Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Ja bym tak zrobił. Srodek którym to spalisz + ocet słyszałem że dużo pomaga. Na zimę przewróć ile możesz a potem faceli zasiej. Wiem że jest droga ale przygotujesz sobie bardzo dobre stanowiska na przyszłe lata.

Opublikowano

tańsze odpowiedniki raundapu to można stosować ale na zieloną łąkę i to nie bardzo spali wiem bo sam tak robiłem pokusiłem się na cenę i d*pa niby skład ten sam a efekt jest bez porównania i powiem że nie żałowałem tego tańszego bo na nie cały 1h wlałem 3 litry i efekt był po prostu żałosny a jak później poprawiłem raundapem to od razu wziąłem pług i zaorałem tak głęboko jak tylko się dało i teraz jest ok a na zimę jeszcze zasiałem gorczycę tak na wszelki wypadek zobaczę na wiosnę jaki będzie efekt ale na razie nie widać badylka tylko jeden wieli łan gorczycy a już ponad 2 miesiące jak zasiałem

Opublikowano

Zrobisz jak będziesz chciał, ale głęboką orkę odradzam ze względu na nasiona chwastów które w ten sposób ładnie i dość równomiernie rozmieścisz w warstwie ornej, a tym samym będziesz z nimi walczył jeszcze kilka lat . Najprostszym sposobem pozbycia się chwastów jest pobudzenie nasion do wzrostu, poprzez lekkie wymieszanie gleby, danie się im zazielenić, i spryskanie środkiem zawierającym glifosad. Perz także należy osłabić poprzez pocięcie rozłogów /szybciej jest rozprowadzany śr. chwastobójczy/ odczekanie aż się zazieleni i oprysk.

Opublikowano

tańsze odpowiedniki raundapu to można stosować ale na zieloną łąkę i to nie bardzo spali wiem bo sam tak robiłem pokusiłem się na cenę i d*pa niby skład ten sam a efekt jest bez porównania i powiem że nie żałowałem tego tańszego bo na nie cały 1h wlałem 3 litry i efekt był po prostu żałosny a jak później poprawiłem raundapem to od razu wziąłem pług i zaorałem tak głęboko jak tylko się dało i teraz jest ok a na zimę jeszcze zasiałem gorczycę tak na wszelki wypadek zobaczę na wiosnę jaki będzie efekt ale na razie nie widać badylka tylko jeden wieli łan gorczycy a już ponad 2 miesiące jak zasiałem

haha 3l/ha? Chyba nie czytałeś etykiety. Na zaperzone pole to 5l trzeba lać.

Opublikowano

Mam podobny problem z tym że uguru jest 3h i 15 lat nie uprawiany klasa IV.

Dodam że jest to moja pierwsza przygoda z rolnictwem.

Traktuje to jako hobby,bo nie chcę aby ziemia w której wszedłem w posiadanie leżała odłogiem.

Mam C-360 i kilka podstawowych maszyn,niestety bez talerzówki.

Do tej pory zrobiłem tak:

MAJ

-usunąłem brzózki i inne samosiejki z pola

-oprysk Randapem

CZERWIEC

-głęboka orka+bronowanie

-zasiałem żyto na zielone,nie bronowałem tylko glebogryzarka bo było bardzo nie równo

WRZESIEŃ

-ponownie Randap

Teraz co dalej:

1.zaorać i posiać na jesień żyto?

czy

2.kultywator,

na zimę głęboka orka ,

na wiosnę znów kultywator i sianie jęczmienia ?

Z wszystkie porady z góry dziękuje

Opublikowano

No w sumie teraz to już tylko od Ciebie zależy co chcesz, zboże ozime czy jare. Jak roundup dałeś na początku wrześnie to bym posiał żyto. Jak niedawno pryskałeś to bym poczekał i na jesień głęboka orka i zboże jare na wiosnę.

Opublikowano

jaki nawóz to zależy czego brakuje ziemi jak potasu i fosforu to polifoski superfosfat sól potasowa bądź inne jest tych nawozów od koloru do wyboru. najlepiej zrób badanie gleby i będzie wszystko jasne. nawozy wieloskładnikowe to najlepiej siać pod korzen a saletre to już później na zborze

Opublikowano

Witam.

Podłącze się do tematu.

Nabyłem pole 2,4 ha. Jest 3 letni ugór. Maszyny jakie posiadam to: C-330M, pług, pług podorywkowy, kultywator(sprężynówka), siewnik, rozsiewacz do nawozów, rozdrabniacz sadowniczy.

Chcę to pole doprowadzić do użytku. Zacząłem wczoraj je kosić rozdrabniaczem. Znajomy doradził mi abym je zrobił glebogryzarką i zaorał jak głęboko się da. Pole jest nierówne. Chciał bym tam na wiosnę zasiać grykę, więc do maja mam czas na uprawę.

Co radzicie?

Opublikowano

Ja najpierw skosiłem całość. Następnie całość zaorałem jak się najgłębiej dało. Pod koniec kwietnia pójdzie na to „chwastoks” lub inny podobny środek i po dwóch tygodniach orka. W połowie maja siew gryki i zobaczymy jak urodzi. Co sądzicie o takim planie?

Opublikowano

Skoro już zaorałeś to po co jeszcze raz orać?? masz za dużo ropy?? Poza tym wyciągniesz to co już przyorałeś.

Na wiosnę przejdź to bronami albo agregatem żeby trochę wyrównać i odczekaj niech perz wyrośnie. Jak będzie zielono na polu to na to randap (albo jego odpowiednik) i jak będzie zółte to uprawa i siew.

Nie wiem po co chcesz pryskać Chwastoksem. Przecież on nie bierze perzu.

Opublikowano

co zrobić z lasem który ma z 18 lat na gruncie rolnym sosnowy i mieszany gęsto to wszystko rośnie czy zezwolenie na wycinkę wszytskiego to chyba ciężko było by dostać przerabiał to ktoś?

Opublikowano

Skoro już zaorałeś to po co jeszcze raz orać?? masz za dużo ropy?? Poza tym wyciągniesz to co już przyorałeś.

Na wiosnę przejdź to bronami albo agregatem żeby trochę wyrównać i odczekaj niech perz wyrośnie. Jak będzie zielono na polu to na to randap (albo jego odpowiednik) i jak będzie zółte to uprawa i siew.

Nie wiem po co chcesz pryskać Chwastoksem. Przecież on nie bierze perzu.

a co mi doeadzisz jesli jest nic nie robione od 4 lat a chcialbym zrobic cos zeby jakies zboze zasiac , myslalem o orce nawet teraz ale niewiem czy to ma sens, brona talerzowa?

Opublikowano

Ja bym to zaorał (o ile nie ma samosiewów i innych mega krzaków), wiosną normalna uprawa przedsiewna, siew. Są opryski w zboża, co biorą perz (Attribut 70 WG), więc po co czekać na zazielenienie i dawać glifosat. Na pewno plon będzie słabszy, ale i koszta wyprowadzenia tego będą niższe dzięki wprowadzeniu uprawy. Po zbiorach warto zasiać dość gęsto gorczycę (zagłuszy wiele chwastów). Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

nawozy podrożały a widać że ludzie coraz więcej ugorów zaczynają przywracać do uprawy nawet nie wiedząc jak się za to zabrać :lol: co najlepsze to "mieszczuchy" zaczynają to robić :lol: chyba tylko dopłaty ich kuszą :lol:

Edytowane przez rafto
Opublikowano

Ja bym to zaorał (o ile nie ma samosiewów i innych mega krzaków), wiosną normalna uprawa przedsiewna, siew. Są opryski w zboża, co biorą perz (Attribut 70 WG), więc po co czekać na zazielenienie i dawać glifosat. Na pewno plon będzie słabszy, ale i koszta wyprowadzenia tego będą niższe dzięki wprowadzeniu uprawy. Po zbiorach warto zasiać dość gęsto gorczycę (zagłuszy wiele chwastów). Pozdrawiam

Ale te środki przeważeni są na zboża ozime. Ten co podałeś z jarych ma tylko pszenice a pszenicy na nieuprawionej ziemi to bym nie siał.

Jeśli jest pole nie ruszone to jak na wiosnę zrobi się zielono to oprysk a jak żółknie to dopiero uprawa. Podejrzewam ze jest tam jakaś duża nieskoszona trawa/zielsko. Można by to było zjeździć bronami żeby na wiosnę nie zasłaniały młodych listków perzu.