Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 godzin temu, Kamil20151 napisał:

Mleks, jak było po 2.46 w tamtym roku to szło się rozwijać i na tak małym gospodarstwie a teraz to trzeba sie zastanawiać.

Kamil ile w tym mleksie masz za grudzień?

Opublikowano

WitekRolnik

Niestety obracanie dużymi pieniędzmi zmienia ludzi. Dlatego bogaty czy tam obracający bardzo dużą gotówka nigdy nie zrozumie tego mniejszego i trochę biedniejszego. Ja też mam okolice 5-7tys litrów na miesiąc dlatego nigdy tu nie pisałem tylko czytam bo napisać i czytać ze produkujesz szklanke mleka...

Cena za grudzień 1.90 brutto PolandFood.

• Like 5
Opublikowano
18 minut temu, damianek2019 napisał:

Kamil ile w tym mleksie masz za grudzień?

1.90 z tym 7 gr dodatku 😂.Ale to jeszcze trzeba poczekac do faktury czy nic nie zapie....

16 minut temu, Pawelch91 napisał:

WitekRolnik

Niestety obracanie dużymi pieniędzmi zmienia ludzi. Dlatego bogaty czy tam obracający bardzo dużą gotówka nigdy nie zrozumie tego mniejszego i trochę biedniejszego. Ja też mam okolice 5-7tys litrów na miesiąc dlatego nigdy tu nie pisałem tylko czytam bo napisać i czytać ze produkujesz szklanke mleka...

Sławek to jest tępy jak but u lewej nogi 😂 ,a ma się za nie wiadomo kogo.

4 godziny temu, WitekRolnik napisał:

A nie myślałeś po prostu poszukać innej mleczarni bo jednak od tych, że tak powiem topowych mleczarni to już różnica  w cenie dość znaczna się robi? U mnie w tamtym roku szczerze mówiąc to mało brakowało, żeby z przodu ta 3 była, bo miałem po 2.90, i jakbym wtenczas przekroczył próg 5 tyś, to byłoby dodatkowe 10 gr, i tak jak mówisz wtedy nawet na małym gospodarstwie fajny pieniądz z tego był.

Ja się pytam po co te złośliwości i zaczepki? Naprawdę to już się robi nudne, gdzie byś się na forum nie zaczepił tam Ty te swoje 3 grosze musisz wsadzić... w porównaniu do niektórych tu obecnych można powiedzieć, że też jestem małym pionkiem jeśli chodzi o produkcję mleka, ale to nie powód byś Ty takich jak ja i wielu innych mniejszych rolników traktował z góry i krótko mówiąc obrażał... zastanów się czasem nad tym, i to piszę nie po złości ale z szacunku do osoby starszej i do tego jaki przez te lata zrobiłeś rozwój w swoim stadzie.

Myślałem tylko ze nie ma za bardzo gdzie iść ,tym bardziej że nas jest tylko 2 krowiarzy we wiosce 😛 więc nie ma co przebierać...Ale jak było po 2.46 to naprawdę było za co zainwestować i wgl.

• Like 1
Opublikowano
27 minut temu, Pawelch91 napisał:

WitekRolnik

W tym Poland food macie jakieś progi i cenę zależna od parametrów? Czy podstawowe wymogi i dokładne parametry się nie liczą? Pytam bo z miesiąc temu rozmawiałem z jednym z dostawców do Poland food i twierdził że w czerwcu miał 2,5 brutto przy 30 tys miesięcznie. A pamiętam jak jeden użytkownik tu pisał że już od stycznia było poniżej 2 zł 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, slawek74 napisał:

że niedługo odstawisjąc ,,3 szklanki,, mleka lub sprzedając 3 taczki zboża nie bedzie miał na aku lub opony czy inne częsci do masxyn jakie posiada...

Powiem Ci, że troszkę racji masz w tym co piszesz, tylko zauważ, że każdy z nas tu obecnych startuje zupełnie z innego pułapu, więc zupełnie nie rozumiem tego dogryzania jakie tu ma miejsce, jak się nie bałeś zaryzykować w latach 90-2000 i troszkę później, zrobić w rozwoju ogromny krok do przodu to naprawdę chylę czoła i chwała CI za to, że tak, a nie inaczej postąpiłeś i dzięki temu jesteś w zupełnie innym miejscu niż taka osoba, która miała obawy przed zrobieniem tego kroku. Nie mniej jednak powiem Ci, że mimo tego, że nie mam super rozwiniętego gospodarstwa, a co za tym idzie nie mam też super wydajnych krów to i tak jestem ojcu bardzo wdzięczny za to, że na ile tylko mógł to na tyle rozwinął te gospodarstwo.

1 godzinę temu, Pawelch91 napisał:

WitekRolnik

Powiem Ci, że poniekąd masz rację, ale jednak w pełni się z Tobą nie zgodzę gdyż jestem tu już jakiś czas i powiem Ci, że są tu na AF dość duzi gospodarze, z którymi naprawdę można w fajny i dość merytoryczny sposób porozmawiać i przy okazji czegoś nowego się nauczyć, więc można powiedzieć, że da się obracać dużą forsą i przy tym być człowiekiem, po prostu to zależy od tego co u danego człowieka w głowie siedzi, jakie ma podejście do życia, i co najważniejsze to z jakiego pułapu startował z gospodarstwem na własną rękę bo to też w podejściu dużo zmienia, no i w sumie czy sodówa do głowy nie uderzyła, bo to też może zmienić człowieka o 180 stopni...

52 minuty temu, Kamil20151 napisał:

1.90 z tym 7 gr dodatku 😂.Ale to jeszcze trzeba poczekac do faktury czy nic nie zapie....

Sławek to jest tępy jak but u lewej nogi 😂 ,a ma się za nie wiadomo kogo.

Myślałem tylko ze nie ma za bardzo gdzie iść ,tym bardziej że nas jest tylko 2 krowiarzy we wiosce 😛 więc nie ma co przebierać...Ale jak było po 2.46 to naprawdę było za co zainwestować i wgl.

Co do Sławka to chłop na prawdę ma głowę na karku, tylko, że czasem po prostu za bardzo zaczyna "gwiazdorzyć" w tym, że wszystko jego jest najlepsze, najlepiej wie i wgl...

A no to jak tak mają się sprawy to faktycznie nie za ciekawy temat, nie pozostaje nic innego jak dalej tam oddawać i liczyć na poprawę ceny.

Edytowane przez WitekRolnik
  • Like 4
Opublikowano
12 minut temu, damianek2019 napisał:

Czyli w mleksie też są ceny coś na wzór indywidualnych jaki region Kamil ? Gość co cielaki zabiera mówił że koło Wyszkowa to i po 1,5 potrafiła płacić na 

pisz na priv to pogadamy 😜

Opublikowano
WitekRolnik napisał:

3 godziny temu, slawek74 napisał: że niedługo odstawisjąc ,,3 szklanki,, mleka lub sprzedając 3 taczki zboża nie bedzie miał na aku lub opony czy inne częsci do masxyn jakie posiada... Powiem Ci, że troszkę racji masz w tym co piszesz, tylko zauważ, że każdy z nas tu obecnych startuje zupełnie z innego pułapu, więc zupełnie nie rozumiem tego dogryzania jakie tu ma miejsce, jak się nie bałeś zaryzykować w latach 90-2000 i troszkę później, zrobić w rozwoju ogromny krok do przodu to naprawdę chylę czoła i chwała CI za to, że tak, a nie inaczej postąpiłeś i dzięki temu jesteś w zupełnie innym miejscu niż taka osoba, która miała obawy przed zrobieniem tego kroku. Nie mniej jednak powiem Ci, że mimo tego, że nie mam super rozwiniętego gospodarstwa, a co za tym idzie nie mam też super wydajnych krów to i tak jestem ojcu bardzo wdzięczny za to, że na ile tylko mógł to na tyle rozwinął te gospodarstwo.

niewiesz co piszesz i nie o mnie... napisz pw ja z apki nie nie mam moźliwości...może się czegosz nauczysz...

ubogiwladek napisał:

Ciekawe czy ten ,,slawek'' ma prosta przegrodę nosowa  ale pewnie bez klawiatury tak się nie mądruje 

chyba o sobie piszesz...🙋‍♂️

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

niewiesz co piszesz i nie o mnie... napisz pw ja z apki nie nie mam moźliwości...może się czegosz nauczysz...

Powiem Ci, że trochę już po tej ziemi chodzę, to o życiu co nieco wiem, szczerze mówiąc możesz i nie zgadzać się z tym co napisałem mi to tam ani ziębi ani grzeje, gdybyś nas mniejszych traktował na równi bo sorry ale czym się różni producent mleka co zdaje 5 tyś L od tego, który zdaje 50 tyś L? bo wg mnie niczym, jeden jak i drugi chodzi przy tych ogonach 24/7/365 to i w sumie tej rozmowy by po prostu nie było, ale mam nadzieję, że wyciągniesz pewne wnioski i poprawisz swoje zachowanie. A co do pw to nie będę pisał bo i poco i tak to nic nie zmieni.

• Like 7
Opublikowano (edytowane)

@slawek74 Myślę, że podejście do życia mam odpowiednie, a jak komuś ono przeszkadza lub nie pasuje to już nie moja broszka bo za mnie życia nikt nie przeżyje. A tak na koniec to dobra rada dla wszystkich, możemy się sprzeczać, czy też nie zgadzać się w pewnych kwestiach ale pomimo tego wszystkiego pewien poziom kultury nas powinien obowiązywać bez względu na to ile różnych dóbr materialnych mamy w swoim posiadaniu i co najważniejsze to powinniśmy drugą osobę traktować tak samo jakbyśmy chcieli aby nas traktowano, tyle w temacie.

• Like 12
Opublikowano

Krzychu121

W PF są progi: do 3ty. do 5tys do 7,5 tys do 10tys do 15 tys i powyżej 15tys za każdy próg masz +10gr do litra. Tez jest dopłata do parametrów +5gr ale nie chcę Cię wprowadzać w błąd chyba tł pow 4.25 i bł pow 3.65 .

Opublikowano
49 minut temu, Pawelch91 napisał:

Krzychu121

W PF są progi: do 3ty. do 5tys do 7,5 tys do 10tys do 15 tys i powyżej 15tys za każdy próg masz +10gr do litra. Tez jest dopłata do parametrów +5gr ale nie chcę Cię wprowadzać w błąd chyba tł pow 4.25 i bł pow 3.65 .

To progi są ciekawie premiowane. Jaka najniższa cenę miałeś w 2023 ?

Opublikowano

Na waciki zabraknie, ale cholernie duża dysproporcja pomiędzy progami.

11 godzin temu, WitekRolnik napisał:

Powiem Ci, że trochę już po tej ziemi chodzę, to o życiu co nieco wiem, szczerze mówiąc możesz i nie zgadzać się z tym co napisałem mi to tam ani ziębi ani grzeje, gdybyś nas mniejszych traktował na równi bo sorry ale czym się różni producent mleka co zdaje 5 tyś L od tego, który zdaje 50 tyś L? bo wg mnie niczym, jeden jak i drugi chodzi przy tych ogonach 24/7/365 to i w sumie tej rozmowy by po prostu nie było, ale mam nadzieję, że wyciągniesz pewne wnioski i poprawisz swoje zachowanie. A co do pw to nie będę pisał bo i poco i tak to nic nie zmieni.

Może według tych co mają mniej to i tak, zapytaj niektórych bogoli to nawet szyby z auta premium Ci nie odsunie xD 

Choć prawdę mówiąc raczej Ci co mają po 5-10-15tyś l to prędzej czy później pójdą w zapomnienie, bo przy tych kosztach i jakiś problemach kiepsko to może wyglądać ... 

• Like 1
Opublikowano

Ale takich hodowców jest jeszcze całkiem sporo znajomy  ma 18 krów I może oddaje od 200 do 300 l .Do mnie przyjezdza zotechnik i pokazywał mi gościa co ma 40 krów I tlumaczy mi że gościu ma na uduj  od 3 do 5 litrów  aż mu nie wierzełym to pokazał mi papiery z jego udoju  i są też gość  obok mnie co ma 50 krów I tam jest wydajność na poziomje 13500 od krowy według oceny zresztą od paru lat jest cały czas liderem w naszym powiecie tak że jest bardzo duży  roztrzał .

Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

Dziwna sytuacja. Albo ktoś ściemnia. Aż nie możliwe żeby była ponad złotówka różnicy pomiędzy małym a dużym 

Oddawałem tam kiedyś w sumie nie tak dawno. I tam cennika nie było parametry się różniły. 

Ceny każdy miał inne zależy jaka się dogadał. 

Co najlepsze tu na forum pisałem z jednym co oddawał do PF i kiecy nam mieli opuścić na 1.5 zł to on nadal ponad 2 zł jak chciałem żeby podesłał mi swoją fakturę z zasłoniętymi danymi usunął konto. 

PF to ogólnie wielki syf radzę od nich uciekać... 

• Like 1
Opublikowano

na samą cenę ktòrą kształtuje rynek nie mamy wpływu ale na dopłatę do ilości już tak tak samo na pogodę bez wpływu ale ile nasze krowy doją mamy wpływ i możemy doić 3.5tys na rok a i 13.5tys na rok tylko trzeba popracować i jaka będzie ròźnica w portfelu... 🙋‍♂️

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2025.
      Poniżej zamieszczamy listę najpopularnieszych pytań jakie przewijały sie na forum w latach poprzednich.
      Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie który dotyczy cen mleka w roku 2025.
      Ile będzie kosztować mleko w 2025 roku? Jaka będzie cena mleka w 2025 roku? Czy ceny mleka pójdą w górę w 2025 roku? Czy mleko będzie droższe w 2025 roku? Czy ceny mleka będą spadać w 2025 roku? Dlaczego mleko może tanieć w 2025 roku? Co dalej z cenami mleka w skupie w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Biedronce w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w sklepie w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w skupie od rolnika w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Polsce w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Ameryce w 2025 roku? Stawki w mleczarniach i ceny skupu mleka 2025
      Ile będzie płacić Piątnica za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacił Mlekpol za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić mleczarnie za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacił Łowicz za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacić Mlekovita za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacić Polmlek za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić rolnikom za mleko w 2025 roku? Zapraszamy do merytorycznej i kulturalnej dyskusji.
      Podając ceny mleka wpisujcie jaki to powiat, jaki odbiorca, jakie parametry mleka przy tej cenie. Taka informacja pomoże nam dyskutować na faktach a nie na domysłach.
      Pozdrawiam, YacentY
  • Dodaj nową pozycję...
v