Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
51 minut temu, jacor73 napisał:

A od Z-224 nie pasuje? Może jakość nowych części nie powala, ale szukanie takiej używki, to niczym poszukiwanie igły w stogu siana

https://omasz.pl/prasa-kostkujaca-z-224/5311-ramie-korby-lewe-prasa-kostkujaca-sipma.html

Ciężko przez to że 224, wychodziły przeważnie na ślimaku.a 203 na dwóch grabiach. Wyrobił mi się ten element po prawej stronie i pękł, pospawane było ale nie ma odpowiedniego ułożenia i źle to chodzi, przez to chcę wymienić całość czyli te dwa płaskowniki i środek .

Nie liczę że znajdę, ale może ktoś będzie złomowal swoją to chętnie odkupie.

Opublikowano
2 godziny temu, ŻakowskiSławomir napisał:

Witam, Wielkopolska. Poszukuję te dwa elementy do prasy sipma z203. W dobrym stanie, proste. Proszę o informację jak ktoś wie gdzie takie coś znajdę.

IMG_20240626_174114.jpg

Patrz w kostkach doicz fara...

Co tam nie tak?

Opublikowano
16 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Patrz w kostkach doicz fara...

Co tam nie tak?

na łączeniu tego płaskownika z tą środkową częścią pękło i uszkodziło te blache z boku [ tam gdzie widać śruby z podkładkam] ramię udało się pospawać  , ale był złapany zły kąt i jest krzywo delikatnie, w miejsce tych śrub chce wzmocnić blachą, a ten element muszę dać nowy żeby był prosty, przez to że to idzie lekko z ukosa źle słoma się układa i snopki idą ciut kijowo+ lekko bije ogólnie[ nawet te śruby się już wyrobiły z podkładkami i blacha zaczyna pękać]. 

co do wiązania to ogarnąłem temat, trochę twoich wskazówek , trochę melisy, słomy i jakoś buja, do jęczmienia jeszcze tydzień to chciałem to ogarnąć, bo jak teraz się wybije jajo  to albo wyrwie całkiem blachę albo nie będzie do czego spawać 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, ŻakowskiSławomir napisał:

a ten element muszę dać nowy żeby był prosty, przez to że to idzie lekko z ukosa źle słoma się układa i snopki idą ciut kijowo

Proste snopki , kostki, to kwestia ustawienia i docinającego dobrze noża...

Bez obrazy...ale ta prasa dość kłopotliwa...

Czas pomyśleć o czyms lepszym.

Opublikowano
Przed chwilą, 12Pafnucy napisał:

Proste snopki , kostki, to kwestia ustawienia i docinającego dobrze noża...

Bez obrazy...ale ta prasa dość kłopotliwa...

Czas pomyśleć o czyms lepszym.

nie nie, to akurat kwestia złego nagarnięcia towaru, tego jestem pewien .

A to  ramię i tak muszę ogarnąć, bo tak jak mówię przez to bicie wyrywa te blachę na śrubach bo idzie to krzywo.

a biorąc pod uwagę ile ta prasa narobiła kostek w swoim życiu to jest złoty sprzęt że jeszcze chodzi 😉 

Opublikowano
2 godziny temu, robi57362 napisał:

no właśnie juz swoje może zrobiła, kupić teraz kostkę można w cenie złomu, u mnie nadal stoi w garażu bo ojczulkowi żal sprzedać

tylko po co, aparaty już ogarnąłem że narazie jest okej, zostało mi znaleźć i dorobić ten element żeby wszystko chodziło jak w zegarku. mam ją oddać na złom za 500 zł i kupić jakiegoś złoma za 3900? gdzie tutaj sens

Opublikowano (edytowane)

Prasa ta jest bardzo podobna do włoskiej Cicoria 2547.

Otrzymałem wczoraj odpowiedż na YT od Pana Józefa Dębskiego:

"FMŻ (juz podczas likwidacji) zakupia licencję na produkcję prasy do słomy i siana od włoskiej firmy ,,CICORIA S.R.L." i produkowała w latach 90tych XXw. Do końca produkcji iglice i aparaty wiążące kupowała we Włoszech."

Edytowane przez adikpl1