51 to już musi być , ja w tym roku wymieniałem żółty stomila on jest już odchudzony od tych co były o 3 mm chyba ,że znajdziesz gdzieś klebera on będzie droższy o pewnie coś koło 200 zł ale jest szerszy i na dłużej będziesz miał spokój . Stomil nowy z tego co pamiętam ma 59mm

Opublikowano (edytowane)

@Desperado dobrze pisze, Stomil HM-2130 czyli do napędu młocarni w Bizonie fabrycznie ma 50mm, ktoś się ostro odpalił z tymi 59mm xD Niby kładą też 2178, on ma niby 51mm ale co z tego jak jest dłuższy ...

Jak koła pasowe i pas są w porządku to trzeba szukać winy w układzie regulacji prędkości.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Jak koła pasowe i pas są w porządku to trzeba szukać winy w układzie regulacji prędkości.

To też Tomek, koła są zazwyczaj podtarte już zdrowo, ale że obroty fiksują to też może być inna przyczyna, ludzie wymieniają nadajniki, zegary, każde z innej parafii i potem fiksuje. Wilgotniejsze zboże potrzebuje większych obrotów, jak suche, to kto o zdrowych zmysłach napieprza na pełnych obrotach. Pas to jest do wymiany jak ma 47-48mm.

Opublikowano (edytowane)

@Desperado u mnie aktualnie wyciąga maksymalnie 950 albo 980 już nie pamiętam i to spokojnie wystarcza na młócenie pszenżyta czy jęczmienia, ale koła pasowe jeszcze oryginalne, pas żółty Sanok. Tylko maksymalnie mogę ustawić chyba że jest na równo z kołem odrzutnika jak dobrze pamiętam. Może i by trzeba było się zainteresować nowymi kołami pasowymi, ale po pierwsze jakość tych obecnych części jest fatalna, a po drugie na tyle ile ten Bizon teraz kosi to i przy tych 950-980 obrotach się spokojnie da radę. Złożyć teraz cały wariator na nowych kołach, do tego dodatkowe części, okaże się że pójdzie z 1500-2000zł, a efekt końcowy przy tym szmelcu co teraz produkują do Bizona będzie taki, że jak było 950obr tak nadal jest 950obr ...

Opublikowano (edytowane)

I jak będziesz regulował obroty bębna jak założysz taki zestaw ?? Przy samym zbożu używało sie zakresu 1050-900 jak jeszcze się po usługach latało.

600-700 potrzebne do łubinu czy gryki jak ustawisz ??

Opublikowano (edytowane)

Ja tak robiłem jak jeszcze dawał do 1050, po co np na owies takie obroty bębna ... U siebie mam tylko jęczmień i pszenżyto, to bardzo nie muszę teraz regulować, ale jak latało się kiedyś po usługach to się regulowało, bo jednak owies a pszenżyto trochę inaczej się młóci ;)

Opublikowano
15 minut temu, Pawel197890 napisał:

Panowie zmierzyłem pas i ma 46 mm więc to pewnie wina pasa jak mówicie 

Ło to pasa już nie ma zmień a będzie po problemie 

Opublikowano
5 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

@Desperado u mnie aktualnie wyciąga maksymalnie 950 albo 980 już nie pamiętam i to spokojnie wystarcza na młócenie pszenżyta czy jęczmienia, ale koła pasowe jeszcze oryginalne, pas żółty Sanok. Tylko maksymalnie mogę ustawić chyba że jest na równo z kołem odrzutnika jak dobrze pamiętam. Może i by trzeba było się zainteresować nowymi kołami pasowymi, ale po pierwsze jakość tych obecnych części jest fatalna, a po drugie na tyle ile ten Bizon teraz kosi to i przy tych 950-980 obrotach się spokojnie da radę. Złożyć teraz cały wariator na nowych kołach, do tego dodatkowe części, okaże się że pójdzie z 1500-2000zł, a efekt końcowy przy tym szmelcu co teraz produkują do Bizona będzie taki, że jak było 950obr tak nadal jest 950obr ...

No i tyle obr. spokojnie wystarczy.

Opublikowano
13 godzin temu, Pawel197890 napisał:

Panowie zmierzyłem pas i ma 46 mm więc to pewnie wina pasa jak mówicie 

A przy max ustawieniu  pas wystaje z koła odrzutnika? U mnie pas ma 46,5 i  wystaje ze 2mm. Zrób obrót kołem odrzutnika, i zobacz ile obróciło się koło młocarni. Jak tak z 1,3 obrotu to te 1000 musi być, bo przy obrotach silnika 2200 na kole odrzutnika jest około 950. Także może wskazania zegara zakłamane, bo matematyka nie kłamie ;)

Opublikowano
1 godzinę temu, slavvek napisał:

A przy max ustawieniu  pas wystaje z koła odrzutnika? U mnie pas ma 46,5 i  wystaje ze 2mm. Zrób obrót kołem odrzutnika, i zobacz ile obróciło się koło młocarni. Jak tak z 1,3 obrotu to te 1000 musi być, bo przy obrotach silnika 2200 na kole odrzutnika jest około 950. Także może wskazania zegara zakłamane, bo matematyka nie kłamie ;)

17 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Ja tym roku wymieniałem pas na zółty Sanoka potwierdzam że to już nie to samo bo od razu odchudzili go o 3mm niż to co było kiedyś płaciłem za niego 370 zł ale różnica jest u mnie było też 46 mm 

Opublikowano
1 godzinę temu, slavvek napisał:

A skąd wiesz że na odrzutniku jest 950? Liczyłeś to jakoś?

Opublikowano
44 minuty temu, panczo1922 napisał:

A skąd wiesz że na odrzutniku jest 950? Liczyłeś to jakoś?

Przełożenia do odrzutnika są stałe, więc znając średnice opasania kół pasowych można z łatwościa wyznaczyć wzór na obroty odrzutnika w zależności od obrotów silnika. Dopiero na młocarni jest wariator, i tam można zmienić obroty młocarni w zależności od obrotów silnika.