Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ty z Podlasia jesteś? Bo na Podlasiu mówią że susza a agrolok na FB się chwali że monster na 4/5 klasie na Podlasiu 3.9 m urósł. Tylko że może i tak być że w jednej gminie leję a w drugiej suszy 

Opublikowano
1 godzinę temu, Bercik92 napisał:

u nas w lipcu spadło już prawię 60mm a i tak kukurydzę mają około 2 metry

U mnie w lipcu 145 a w czerwcu 105 2 dni temu w ciągu 2 godzin spadło prawie 60 l niby w prognozie pogody u siebie sprawdzałem to miało być 4 litry a 10 km dalej mówili że były opady ale takie symboliczne także pogoda teraz jest bardzo dziwna 

Opublikowano
16 godzin temu, DanielFarmer napisał:

dokładnie 10km w bok i różnica Bo 3 tyg temu np u mnie 7mm a tam 63mm w tym samym dniu

ja wczoraj byłem w lesie po suszki to 4 km w jedną strone , w jednej wiosce w połowie drogi sucho a w drugiej w miejscu docelowym tak zlało że uprawione ściernisko całkiem dobrze przesiąkło 

Dnia 25.07.2024 o 16:28, slawek74 napisał:

rolnicy co produkują do ryk nie jeżdżą po pryzmach siuntkami mało to nawet siuntek nie użytkują 🤭

to czym wóz mieszają ? 🤔

a zapomniałem  ...

...taczkami wożą 😆

44 minuty temu, czareczek85 napisał:

Patrząc z perspektywy 3 lat widzę że należało budować na minimum 200sztuk w doju

w sąsiedniej wiosce chłopak postawił na 120szt i 2 roboty z opcją przedłużenia obiektu i zwiększenia obsady o 2 tyle ale po paru latach ani widu ani słychu o powiększaniu hodowli pomimo sporemu zapleczu ziemi dzięki przejęciu przez jego ojca w latach 90tych upadającego PGRu , chłopak żonaty a dzieci nie mają a dzięki ojcu w radzie nadzorczej OSM do której syn odstawia mleko i tak mają finansowo lepiej niż inni bo są na bieżąco z sytuacją i koniunkturą

także mechanizacja i automatyzacja nie zawsze powodują że gospodarstwa rodzinne wielopokoleniowe będą za wszelką cenę się pchać się w rozwój i wzrost skali produkcji jeśli w każdym pokoleniu ma być taka sama liczba rąk do codziennej pracy bez potrzeby korzystania z pomocy pracowników przy codziennych obowiązkach

53 minuty temu, Mateusz1q napisał:

czemu tak mało? jak budować to 500 minimum 

już był jeden w Grodziszczanach co szalał z inwestycjami , po ś.p. Imiołku też chyba pozamiatane 

cytując klasyka : "Głupcze, jeszcze tej nocy zażądają twojej duszy od ciebie; komu więc przypadnie to, coś przygotował " 

• Thanks 2
Opublikowano

a po co mi mieszkanie 🤔 mam duży dom ...

konteno napisał:

cytując klasyka : "Głupcze, jeszcze tej nocy zażądają twojej duszy od ciebie; komu więc przypadnie to, coś przygotował "

jedynie to ci wyszło... ale to nie Twoje słowa... zbierając gałęzie się nie dorobisz...🙋‍♂️

Opublikowano
1 godzinę temu, konteno napisał:

już był jeden w Grodziszczanach co szalał z inwestycjami , po ś.p. Imiołku też chyba pozamiatane 

Widzę jakies artykuły obora na 500 sztuk. I co w tym temacie? Nie wyszło? 

Opublikowano
3 godziny temu, czareczek85 napisał:

Patrząc z perspektywy 3 lat widzę że należało budować na minimum 200sztuk w doju

Perspektywy mogą się bardzo szybko zmienić jak dotrze do nas produkt turecki ukraiński i ruski a to kwestia czasu . Turcja kupuje wszystkie bydło za granicą jakie jest dostępne . Napewno ludzie będą stawiać na 500 tylko kto tam będzie pracował bo głupich coraz mniej a nawet robot tego nie nadrobi bo niestety zacielenia wycielenia praca w polu to samo się nie zrobi . Jeszcze i na Podlasiu ziemia będzie tania po 30 tys bo jak ostatnio byłem w odwiedzinach u kolegi w bardzo mlecznej wsi to w ciągu dwóch lat zrezygnowało 4 a kolejnych 7 w przeciągu dwóch kolejnych rezygnuje  w tym jeden z Piątnicy . I nie będzie komu tego kupić cena spadnie jakaś część nastawia obór na 200 - 500 może więcej i mleko będzie nadal jeszcze więcej jak dziś . Tylko trzeba pamiętać że pokolenie 1980 - 2020 to nie to 1950-1980 gdzie ludzie inne kręgosłupy mieli i zdrowie dziś jest z tym tragedia kręgosłup nie jest ze stali wszędzie jakieś chorobska się czepiają młodych ludzi i nie jeden jeszcze źle skończy z tego powodu a kredyty zostaną . Lepiej chować tyle żeby samemu obrobić wydajność wciągnąć wysoko , szybko kredyty spłacić i spróbować tak dochody inwestować żeby wrazie potrzeby lub poprostu z braku chęci do dojenia a to przyjdzie napewno,  móc to rzucić i dożyć sobie spokojnie bez pracy . 

• Like 9
Opublikowano
55 minut temu, Bercik92 napisał:

właściciel zmarł a dzieci zaczęły wyprzedawać wszystko?

Bogdan hajkowski bip oświadczenia majątkowe. W sumie to tyle co znalazłem. Wszystko przepisane na dzieci. Na niego tylko kredyty 5mln. 

Opublikowano
16 minut temu, alfa napisał:

kto tam będzie pracował bo głupich coraz mniej 

A moment. My też pracujemy przy tym . To prawda że coś musi być z człowiekiem nie tak że na takie życie się decyduje.... No ale jeśli mamy wieloletnie tradycje w tym kierunku, zaplecze i ziemię to co mamy robić? Sprzedawać to? Uprawiać zboże jak wszyscy i przestać zarabiać,? Iść na etat który wcale taki fajny też nie jest? Jedyna droga to się rozwijać tak by pracować jak najwygodniej a do tego trzeba tez pieniędzy. Dlatego ja nie popieram takiej chorej rywalizacji na ilość i wydajność. To potem psuje rynek. Ja płacę 40tys za hektar wy po 200. Bo macie k**wa Piątnice. No ale jeśli już przy tym pracujemy to wypadałoby mieć zadowalające gospodarstwo które zarabia. Bo jak mamy pracować przy 10 krowach, i nosić mleko wiaderkami, przy 40 przewodowa a przy 120 na robocie. To wiadomo co każdy by wybrał. 

• Like 3
Opublikowano
57 minut temu, kampl napisał:

A moment. My też pracujemy przy tym . To prawda że coś musi być z człowiekiem nie tak że na takie życie się decyduje.... No ale jeśli mamy wieloletnie tradycje w tym kierunku, zaplecze i ziemię to co mamy robić? Sprzedawać to? Uprawiać zboże jak wszyscy i przestać zarabiać,? Iść na etat który wcale taki fajny też nie jest? Jedyna droga to się rozwijać tak by pracować jak najwygodniej a do tego trzeba tez pieniędzy. Dlatego ja nie popieram takiej chorej rywalizacji na ilość i wydajność. To potem psuje rynek. Ja płacę 40tys za hektar wy po 200. Bo macie k**wa Piątnice. No ale jeśli już przy tym pracujemy to wypadałoby mieć zadowalające gospodarstwo które zarabia. Bo jak mamy pracować przy 10 krowach, i nosić mleko wiaderkami, przy 40 przewodowa a przy 120 na robocie. To wiadomo co każdy by wybrał. 

Mówię nie o nas a o pracownikach bo jakby nie patrzeć to po pewnym czasie na 200 dojnych sam się osra człowiek za przeproszeniem . Trzeba brać pod uwagę że życie zdrowie kręgosłup jest jeden raz na całe nasze życie . W życiu trzeba się bawić a nie od 18 do 65 zawalać przy krowach non stop i z garbem półmetrowym na emeryturze siedzieć ba daj boże dożyć do niej  

• Like 1
Opublikowano

Za przeproszeniem i przy 30 krowach w pojedynkę można się osrać jak się odziedziczyło niepoukładaną robotę. Moim zdaniem na jedną rodzinę wystaczy 50-60 krów w wygodnych warunkach, jeden robot albo zatrudniona za dobre pieniądze osoba do doju na hali. Wystarczy, do grobu ze sobą i tak nie zabierzesz. 

• Like 4
Opublikowano
5 godzin temu, konteno napisał:

ja wczoraj byłem w lesie po suszki to 4 km w jedną strone , w jednej wiosce w połowie drogi sucho a w drugiej w miejscu docelowym tak zlało że uprawione ściernisko całkiem dobrze przesiąkło 

to czym wóz mieszają ? 🤔

a zapomniałem  ...

...taczkami wożą 😆

w sąsiedniej wiosce chłopak postawił na 120szt i 2 roboty z opcją przedłużenia obiektu i zwiększenia obsady o 2 tyle ale po paru latach ani widu ani słychu o powiększaniu hodowli pomimo sporemu zapleczu ziemi dzięki przejęciu przez jego ojca w latach 90tych upadającego PGRu , chłopak żonaty a dzieci nie mają a dzięki ojcu w radzie nadzorczej OSM do której syn odstawia mleko i tak mają finansowo lepiej niż inni bo są na bieżąco z sytuacją i koniunkturą

także mechanizacja i automatyzacja nie zawsze powodują że gospodarstwa rodzinne wielopokoleniowe będą za wszelką cenę się pchać się w rozwój i wzrost skali produkcji jeśli w każdym pokoleniu ma być taka sama liczba rąk do codziennej pracy bez potrzeby korzystania z pomocy pracowników przy codziennych obowiązkach

Gospodarstwo w Grodziszczanach funkcjonuje nadal tyle , że doją na hali , coś chyba 200 sztuk i prowadzi to brat z żoną byłego właściciela.

Opublikowano
5 godzin temu, KoneserOporu napisał:

Za przeproszeniem i przy 30 krowach w pojedynkę można się osrać jak się odziedziczyło niepoukładaną robotę. Moim zdaniem na jedną rodzinę wystaczy 50-60 krów w wygodnych warunkach, jeden robot albo zatrudniona za dobre pieniądze osoba do doju na hali. Wystarczy, do grobu ze sobą i tak nie zabierzesz. 

pod warunkiem że nie masz kredytów

7 godzin temu, alfa napisał:

Perspektywy mogą się bardzo szybko zmienić jak dotrze do nas produkt turecki ukraiński i ruski a to kwestia czasu . Turcja kupuje wszystkie bydło za granicą jakie jest dostępne . Napewno ludzie będą stawiać na 500 tylko kto tam będzie pracował bo głupich coraz mniej a nawet robot tego nie nadrobi bo niestety zacielenia wycielenia praca w polu to samo się nie zrobi . Jeszcze i na Podlasiu ziemia będzie tania po 30 tys bo jak ostatnio byłem w odwiedzinach u kolegi w bardzo mlecznej wsi to w ciągu dwóch lat zrezygnowało 4 a kolejnych 7 w przeciągu dwóch kolejnych rezygnuje  w tym jeden z Piątnicy . I nie będzie komu tego kupić cena spadnie jakaś część nastawia obór na 200 - 500 może więcej i mleko będzie nadal jeszcze więcej jak dziś . Tylko trzeba pamiętać że pokolenie 1980 - 2020 to nie to 1950-1980 gdzie ludzie inne kręgosłupy mieli i zdrowie dziś jest z tym tragedia kręgosłup nie jest ze stali wszędzie jakieś chorobska się czepiają młodych ludzi i nie jeden jeszcze źle skończy z tego powodu a kredyty zostaną . Lepiej chować tyle żeby samemu obrobić wydajność wciągnąć wysoko , szybko kredyty spłacić i spróbować tak dochody inwestować żeby wrazie potrzeby lub poprostu z braku chęci do dojenia a to przyjdzie napewno,  móc to rzucić i dożyć sobie spokojnie bez pracy . 

Turcja nie tylko za granicą kupuję nasze Polskie sztuki z Kietrz jadą do Turcji

6 godzin temu, lamboEVO100 napisał:

A czym karmić jak susza przyjdzie ?

Towarem z zakupu

10 godzin temu, Ursusc385 napisał:

Wiecznie mało i mało, nienapasione to wszystko 

dokładnie miało być maks 70-80 krów a jest już prawie 120

10 godzin temu, Mateusz1q napisał:

czemu tak mało? jak budować to 500 minimum 

wtedy trzeba szukać pracowników a tak to samemu idzie wszystko ogarnąć

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2025.
      Poniżej zamieszczamy listę najpopularnieszych pytań jakie przewijały sie na forum w latach poprzednich.
      Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie który dotyczy cen mleka w roku 2025.
      Ile będzie kosztować mleko w 2025 roku? Jaka będzie cena mleka w 2025 roku? Czy ceny mleka pójdą w górę w 2025 roku? Czy mleko będzie droższe w 2025 roku? Czy ceny mleka będą spadać w 2025 roku? Dlaczego mleko może tanieć w 2025 roku? Co dalej z cenami mleka w skupie w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Biedronce w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w sklepie w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w skupie od rolnika w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Polsce w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Ameryce w 2025 roku? Stawki w mleczarniach i ceny skupu mleka 2025
      Ile będzie płacić Piątnica za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacił Mlekpol za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić mleczarnie za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacił Łowicz za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacić Mlekovita za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacić Polmlek za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić rolnikom za mleko w 2025 roku? Zapraszamy do merytorycznej i kulturalnej dyskusji.
      Podając ceny mleka wpisujcie jaki to powiat, jaki odbiorca, jakie parametry mleka przy tej cenie. Taka informacja pomoże nam dyskutować na faktach a nie na domysłach.
      Pozdrawiam, YacentY
  • Dodaj nową pozycję...
v