Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, radekz200 napisał(a):

krzychu to ty to bamber jesteś 😂

Masz rację Krzychu  ma 150 k wypłaty a najwięcej narzeka 🙆😲🤷

Ale większość rolników już tak ma im bogatszy tym więcej narzeka 🤷🙎🤦😲

Opublikowano
26 minut temu, czareczek85 napisał(a):

Piątnica cena 2,9 brutto tłuszcz 4,21 białko 3,43 przedział 100-150 będzie za listopad grubo ponad 3,2 bo parametry poszły w górę

Czareczek a teraz się przyznaj że specjalnie napisałeś cenę i ilość żeby Ci chłopaki policzyli ile masz wypłaty za miesiąc 😂😂 żeś prawdziwy oporowiec 😛

• Sad 1
Opublikowano
12 minut temu, czareczek85 napisał(a):

jaki tam oporowiec zaliczam się do średniaków

Chyba twój filmik jest na tiktoku o gnojwicy. Na pewno wiesz o co chodzi. Jaką masz pojemność szamba i jaka głębokość kanałów? Jedno masz mieszadło czy więcej i ile kW? Raz dziennie mieszasz? Ile czasu? 

Opublikowano
33 minuty temu, radekz200 napisał(a):

a te 2,9 brutto to juz po odjęciu udziałów?

od tego - 10gr

20 minut temu, karol091193 napisał(a):

Chyba twój filmik jest na tiktoku o gnojwicy. Na pewno wiesz o co chodzi. Jaką masz pojemność szamba i jaka głębokość kanałów? Jedno masz mieszadło czy więcej i ile kW? Raz dziennie mieszasz? Ile czasu? 

pojemność około 3000m3 głębokość kanałów 2,4m, mieszadło siedzi jedno marki LJM moc 15kW. miesane było zawsze w nocy w trybie auto po 1h o 2 w nocy. od ponad roku mieszamy tylko w trakcie wożenia

Opublikowano
2 godziny temu, ThePerkins napisał(a):

No ale co do czego co to jest 100tyś za ziemię jak oni mogą za wypłatę 2-3 ha kupić xD. Weź tu bądź w jakimkolwiek stopniu konkurencyjny :D. Sami sobie ludzie pod sobą dołki kopią...

Nie dokonca tak jest, bo nawet na hektar mu nie wystarczy , bo co on całą wypłatę ma na czysto żadnych kosztów niema i drugie to napisał hwalipieta to też z dystansem trzeba do tego .

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, czareczek85 napisał(a):

Pojemność około 3000m3 głębokość kanałów 2,4m, mieszadło siedzi jedno marki LJM moc 15kW. miesane było zawsze w nocy w trybie auto po 1h o 2 w nocy. od ponad roku mieszamy tylko w trakcie wożenia

O takie info mi właśnie chodzi. Mi wykonawca wmawia, że przy 1300m3 i kanale 2,5m takie mieszadło nie da rady a jak już to może 18 albo większe. W okolicach Kolna agroserwis Krysiak robi fajne mieszadła... Takie jak ciagnikowe tylko plus silnik elektryczny i tanie bo 11kW 6m długości w tej chwili 21 netto a 15kW+3500netto. 

Edytowane przez karol091193
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Michal2399 napisał(a):

Masz rację Krzychu  ma 150 k wypłaty a najwięcej narzeka 🙆😲🤷

Ale większość rolników już tak ma im bogatszy tym więcej narzeka 🤷🙎🤦😲

Z czym ci tu tak mocno narzekam ? Jak ,, za płotem „ znajomi mają przy podobnych ilościach i parametrach 30 tyś więcej przy każdej wypłacie to byś był zadowolony ? 
Druga sprawa to z nieba jak wiesz nic nie spada. Widzisz wypłatę a reszty już nie ? 

21 minut temu, robert1226 napisał(a):

Nie dokonca tak jest, bo nawet na hektar mu nie wystarczy , bo co on całą wypłatę ma na czysto żadnych kosztów niema i drugie to napisał hwalipieta to też z dystansem trzeba do tego .

Kto tu jest chwalipieta? Praktycznie co miesiąc czy dwa podaje cenę 

Edytowane przez krzychu121
Opublikowano
2 godziny temu, ThePerkins napisał(a):

No ale co do czego co to jest 100tyś za ziemię jak oni mogą za wypłatę 2-3 ha kupić xD. Weź tu bądź w jakimkolwiek stopniu konkurencyjny :D. Sami sobie ludzie pod sobą dołki kopią...

W życiu bym nie dał 100’tys za ha ziemi. Chyba że blisko dużego miasta. Ostatnimi czasy odrzuciłem propozycję 40 tys za ha bo dla mnie za drogo jak za działkę 2 ha oddalona od mojej o kilkaset metrów . Jakby było po między, wtedy warte zastanowienia . Wolę inwestować w inne rzeczy. 

Opublikowano
8 minut temu, Mistrz18 napisał(a):

@karol091193 ja mam 13kv mieszadło i jest za slabe, chyba że codziennie by po godzinie mieszało, bo tak jak od święta to po 15min grzeje i wybija zabezpieczenie a cenaxw mlekpolu to potwierdzam bo taka jak u @krzychu121

Za słabe zabezpieczenie dlatego wybija jeśli kabel jest odpowiedni to trzeba zwiększyć moc bezpiecznika 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Mistrz18 napisał(a):

@karol091193 ja mam 13kv mieszadło i jest za slabe, chyba że codziennie by po godzinie mieszało, bo tak jak od święta to po 15min grzeje i wybija zabezpieczenie a cenaxw mlekpolu to potwierdzam bo taka jak u @krzychu121

To mieszadło od Krysiaka ma możliwość odłączenia silnika elektrycznego i podpięcia ciągnika. W ciągu sezonu przy wywożeniu gnojowicy na łąki czy pod kukurydzę gdzie będzie tej gnojowicy 1,5 metra może max 2 to silnik 11kw wystarczy, a po zimie aby wymieszać pełne szambo, to luzuję napinacz, zdejmuję paski i wymieszam ciągnikiem przez WOM. Więc moim zdaniem bardzo fajne i uniwersalne rozwiązanie, a i jak silnik padnie to nowy 3-4tys, a jak poprawię instalację w gospodarstwie to zawsze za parę złotych można zmienić silnik na większy bez dużych kosztów 

Edytowane przez karol091193
Opublikowano
11 minut temu, krzychu121 napisał(a):

W życiu bym nie dał 100’tys za ha ziemi. Chyba że blisko dużego miasta. Ostatnimi czasy odrzuciłem propozycję 40 tys za ha bo dla mnie za drogo jak za działkę 2 ha oddalona od mojej o kilkaset metrów . Jakby było po między, wtedy warte zastanowienia . Wolę inwestować w inne rzeczy. 

Mówiłem akurat ogólnikowo, nie wymierzone akurat w Ciebie. Zależy co za te 40 tyś tam było, bo jak piach VI z krzunami to może i faktycznie mało interesujące, co nie zmienia faktu, że pewnie amator i tak się znajdzie. Z drugiej strony jak komuś brakuje mocno paszy to jakieś tam wyjście bo objętościówki w kupnie są drogie... 

Faktycznie przeliczając na samą produkcję roślinną kompletny strzał w oba kolana, tak samo jak te dzierżawy po 2tyś + dopłaty 

Opublikowano
9 minut temu, radekz200 napisał(a):

to za październik to piatnica tak bardzo nie odstaje z ceną od reszty 

Z 50 groszy lekko nad innymi. Średnie parametry i 2.9 brutto. To przy dobrych mają pewnie koło 3.1 

4 minuty temu, robert1226 napisał(a):

Co innego podać cenę a co innego się tym przechwalać ile to ja mam .

Gdzie się pochwaliłem bo nie ogarniam? Jak napisałem wcześniej. Zawsze podaje cenę, parametry i ilość. 

Opublikowano
3 minuty temu, ThePerkins napisał(a):

Mówiłem akurat ogólnikowo, nie wymierzone akurat w Ciebie. Zależy co za te 40 tyś tam było, bo jak piach VI z krzunami to może i faktycznie mało interesujące, co nie zmienia faktu, że pewnie amator i tak się znajdzie. Z drugiej strony jak komuś brakuje mocno paszy to jakieś tam wyjście bo objętościówki w kupnie są drogie... 

Faktycznie przeliczając na samą produkcję roślinną kompletny strzał w oba kolana, tak samo jak te dzierżawy po 2tyś + dopłaty 

5 klasa. Tylko co z tego że masz ziemię jak nie pada. I czasami wyjdzie taniej kupić niż mieć swoje. Zwłaszcza na takich kawałkach gdzie sprzedający ostatnie 2-3 lata przed sprzedażą nie daje żadnych nawozów a tylko zbiera co może. Zanim to doprowadzisz do ładu to koszta  są ogromne. W tym roku było to dobrze widać. Kto miał zadbane to coś tam zbierał a kto podziewa aby aby to i nic nie zebrał 

• Like 1
Opublikowano

Nie potrafię sobie wyobrazić sytuacji w której przy zarobku rzędu 200 tys zł na miesiąc można mówić że zakup ziemi za 40 tys jest problemem lub kupno dodatkowej tony polifoski za 4tys. Nie wspomnę że mamy obornik który i tak trzeba użyć. A deszcz raz jest raz go nie ma. Za rok możesz się łamać że będzie za mokro. Problemem to jest życie w Radomsku za 1.80. tam to nie było ani perspektywy by zwiększyć hodowle ani pewnie możliwości. I oni też muszą żyć..ą

Opublikowano
14 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Z 50 groszy lekko nad innymi. Średnie parametry i 2.9 brutto. To przy dobrych mają pewnie koło 3.1 

Gdzie się pochwaliłem bo nie ogarniam? Jak napisałem wcześniej. Zawsze podaje cenę, parametry i ilość. 

2,8 bez udziału 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2025.
      Poniżej zamieszczamy listę najpopularnieszych pytań jakie przewijały sie na forum w latach poprzednich.
      Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie który dotyczy cen mleka w roku 2025.
      Ile będzie kosztować mleko w 2025 roku? Jaka będzie cena mleka w 2025 roku? Czy ceny mleka pójdą w górę w 2025 roku? Czy mleko będzie droższe w 2025 roku? Czy ceny mleka będą spadać w 2025 roku? Dlaczego mleko może tanieć w 2025 roku? Co dalej z cenami mleka w skupie w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Biedronce w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w sklepie w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w skupie od rolnika w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Polsce w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Ameryce w 2025 roku? Stawki w mleczarniach i ceny skupu mleka 2025
      Ile będzie płacić Piątnica za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacił Mlekpol za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić mleczarnie za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacił Łowicz za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacić Mlekovita za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacić Polmlek za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić rolnikom za mleko w 2025 roku? Zapraszamy do merytorycznej i kulturalnej dyskusji.
      Podając ceny mleka wpisujcie jaki to powiat, jaki odbiorca, jakie parametry mleka przy tej cenie. Taka informacja pomoże nam dyskutować na faktach a nie na domysłach.
      Pozdrawiam, YacentY
  • Dodaj nową pozycję...
v