Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, jezyk_nh napisał(a):

U mnie mało kto dostał dopłaty. Ale sąsiad np dostał to mówi że ok 20-25% tego co powinno być. U was też tak jest czy raczej więcej ?

Potwierdzam drugi rok z rzędu coraz mniej dopłat 

Opublikowano
9 minut temu, Młody1997 napisał(a):

Zamówiona dzisiaj część nawozów (około 60%) na lokalnym składzie. Ceny brutto.

Saletra 34 1660

Saletrosan 26 1660

Sól potasowa 1950

Superfosfat 40 2650

Lepiej było wsiąść superfosfat 19 , ten 40 to rozpuszczalność nędzna 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
11 minut temu, Młody1997 napisał(a):

Superfosfat 40 2650

Nie opaca się.

Map 10-46 za 2780 i 44% fosforu rozpuszczalnego w wodzie. Azot w gratisie🤷‍♂️

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Agrest napisał(a):

Nie opaca się.

Map 10-46 za 2780 i 44% fosforu rozpuszczalnego w wodzie. Azot w gratisie🤷‍♂️

Wiem. Jeżeli nie będzie nawozu naturalnego pod jare to pójdzie fosforan DAP. Tyle że u mnie po 3300. Jakby mieli u mnie tak tanio ten fosforan po 2780 to nawet bym się nie zastanawiał.

Edytowane przez Młody1997
Opublikowano

Ja kupię całość nawozów gdzieś w marcu. 

Mam nadzieję że dużo nie zdrożeją 🤷

Opublikowano
1 minutę temu, JarekBazydlo napisał(a):

To kiedy planujesz dać azot na oziminy?

Koniec marca lub początek kwietnia mocznik w jednej dawce 😏

Opublikowano

Nie każdy zbiera potem wysokie plony a potem nie dowierza że ktoś może tyle zebrać...

3 minuty temu, Michal2399 napisał(a):

Koniec marca lub początek kwietnia mocznik w jednej dawce 😏

To już na dobry plon nie ma co liczyć jak tyle czasu zboże bez papu będzie...

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, jan88 napisał(a):

tylko że jak dasz na początku marca to masz pszenicy po 9 ton z ha a później to juz spadek plonu

U mnie jest obornik, nie muszę lecieć z azotem od razu ...

3 minuty temu, JarekBazydlo napisał(a):

Nie każdy zbiera potem wysokie plony a potem nie dowierza że ktoś może tyle zebrać...

Gdybym miał tyle opadów co ty to 8 z przodu była by bez problemu ... W 2023 pierwszy azot dawałem 20 marca i 8 ton było. Zresztą, ja w sztucznych daje nie więcej niz 60-70kg N na ha.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

U mnie jest obornik, nie muszę lecieć z azotem od razu ...

Jak się nie myle to azot z obornika działa wraz ze wzrostem temp . nie wiem czy w marcu działa 

10 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nie każdy wali na początku marca, a pod koniec lutego ma już obsrane gacie xD

zależy pod co ale np . żyto czym wczesniej tym lepiej  to jedno ze zbóż które najbardziej reaguje na opuznienie 1 dawki azotu , przenżyto tak nie reaguje .

Opublikowano
3 minuty temu, jarecki napisał(a):

Jak się nie myle to azot z obornika działa wraz ze wzrostem temp . nie wiem czy w marcu działa 

Azot sztuczny tak samo, jak jest za zimno to woda z deszczu go wypłucze i tyle z niego zostanie.

14 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Otóż to. Jest woda to jest i plon. Nie ma wody to można i po dwie tony sypać a i tak plonu nie będzie 

Dokładnie, nawożenie to samo, a jednego roku kukurydza 15t a następnego 8t, jedyna różnica to opady.

• Haha 2
Opublikowano
10 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Azot sztuczny tak samo, jak jest za zimno to woda z deszczu go wypłucze i tyle z niego zostanie.

Dokładnie, nawożenie to samo, a jednego roku kukurydza 15t a następnego 8t, jedyna różnica to opady.

Zobacz ile potrzeba wody na metr kwadratowy żeby wypłukać azot tak żeby nie był dostępny dla rośliny.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, JarekBazydlo napisał(a):

Zobacz ile potrzeba wody na metr kwadratowy żeby wypłukać azot tak żeby nie był dostępny dla rośliny.

Zobacz ile potrzeba wody żeby był odpowiedni plon ... W obecnych czasach bardziej ważne są odpowiednie opady w maju a nie to czy dasz azot 1 czy 10 marca ... Bardziej dla mnie liczą się warunki podczas podawania azotu a nie termin ...

Edytowane przez Tomasz0611
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v