Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

w sąsiedztwie mojej działki powstać ma turbina wiatrowa. Dziś był przedstawiciel firmy z zapytaniem o zgodę i propozycja dzierżawy  na to żeby nad moimi działkami kręciło się śmigło z wiatraka , ewentualnie może być na tej działce kawałek fundamentu. Ma być ro wiatrak o mocy około 3MW

Na jakie zapisy w umowie dzierżawy zwrócić uwagę ? CO jest ważne w tym aspekcie ? 

Czy macie jakieś doświadczenie z tego typu sprawami ?

Jaki może być ewentualny czynsz dzierżawny?

Opublikowano

Tak jak wyżej konsultacja z prawnikiem i to dobrym. Jak u Ciebie ma być kawałek fundamentu to tak jakby ten wiatrak stał na Twojej działce. Wtedy grube negocjacje i wysoki czynsz. Umowy są mocno jednostronne. Pamiętaj że będziesz miał wpis w księdze wieczystej, a to w pr,yszlosci stwarza różne problemy. 

Zależy jakie położenie działki, jakie plany itd czy jest możliwość działki budowlanej etc. W przyszłości wiatrak zablokuje wszelkie inne możliwości budowy. 

Opublikowano
michalsoft napisał:

też o tym myślałem,  żeby wziąć umowę przed podpisem i pójść do prawnika/radcy prawnego na konsultacje .  A ty miałeś do czynienia z czymś takim?

mnie takie rzeczy nie kręcą ale pomagałem kuzynce się wykręcić z takiej umowy napewno będzie problem ze zbyciem tej działki czy dziedziczeniem dodatkowo wchodzą kwestie podatkowe i wiele innych aspektów tak ze zastanów się dobrze często przedstawiciele tych firm nie chcą dawać draftów umowy żeby się nie kontaktować z prawinikami

tak jak kolega wyżej pisze

Opublikowano

działka daleko w polu , typowo rolna . Na 99 % będzie jedynie nad nią jedynie kręcić się skrzydło wiatraka . Pole planuje używać  cały czas , jedyne co to kwestia przepisania poźniej działki przez rodziców na mnie

Opublikowano

Dokładnie.Jest dużo istotnych czynników przy tych umowach. Nawet jak zrobią drogę dojazdowa to będzie podatek od działalności gospodarczej od m2 i wiele innych. Osobiście nie podpisałbym umowy pod wiatrak i starał się żeby nie powstał na działce sąsiedniej. Jak na Twoja działkę będą wchodzić łopaty to bez problemu zablokujesz budowę. Chyba, że Ci nie zależy to wyciągnąć gruby hajs od nich. 

Opublikowano

Jak już chcą budować coś na twojej działce a ty chcesz się na to zgodzić to sprzedaj im ten kawałek ziemi za odpowiednio wysoką cenę. Wydzierżawisz a może za parę lat firma padnie przejmie ją inna i przestaną płacić. Tusk już chciał wprowadzić ustawę że będą wywłaszczać ziemię teraz im się nie udało ale zawsze może im się udać i wtedy tam gdzie będą dzierżawy wywłaszczą. Ja bym był ostrożny w mojej wiosce dużo osób podpisało umowy a dzierżawę pod farmy fotowoltaicznej. Ciekawe co im wyjdzie po 15 tyś za ha podpisali umowy. 

Opublikowano
1 minutę temu, Desperado napisał:

Taaaa, za skrzydła wiatraka w powietrzu wyciągnie gruby hajs.   xD

Zdziwilbys się. Jest napisane że ma być prawdopodobnie cześć fundamentu. 

Opublikowano (edytowane)

Chcą zgody i cię mamią kokosami, zresztą jeszcze zanim to postawią to sprzedadzą po drodze wszelkie zgody jeszcze ze trzy razy innej firmie. U mnie są takie farmy wiatrowe 2 i 3 MW i wiem co odpier*alali.

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
5 minut temu, driver24 napisał:

Zdziwilbys się. Jest napisane że ma być prawdopodobnie cześć fundamentu. 

Jak się coś dowiadywałem to jedynie mają być łopaty nad moją działka a fundament u sąsiada . Z tego co wiem to bez problemu dają wcześniej umowę do konsultacji. Tak było z sąsiadami że dał im umowę do analizy i czas do zastanowienia się . Firma to Green Power Development 

4 minuty temu, Desperado napisał:

Chcą zgody i cię mamią kokosami, zresztą jeszcze zanim to postawią to sprzedadzą po drodze wszelkie zgody jeszcze ze trzy razy innej firmie. U mnie są takie farmy wiatrowe 2 i 3 MW i wiem co odpier*alali.

Możesz coś powiedzieć na ten temat więcej ? Jaka to firma była 

Opublikowano

To nie ważne jaka firma. Tak jak kolega wyżej mówi. Na 99% jedna firma podpisze umowę inna będzie budować, kolejna będzie użytkować, sprzeda udziały innej itd. Rolnik podpisze im pełnomocnictwa. Nawet jak tylko będziesz sąsiadował z wiatrakiem to jest koszt utraconych korzyści i spadek wartości nieruchomości. 

Opublikowano
1 minutę temu, driver24 napisał:

To nie ważne jaka firma. Tak jak kolega wyżej mówi. Na 99% jedna firma podpisze umowę inna będzie budować, kolejna będzie użytkować, sprzeda udziały innej itd. Rolnik podpisze im pełnomocnictwa. Nawet jak tylko będziesz sąsiadował z wiatrakiem to jest koszt utraconych korzyści i spadek wartości nieruchomości. 

Dokładnie tak jak mówisz jest to koszt utraconych możliwości , to jest działka jedynie rolna daleko w polu o słabej klasie ciężka do uprawy. Zostałem jedynie ja do zgody bo reszta już podpisała . Ja che jak najwięcej informacji zebrać i skonsultować z dobrym radca prawnym 

Opublikowano

W mojej gminie ludzie podpisali umowy na foto na 600-700ha….. firma ma kapitał 5000…. Sprzeda te umowy komuś bo nie znam banku który da im kredyt na tyle ha foto przy kapitale 1.5 tony polifoski🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Opublikowano

Jak tylko Ty zostałeś do zgody to wszystko od Ciebie zależy, czyli możesz wywalczyć najwyższe odszkodowanie.

Ta działka będzie już zawsze tylko rolna, albo  w teorii pod wiatrak. Ale pewnie będzie jeden za blisko drugiego i na Twojej działce już nie powstanie i tym samym nie zarobisz za dzierżawie pod wiatrak - taki argument pod wyższe odszkodowanie.

6 minut temu, przemek28_28 napisał:

W mojej gminie ludzie podpisali umowy na foto na 600-700ha….. firma ma kapitał 5000…. Sprzeda te umowy komuś bo nie znam banku który da im kredyt na tyle ha foto przy kapitale 1.5 tony polifoski🤣🤣🤣🤣🤣🤣

U mnie też takie asy były. Po dłuższej rozmowie gość sam się wygadał, że oni tylko podpiszą umowy i sprzedają wszystko innej firmie, bo nie są w stanie nawet pozwoleń pozałatwiać.

Opublikowano

Tak to jest argument dobry . Działka i tak nigdy by nie była inna jak rolna ale odszkodowanie się należy tak jak mówisz. Jeszcze jest jedna sąsiadka za mną której kawałek może łapać skrzydła ale mówił że jak się nie zgodzi to mogą się przesunąć i moja będzie ostatnia . 

Najpierw niech szkic umowy poda i warunki a potem trzeba negocjować 

Opublikowano

@michalsoft jaki powait pod te wiatraki?

nikt nie kupi ziemi rolnej, bo odrazu masz zapis w AN, ze przez 5 lat musisz prowadzic na niej produkcje rolna, dopiero pozniej mozesz myslec o foto/wiatrakach, wiec czas sie strasznie wydluza

Opublikowano

Wiecie ile jest kasy za wiatrak na rok , od razu bym podpisał, oczywiście po konsultacji z prawnikiem , można działke podzielić i wydzielić 25 arów pod wiatrak, w umowie jest zapis że podatek od nieruchomości płaci firma która dzierżawi, 

Opublikowano

W gminie stoi ok. 40 wiatraków 2MW i drugie tyle mniejszych. Znam tylko jeden przypadek, w którym inwestor zgodził się na wydzielenie małej działki do dzierżawy. Reszta to dzierżawy całych działek, nie ważne 1 czy 10ha. Wszystko wpisane w kw. Umowy na 29lat.

Opublikowano
3 godziny temu, miwigos napisał:

Wiecie ile jest kasy za wiatrak na rok , od razu bym podpisał, oczywiście po konsultacji z prawnikiem , można działke podzielić i wydzielić 25 arów pod wiatrak, w umowie jest zapis że podatek od nieruchomości płaci firma która dzierżawi, 

Tobie nie dadza, bo musi to byc minimum 4 klasa a nie 2 i 3:)