Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Firmy handlujące wyłącznie z vatowcami podają ceny netto przedstawiciele handlowi  zwykle kręcą bo netto lepiej brzmi i jest bardziej konkurencyjne mając pewność że rolnik jest ryczałtowcem podają brutto .Nie zmienia to faktu że przy niższych stawkach jak np nawozy można dać się wkręcić dla przykładu hasło" wszystko jest do przeskoczenia" -nie wszystko i nie dla każdego .Mało jest sprzedawców którzy nie próbują przechytrzyć kupującego -każdy który obniża cenę po chwili rozmowy jest naciągaczem- ale twierdzą że to ich przywilej .Kiedyś byłem w tej branży i proste zasady przedział ilościowy  zakupu i do tego przypisany rabat  (kupujesz za 5 tyś masz tyle opustu  a za 50 tyś tyle opustu i koniec dyskusji chcesz więcej kup więcej- proste i jasne . 

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Bogdan_ja napisał:

Dobra to nie temat o tym ...dobrze że nawozy tanieją 😙

30% rolników napewno , kupili maszyny za 200 tyś i myślą że są do przodu , bo nie potrafią tego dobrze policzyć,, jakiś czas temu było wojna o to , może z 3-4 dobrze pisało , reszta nie kumała

Nie robmy wojny w sklepie musi być brutto ,w hurcie powinno być netto, jak zbieram oferty na środki to sklep mi też podaje netto , bo wie ,że tak ja chce

Zależy od rejonu , u mnie ponad 30 % rolników to vatowcy

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

30% rolników napewno , kupili maszyny za 200 tyś i myślą że są do przodu , bo nie potrafią tego dobrze policzyć,, jakiś czas temu było wojna o to , może z 3-4 dobrze pisało , reszta nie kumała

Nie robmy wojny w sklepie musi być brutto ,w hurcie powinno być netto, jak zbieram oferty na środki to sklep mi też podaje netto , bo wie ,że tak ja chce

Zależy od rejonu , u mnie ponad 30 % rolników to vatowcy

Jakby co w Selgoros pierwsA cena podana netto, niżej małym drukiem brutto😉 

Nawozów tanieją?

Opublikowano
1 minutę temu, krzychu121 napisał:

Chyba tak. Pisałem wcześniej że mam propozycję na sól za 1820 netto przy całym aucie. Gdzie w grudniu było to jeszcze koło 2 tyś netto 

to ciekawe tylko do jakiego poziomu potanieją

korn kali zamówiłem po 1550 netto, teraz na olx pojawia się już po 1510 netto

• Thanks 1
Opublikowano
14 godzin temu, v11 napisał:

kiedyś zabroniłem księgowej wnioskowania o zwrot Vat bez mojego polecenia  i czas leciał -zapomniałem po kilku latach wezwanie do skarbówki (a uzbierało się dużo) -pytanie "dlaczego nie odzyskuje vat-u "odpowiedz "bo nie lubię kontroli "w biurze konsternacja  i "to niech pan wniesie o zwrot bo kontrola i tak będzie "

Ile to jest to dużo? 

Opublikowano

Z tego co rozumiem będąc na ryczałcie dostaje za mleko 1zl netto + 7 gr VAT

Watowiec dostaje 1zl + 5gr VAT czyli już musi mieć jakiś zwrot żeby wyjść na 0.

Dzisiaj dzwoniłem do głównego dystrybutora grupy azoty to powiedzieli że po niedzieli będzie nowy cennik hurtowy. A w detalu ceny wyższe niż w innych składach , może nie chcą IE z małymi bawić że taka cena?

Opublikowano
18 minut temu, Huberto89 napisał:

Dzisiaj dzwoniłem do głównego dystrybutora grupy azoty to powiedzieli że po niedzieli będzie nowy cennik hurtowy. A w detalu ceny wyższe niż w innych składach , może nie chcą IE z małymi bawić że taka cena?

Przyzwyczaili się do ilości wagonowych jak na UA🤦‍♂️

• Haha 1
Opublikowano
49 minut temu, Huberto89 napisał:

Te 5 gr należy się Urzędowi Skarbowemu czyli musi mieć VAT-u naliczonego od środków produkcji tyle ile wynosi te 7 gr żeby wyjść na 0.

• Thanks 1
Opublikowano
22 minuty temu, DrVVall napisał:

Te 5 gr należy się Urzędowi Skarbowemu czyli musi mieć VAT-u naliczonego od środków produkcji tyle ile wynosi te 7 gr żeby wyjść na 0.

jaki sens wychodzić na 0 po to jestem vatowcem żeby mieć więcej niż te 7 % Sprawa wygląda tak ten kto mało inwestuje i ma duży udział siły roboczej w swoim produkcie vat średnio się opłaca (warzywnicy ,ogrodnicy, mniejsze  mleczne gospodarstwa )od pracy nie płaci vatu przy produkcji gdzie inwestuje się w 23% vat -budowlanka ,maszyny itd warto być vat-owcem .Nawet jak w jednym roku zaniosę do us kilkadziesiąt tyś nie szkodzi w następnym dostaje zwrotu dużo więcej.Nie rozumiem że jeszcze śą osoby nie majace pojęcia o sposobie naliczania vat  

Opublikowano
24 minuty temu, dantur96 napisał:

Miał ktoś doczynienia z npk z Litwy? Mam ofertę za 2500 brutto skład 7n20p30f

chłopie weź próbkę i sprawdź

przecież Litwa nie ma ani fosforu ani potasu to pewnie ruski przepakowany na Litwie

Opublikowano
Przed chwilą, pawelek98 napisał:

przecież Litwa nie ma ani fosforu ani potasu to pewnie ruski przepakowany na Litwie

7-20-30 kiedyś była Bielfoska, wschodni NPK workowany w Białymstoku ;) Ale też bym to zbadał, bo cena mocno podejrzana ...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v