Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
agroFakt.pl
Tylko na agroFakt.pl:

Jak nawozić żyto ozime?

galeria
Żyto
Opublikowano

A kiedy planujecie robić T2? U mnie już kłos w końcu zaczyna się nieśmiało wychylać i właśnie teraz chciałem pojechać z Tocatą Duo. Poczekam jednak na jakiś deszcz, bo jest gorąco i sucho i nie chcę dobijać roślin dodatkowym stresem związanym z opryskiem.

Opublikowano

7,6 jak ktoś zadba zrobi wszystko w terminie i nie żałuje ochrony, nawozów to nie znów jakiś wynik żeby w niego nie wierzyć w tych czasach ;p 
U mnie już kłosy duże a było skracane 1l ccc+ 0,4 moddus żytko ma od 80-90 cm  . I Dawka 260 saletry druga z 130 bo bałem się że legnie teraz pasuje polecieć z T2  i myśle dać mocznik + falco + potas i micro ? ile dać mocznika ? deszcz popadał dziś nawet nie źle

Opublikowano

przeważnie T2 robię około 20-25.05 - po wykłoszeniu (tebu 0,6+osiris 1,1+korazzo 0,2)

również jestem zdania że taki plon to nic szczególnego - można wyciągnąć więcej

Opublikowano

W życie na t2 w zupełności wystarcza pełna dawka tebukonazolu zastosowana po wykłoszeniu. Świetnie zwalcza główną chorobę żyta czyli rdzę brunatną. Tanio i dobrze ale pod warunkiem, że w T1 zlikwidowaliśmy skutecznie mączniaka. Jednak u nas w tym roku na T2 idzie azoksystrobina 125g + menara 0,4l

Gość Damian1994rolnik
Opublikowano
12 godzin temu, Paramonov napisał:

7,6 jak ktoś zadba zrobi wszystko w terminie i nie żałuje ochrony, nawozów to nie znów jakiś wynik żeby w niego nie wierzyć w tych czasach ;p 
U mnie już kłosy duże a było skracane 1l ccc+ 0,4 moddus żytko ma od 80-90 cm  . I Dawka 260 saletry druga z 130 bo bałem się że legnie teraz pasuje polecieć z T2  i myśle dać mocznik + falco + potas i micro ? ile dać mocznika ? deszcz popadał dziś nawet nie źle

W tej fazie do 7 kg na ha mocznika moim zdaniem 

Opublikowano
18 godzin temu, aro1975 napisał:

już wyjaśniłem zasiałem swojego 11ha i 6,5ha sąsiadowi w sumie 17,5ha.  Takie plony żyta hybrydowego w mojej okolicy u osób które stosują pełną ochronę to nic szczególnego.

jeszcze jakieś pytania?

Kto tam wie komu Ty siejesz nie było zadnej wzmianki o ''rzekomym sąsiedzie'' więc wiesz było nie było kto to moze wiedzieć...

Opublikowano

Nie musisz się tłumaczyć, jakbyś miał takie plony co ten wyżej wyliczył to wiadomo że nie uprawiałbyś hybrydy, a z tego co się orientuje to zasiewasz co roku. 

@Cihu Mówisz że tebukonazol wystarczy a dajesz strobi + triazole czym to spowodowane bo cena wyższa jednak, 

Opublikowano
30 minut temu, Tomek90 napisał:

Nie musisz się tłumaczyć, jakbyś miał takie plony co ten wyżej wyliczył to wiadomo że nie uprawiałbyś hybrydy, a z tego co się orientuje to zasiewasz co roku. 

@Cihu Mówisz że tebukonazol wystarczy a dajesz strobi + triazole czym to spowodowane bo cena wyższa jednak, 

To chyba nie temat na ''pomoc sąsiedzką''tylko uprawa zyta mieszancowego,wiec wypadałoby podawac rzetelne informacje...bo co kogo obchodzi ile ty usług swiadczysz...sa rejony gdzie takie plony w okolicach 5 ton to norma bo brak opadów robi swoje wieć szanuj innych cięzka prace!

Opublikowano
10 godzin temu, Tomek90 napisał:

Jezeli ktoś nie spodziewa się wysokiego plonu to tebu to bardzo dobre rozwiązanie na t2 w życie. Najlepsze z najtańszych. Kiedyś stosowałem i plon Ponad 7ton z bardzo małymi oznakami porażenia rdzą. U mnie w tym roku na wszystko idzie mieszanka strobi i menary więc nie będzie kombinowania na żyto też poleci. Łan w tej chwili rokuje na 7 lub 8 ton. Strobi dostaje tylko dla efektu zielonego liścia. Sama Menara też zrobi robotę. Podstawa do zwalczyć rdzę w t2, w t1 mączniaka.

Opublikowano

oki, Zrobię jak tylko będzie okazja. A chcesz coś konkretnego zobaczyć. Bo wiesz zdjęcie jak zdjęcie. Odpowiednie ujęcie i można pokazać super plantację albo ująć kawałek przypalenia i narzekać jaka susza. Dziś przelatywałem obok pola to chyba efefon i susza troszeczkę je przypaliły. Ale jak popada będzie git. Nie jestem codziennie na gospodarstwie. W galerii mam foteczkę z 2014 roku 

Opublikowano

Witam.Pogoda niestety nie sprzyjała wczesniej na zabieg T2 w zycie i sad moje pytanie...zyto wykłosiło sie i za 3-4 dni zacznie kwitnac...czy moge tuz przed samym kwitnieciem  wykonac zabieg T 2? Zawsze na flage robiłem ale niestety ten rok nie pozwolil na to i stad moje obawy co do zayplenia czy nie bedzie problemu jesli T 2 zrobie tuz przed kwitnieciem.??

Opublikowano

w tamtym roku binnto i cossani pryskalerm gdzies kolo 20-25 maja na t2, w tym roku serafino juz kwitnie... na dodatek na wiekszosci pol nawet nie byloby co pryskac... susza

Opublikowano (edytowane)
Dnia 10.05.2018 o 14:32, massey87 napisał:

@Cihu jak bys mial jakies zdjecie tego zyta to moglbys wstawic

Mocno skrócone. Jakieś 70 cm w tej chwili

Edytowane przez Cihu