Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 6.12.2024 o 15:30, MariuszDe napisał(a):

Inter Milk niewielka ilość cena za Listopad 2.22 brutto +10 groszy porównując z Październikiem 

To fajna cena, a zobacz ile płaci czołowa mleczarnia dla potentata 120 tyś na miesiąc 😉, obejrz tak od 14 minuty 

Opublikowano

pytanie , mam pierwiastkę około 3 msc po wycieleniu i chce ją zapusić i sprzedać jako jałówkę ma około 15 litrów mleka są jakieś srodki żęby ucieła mleko  ale bez ograniczeń paszowych ? pytałem wet to mówi że nic nie ma . 

Opublikowano
41 minut temu, jarecki napisał(a):

pytanie , mam pierwiastkę około 3 msc po wycieleniu i chce ją zapusić i sprzedać jako jałówkę ma około 15 litrów mleka są jakieś srodki żęby ucieła mleko  ale bez ograniczeń paszowych ? pytałem wet to mówi że nic nie ma . 

Nie lepiej sprzedać do dalszej hodowli 🤔

Opublikowano (edytowane)

Pierwszy raz mam sztuke która ma tak nie dobre mleko , nie da się pić mam drugą to jest zupełnie inne , nawet zapach ma dziwny ten biły płyn a cielak często ma biegunke 🤣 a chce ją sprzedać jako jałówke do 30 msc , jeszcze 3 miesiące mogę ją podpaść 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
Godzinę temu, jarecki napisał(a):

Jest preparat ziołowy ale i jedzemie trochę trzeba ująć

• Like 1
Opublikowano
14 minut temu, jarecki napisał(a):

Pierwszy raz mam sztuke która ma tak nie dobre mleko , nie da się pić mam drugą to jest zupełnie inne , nawet zapach ma dziwny ten biły płyn a cielak często ma biegunke 🤣 a chce ją sprzedać jako jałówke do 30 msc , jeszcze 3 miesiące mogę ją podpaść 

Kury niektóre takie się trafiają że jajko śmierdzi podobno to problem z wątroba 

Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał(a):

Na początek zmień veta bo jego wiedza jest 0 . Daj tuby na zasuszeniu by nie schorowala i są wlewki do pyska po których mleko utnie .

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, nikolas29 napisał(a):

Jak na jalowke 3 mce po wycieleniu to nie źle mleko.ja w pierwszej laktacji to dużo nie mam

Pierniczycie że to dużo. Ja mam bardzo przeciętne stado a  dość bogate żywienie i płacze że 3 jałówki co mi weszły właśnie 3 miesiące temu robią po 25l dziennie

Opublikowano
56 minut temu, kampl napisał(a):

Pierniczycie że to dużo. Ja mam bardzo przeciętne stado a  dość bogate żywienie i płacze że 3 jałówki co mi weszły właśnie 3 miesiące temu robią po 25l dziennie

To dobry wynik teraz za grudzień wyjdzie przy 3 zł . Masz od krowy 75 zł dziennie 😂

Opublikowano
6 godzin temu, jarecki napisał(a):

Łuniewski do 30 miesięcy rozlicza jako jałówki nie ważne z wymionami czy bez 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

To fajna cena, a zobacz ile płaci czołowa mleczarnia dla potentata 120 tyś na miesiąc 😉, obejrz tak od 14 minuty 

Panowie mam do Was pytanie odnośnie wydajności o których mówi dziewczyna z tego filmu. Otóż mówi ona że że zbiornika wychodzi u nich 27-28 litrów na sztukę i że według federacji wychodzi to ok 10 tys wydajności na sztukę i od prawie 150 sztuk dają 120 tys na miesiąc.

Natomiast u mnie sytuacja wygląda tak że od około 2 lat litry z próbnych udojow I litry że zbiornika na sztukę wahają się w przedziale 32-34, od 50 sztuk na miesiąc wychodzi 55 tys litrów do mleczarni a w papierach z federacji mam wydajność 8900 litrów na 305 dni.

Możecie napisać jakie u Was są wydajności laktacyjne przy tych 33 litrach na sztukę.

Możliwe że to w laboratorium coś źle liczą przy wyliczaniu tych comiesięcznych prob?

I kolejna ważniejsza rzecz jeżeli okazało by się ze laboratorium federacyjne źle to liczy to można przypuszczać że skład mleka od poszczególnych krów również może być błędnie badany?

Edytowane przez Pawel29
Ort.
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Dzień dobry w 2026 roku! 🥛
      Rozpoczynamy roczny wątek poświęcony cenom skupu mleka. To tutaj będziemy śledzić kondycję polskiego mleczarstwa, porównywać oferty poszczególnych podmiotów (OSM i firm prywatnych) oraz dzielić się informacjami o podwyżkach (lub niestety obniżkach).
      Początek roku to często czas korekt w cennikach bazowych. Jak sytuacja wygląda u Was na starcie 2026? Czy Wasze mleczarnie wysyłały już nowe cenniki, czy warunki pozostają bez zmian?
      Ponieważ cena mleka to wypadkowa wielu zmiennych, proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru (samo podanie "2,50 zł" niewiele mówi bez informacji o zawartości tłuszczu i białka):
      Województwo:
      Mleczarnia (OSM / Firma):
      Za jaki miesiąc (rozliczenie):
      Cena końcowa (netto):
      Parametry (Tłuszcz % / Białko %):
      Miesięczna ilość dostawy (tys. litrów):
      Dodatki (np. GMO-free, dobrostan, premia lojalnościowa):
      Zapraszam do dyskusji wszystkich dostawców – zarówno tych mniejszych, jak i największych producentów. Porównajmy, kto w 2026 roku oferuje najlepsze warunki współpracy.
      Dbajmy o poziom dyskusji. Merytoryczna wymiana informacji o cenach pomaga nam wszystkim w negocjacjach i podejmowaniu decyzji.
    • Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2026.
      Mlekpol cena za styczeń 2026 1,8871 przy białku 3,4 i tłuszczu 4,1
    • Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2025.
      Poniżej zamieszczamy listę najpopularnieszych pytań jakie przewijały sie na forum w latach poprzednich.
      Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie który dotyczy cen mleka w roku 2025.
      Ile będzie kosztować mleko w 2025 roku? Jaka będzie cena mleka w 2025 roku? Czy ceny mleka pójdą w górę w 2025 roku? Czy mleko będzie droższe w 2025 roku? Czy ceny mleka będą spadać w 2025 roku? Dlaczego mleko może tanieć w 2025 roku? Co dalej z cenami mleka w skupie w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Biedronce w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w sklepie w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w skupie od rolnika w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Polsce w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Ameryce w 2025 roku? Stawki w mleczarniach i ceny skupu mleka 2025
      Ile będzie płacić Piątnica za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacił Mlekpol za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić mleczarnie za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacił Łowicz za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacić Mlekovita za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacić Polmlek za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić rolnikom za mleko w 2025 roku? Zapraszamy do merytorycznej i kulturalnej dyskusji.
      Podając ceny mleka wpisujcie jaki to powiat, jaki odbiorca, jakie parametry mleka przy tej cenie. Taka informacja pomoże nam dyskutować na faktach a nie na domysłach.
      Pozdrawiam, YacentY
  • Dodaj nową pozycję...
v