Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Karol6130 napisał(a):

Swoich narazie nie szczepię 

Nie było problemu teraz do tej pory

Krowa jedna złapała lekkie zapalenie, ale to wina przeciągom 

Ty czym szczepisz?

Szczepionka donosowa, szczepisz cielaki od 10 dnia. Okres działania około 3 miesiące. Od 2 lat, żaden cielak nie zachorował mi na zapalnie płuc albo oskrzeli. Jeżeli chodzi o nazwę to zapytaj swojego weterynarza. 

• Thanks 1
Opublikowano
24 minuty temu, Bogdan_ja napisał(a):

mała stopa nie ma o czym pisać bo zdaje mniej jak inni a poucza wszystkich 🤣

Jest i jeden z moich stalkerów prowokator i głąb w jednym drugi dyzio się kryje i jeszcze kilku 🙋‍♂️ i weź napisz 🤦

53 minuty temu, Michal2399 napisał(a):

Dlaczego nie możecie 🤔. Niech pierwszy poda Sławek potem ty

I od razu miesięczne wydatki na pasze jak byście mogli podać 🙎

Ty się lepiej nie od

zywaj ...

Godzinę temu, Karol6130 napisał(a):

Ja też nie mogę 

Masz stalkerów 🤔 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, kampl napisał(a):

Ja nie rozumiem skąd u was taka łatwość w liczeniu tych litrów.  Wystarczy paszowoz, dobra genetyka i już jest 11 tys od sztuki. No fajnie.  A jaka jest zła genetyka? Zacielane bawołem czy co? Te nasienie za 50-100 zł to tak strasznie gorsze od tego topowego? Nie rozumiem tego czemu tak ludzie dobierają ta genetykę, cuda liczą a w teorii po każdym byku krowa moze wypalić. Albo złapie zapalenie i z miejsca ucina mleko i pół laktacji po 10l. Piszę to bo sam nie mogę dojść do dobrej wydajności. Dużo sztuk nie potrafi utrzymać wydajności przez całą laktację. A wydaje mi się że mam żywienie na tip top

Słuchaj Ty specjalistów z internetu, każdy ma problemy tylko nie każdy lubi o tym mówić :P. A jak się pochwalisz że coś Ci nie idzie to Cię z błotem zmieszają "fachowcy". 

Edytowane przez ThePerkins
Trochę za dużo razy się klikło XD
  • Like 8
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Sławek dawaj nie wstydź się , 100 l na odbiór chyba masz 🤭

Ma sporo więcej niż ty...

Ma się czym pochwalić...

Nie płacze jak ty że tanio...

...a dodam że na dożynkach lepiej Go docenili niż deską...🤭

Edytowane przez 12Pafnucy
  • Thanks 1
Opublikowano
53 minuty temu, ThePerkins napisał(a):

Słuchaj Ty specjalistów z internetu, każdy ma problemy tylko nie każdy lubi o tym mówić :P. A jak się pochwalisz że coś Ci nie idzie to Cię z błotem zmieszają "fachowcy". 

Problemy mogą być wszędzie to prawda ald niech nikt nie mówi że wyczynem jest 30 litry. Ja jak sobie wybieram buhaja to z katalogu nadają się dla mnie może 3 

• Like 2
Opublikowano
Godzinę temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Sławek dawaj nie wstydź się , 100 l na odbiór chyba masz 🤭

Teraz o 100 na dzień spadło przez sraczki a i tak by w sradka chłodnię nie zmieścił 🤭😁

Opublikowano

no no jakby ktoś prawdę odkrył  to krowy zasuszone albo mają sraczkę .🤣

ale co masz problem że inni dają więcej a ty udajesz dużego dostawcę 🤔

udowodnij swoją wielkość ....nie lękaj się 

ludki co mają dobre karty to kładą je na stół ....i tu nie jeden pokazał krowy rekordzistki ...

od innych żądasz ilości to podaj i swoją pouczycielu 😲

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, robert1226 napisał(a):

Te chwalipiety nic nie napiszą bo bajają w obłokach no i teraz ktoś by mógł się dopatrzyć,  bo w pisaniu nieprawdy można się pomylić. 

Prześledź moje wpisy w cenach mleka 

Jestem jednym z nielicznych co podają tu na AF nie tylko cenę z miesiąca ale i średnią z roku

Nigdy się niczym nie chwaliłem, wręcz przeciwnie 

Zawsze pisze że jestem mały i biedny

2 godziny temu, leszek1000 napisał(a):

Szczepionka donosowa, szczepisz cielaki od 10 dnia. Okres działania około 3 miesiące. Od 2 lat, żaden cielak nie zachorował mi na zapalnie płuc albo oskrzeli. Jeżeli chodzi o nazwę to zapytaj swojego weterynarza. 

To daje to samo 

Plus całe stado oddechówkami co pół roku

U mnie obora mała i całkowicie chorób płucnych nie wyeliminuje 

Od czasów zakupu iglo bardzo dużo się poprawiło

2 godziny temu, slawek74 napisał(a):

Masz stalkerów 🤔 

Oj, całą masę 

A najgorszy to ja sam

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, alfa napisał(a):

Problemy mogą być wszędzie to prawda ald niech nikt nie mówi że wyczynem jest 30 litry. Ja jak sobie wybieram buhaja to z katalogu nadają się dla mnie może 3 

To co z innymi jest nie tak? 

Opublikowano
1 godzinę temu, alfa napisał(a):

Hehe no prawda 😁

Buhaj z jakim indeksem jest dla ciebie dobry? Teraz zostawiłem dwie córki po 100% krowach HF po Buhaju tropic indeks pdf 140 oraz drugiego nazwy nie pamiętam ma 150 więc myślę że złe nie są ale też jakoś mocno szału nie ma.

6 godzin temu, mate12345 napisał(a):

Ja zacielam  nasieniem z usługą za 80zl wydajność 10,500 zwyżkowa i bez paszowozu, znam takich co mają blisko 40l średniej i się tak nie chwalą. 

jak wygląda u ciebie żywienie jeśli to nie tajemnica?

Opublikowano
2 godziny temu, alfa napisał(a):

Tym bardziej to nie powód za uważanie się za nie wiadomo kogo xD. Zresztą tu to i zboże po 10t sypie jak miesiąc nie pada to w różne cuda też można i tu wierzyć :P. Zboże czy qq jak wybiera się z katalogu to też większość nie pasuje jak ze wszystkim ... 

Godzinę temu, Karol6130 napisał(a):

Prześledź moje wpisy w cenach mleka 

Jestem jednym z nielicznych co podają tu na AF nie tylko cenę z miesiąca ale i średnią z roku

Nigdy się niczym nie chwaliłem, wręcz przeciwnie 

Zawsze pisze że jestem mały i biedny

To daje to samo 

Plus całe stado oddechówkami co pół roku

U mnie obora mała i całkowicie chorób płucnych nie wyeliminuje 

Od czasów zakupu iglo bardzo dużo się poprawiło

Oj, całą masę 

A najgorszy to ja sam

Haha, nie boisz się, że CI wypłatę policzą?, bo niektórzy się boją xD 

Opublikowano
2 godziny temu, ThePerkins napisał(a):

Tym bardziej to nie powód za uważanie się za nie wiadomo kogo xD. Zresztą tu to i zboże po 10t sypie jak miesiąc nie pada to w różne cuda też można i tu wierzyć :P. Zboże czy qq jak wybiera się z katalogu to też większość nie pasuje jak ze wszystkim ... 

Haha, nie boisz się, że CI wypłatę policzą?, bo niektórzy się boją xD 

Nie uważam się za nie wiadomo kogo poprostu picuje swoje stado pod siebie 

3 godziny temu, kampl napisał(a):

To co z innymi jest nie tak? 

Wydajnośc szybkosc doju nogi płodność wytrwałość parametry ustawienie wymienia dużo tego coś aa 50 60 80to szajs 

• Like 2
Opublikowano
15 godzin temu, mate12345 napisał(a):

Ja zacielam  nasieniem z usługą za 80zl wydajność 10,500 zwyżkowa i bez paszowozu, znam takich co mają blisko 40l średniej i się tak nie chwalą. 

40 średniej to ładny wynik ja najwięcej 37kg od sztuki miałem a tak to 34-35kg

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ktoś pytał o mleko A2A2. 

Fajna sytuacja 35% stada produkuje te mleko. To teraz do GR Drzewce muszą jechać 2 cysterny No i te mleko musi oddzielnym przerzutem trafić do wys maz? 

W 9:10min audi A8? Służbowe? 🤣🤣

Edytowane przez grzesiu
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Dzień dobry w 2026 roku! 🥛
      Rozpoczynamy roczny wątek poświęcony cenom skupu mleka. To tutaj będziemy śledzić kondycję polskiego mleczarstwa, porównywać oferty poszczególnych podmiotów (OSM i firm prywatnych) oraz dzielić się informacjami o podwyżkach (lub niestety obniżkach).
      Początek roku to często czas korekt w cennikach bazowych. Jak sytuacja wygląda u Was na starcie 2026? Czy Wasze mleczarnie wysyłały już nowe cenniki, czy warunki pozostają bez zmian?
      Ponieważ cena mleka to wypadkowa wielu zmiennych, proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru (samo podanie "2,50 zł" niewiele mówi bez informacji o zawartości tłuszczu i białka):
      Województwo:
      Mleczarnia (OSM / Firma):
      Za jaki miesiąc (rozliczenie):
      Cena końcowa (netto):
      Parametry (Tłuszcz % / Białko %):
      Miesięczna ilość dostawy (tys. litrów):
      Dodatki (np. GMO-free, dobrostan, premia lojalnościowa):
      Zapraszam do dyskusji wszystkich dostawców – zarówno tych mniejszych, jak i największych producentów. Porównajmy, kto w 2026 roku oferuje najlepsze warunki współpracy.
      Dbajmy o poziom dyskusji. Merytoryczna wymiana informacji o cenach pomaga nam wszystkim w negocjacjach i podejmowaniu decyzji.
    • Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2026.
      Mlekpol cena za styczeń 2026 1,8871 przy białku 3,4 i tłuszczu 4,1
    • Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2025.
      Poniżej zamieszczamy listę najpopularnieszych pytań jakie przewijały sie na forum w latach poprzednich.
      Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie który dotyczy cen mleka w roku 2025.
      Ile będzie kosztować mleko w 2025 roku? Jaka będzie cena mleka w 2025 roku? Czy ceny mleka pójdą w górę w 2025 roku? Czy mleko będzie droższe w 2025 roku? Czy ceny mleka będą spadać w 2025 roku? Dlaczego mleko może tanieć w 2025 roku? Co dalej z cenami mleka w skupie w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Biedronce w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w sklepie w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w skupie od rolnika w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Polsce w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Ameryce w 2025 roku? Stawki w mleczarniach i ceny skupu mleka 2025
      Ile będzie płacić Piątnica za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacił Mlekpol za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić mleczarnie za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacił Łowicz za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacić Mlekovita za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacić Polmlek za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić rolnikom za mleko w 2025 roku? Zapraszamy do merytorycznej i kulturalnej dyskusji.
      Podając ceny mleka wpisujcie jaki to powiat, jaki odbiorca, jakie parametry mleka przy tej cenie. Taka informacja pomoże nam dyskutować na faktach a nie na domysłach.
      Pozdrawiam, YacentY
  • Dodaj nową pozycję...
v