Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
51 minut temu, KoneserOporu napisał:

Nie wiesz co mówisz. Pakuję na małym stadzie wszystkie składniki do paszowozu (poza premią tym co są po wycieleniu) i jest wszystko rozdane na raz, szybko i wygodnie. I zdrowotność stada i wydajność się dziwnym trafem poprawiła.

Dajesz 10 kg treściwych bykom plus witaminy na płodność i bufory itd? Albo krowom zasuszonym? 

Opublikowano
1 minutę temu, kampl napisał:

Dajesz 10 kg treściwych bykom plus witaminy na płodność i bufory itd? Albo krowom zasuszonym? 

u mnie rozwiązuje to tak że zasuszone nie dostają w ogóle tmr, sianokiszonka i pasza dla zasuszonych 

• Like 1
Opublikowano
14 godzin temu, MaloSypiam napisał:

17kg tresciwej🙈u mnie moje krowy by srały wodą. 

Na 33l przepis u mnie to. 

1.5kg rzepaku. 1kg soji.4kg sruty zbożowej. 35kg kiszonki qq. Słoma na oko, sianokiszonka ile chcą, 150g dolmix bm lactan, dolmet 100g. I lizawka soli. Dojone 2x dnia

Ja nie daje ani soji ani rzepaku . A kiszonki nawet nie waże ile daje. W aptece nie jestem 🤦🙆

Sama śruta zbożowa idzie i też niecważyłem ile daje.

Opublikowano

To mi koleś wyliczył z federacji 3 lata temu gdy zacząłem przygodę z krowami, tu jest dawka 5kg zboża, 1kg rzepaku i 0.5kg soji i to miało być na 27kg mleka ale krowy mi wtedy przekraczały 30+. Teraz daje 4kg zboża, 1.5kg rzepaku, 1kg soji, najwięcej ile mi krowa dała na dzień to 49 l w szczycie laktacji, nigdy nie zasuszalem krowy poniżej 25l. Stąd moja średnia 33l. 

IMG_20241016_094624_edit_483225709854387.jpg

Opublikowano

Fajnie masz zazdroszczę. U mnie żywienie niczym się nie różni a mam sztuki które od tak z miejsca ucinają z 30 na 20. Potem z 20 na 10  i doją tak 2 miesiące. Nic im wiele nie zmieniam a baran z dnia na dzień traci 10l. No nie mam pytań. Chyba tylko rzeźnia i wstawianie lepszych sztuk

Opublikowano
12 godzin temu, kampl napisał(a):

Byków nie mam a zasuszone dostają samą sianokiszonkę i dosłownie szufelkę tego tmr z paszowozu. A treściwe muszę przeważyć ile daję bo na wiaderka mam dawkę mierzoną, ale jakieś 6-7kg wychodzi. 

Opublikowano
23 godziny temu, MaloSypiam napisał(a):

To mi koleś wyliczył z federacji 3 lata temu gdy zacząłem przygodę z krowami, tu jest dawka 5kg zboża, 1kg rzepaku i 0.5kg soji i to miało być na 27kg mleka ale krowy mi wtedy przekraczały 30+. Teraz daje 4kg zboża, 1.5kg rzepaku, 1kg soji, najwięcej ile mi krowa dała na dzień to 49 l w szczycie laktacji, nigdy nie zasuszalem krowy poniżej 25l. Stąd moja średnia 33l. 

IMG_20241016_094624_edit_483225709854387.jpg

Z tej dawki wyliczyłem że produkcja oscylowała by w granicach 23 max 24 litry bo z energii masz 24 litry z haczykiem a z białka niecałe 22 litry a jeżeli dawały Ci 30 +to szacun 

Opublikowano

Tylko kukurydzę miałem zbadana w laboratorium bo zrobiłem to zanim zadzwoniłem do żywieniowca. Nie byłem i nie jestem pod ocena, umówiliśmy się że przyjedzie za 2 miesiące do mnie a w tym czasie miałem zbadać sianokiszonke. Zadzwonił po 2 tyg że będzie przejeżdżal niedaleko i że zajedzie a ja mówię że sianokiszonki nie zbadałem, powiedział trudno. Te wartości co tam wpisał są na jego 'oko'. Taka dawkę mi wyliczył a jak zadzwoniłem do niego że mi krowa daje 37l wtedy to powiedział że to dobrze ze genetyka musi być dobra. To była pierwsza laktacja, teraz są w trzeciej. Tak jak pisałem, próbowałem zwiększać srute zbożowa ale pozytywnych efektów to nie przynosiło 

Opublikowano (edytowane)

Mlekovita za wrzesien 2,25 brutto dla ryczałtowca  tl. 3,94 bialko 3,14 ilosc  ponozej 30 tys , bidnie jak na takiego wielkiego lidera . 

Edytowane przez mate12345
Opublikowano
14 minut temu, vodz napisał(a):

A krowy przejales po rodzicach? Czy gdzieś sobie kupowałeś jakieś jałówki czy pierwiastki?

Rodzice mieli 3 krowy, mieszańce. Ja 2 jałówki cieliczki kupiłem z Holandii a gdy podrosły i zacielilem je to dokupiłem 3 jałówki polskie wysokocielne. Mam 5 krów i tak się złożyło że wszystkie 5 miały same byki przy pierwszym wcieleniu 🙈🤷‍♂️

Opublikowano
3 godziny temu, MaloSypiam napisał(a):

Tylko kukurydzę miałem zbadana w laboratorium bo zrobiłem to zanim zadzwoniłem do żywieniowca. Nie byłem i nie jestem pod ocena, umówiliśmy się że przyjedzie za 2 miesiące do mnie a w tym czasie miałem zbadać sianokiszonke. Zadzwonił po 2 tyg że będzie przejeżdżal niedaleko i że zajedzie a ja mówię że sianokiszonki nie zbadałem, powiedział trudno. Te wartości co tam wpisał są na jego 'oko'. Taka dawkę mi wyliczył a jak zadzwoniłem do niego że mi krowa daje 37l wtedy to powiedział że to dobrze ze genetyka musi być dobra. To była pierwsza laktacja, teraz są w trzeciej. Tak jak pisałem, próbowałem zwiększać srute zbożowa ale pozytywnych efektów to nie przynosiło 

To już lepiej może kiszonego ziarna dołóż po 1 kg bo zapewne dalej masz dużo w dawce kiszonki z kukurydzy jak na tej dawce albo pelnoporcji coś sypnij po 1 kg 

Opublikowano
12 minut temu, konradek88 napisał(a):

To już lepiej może kiszonego ziarna dołóż po 1 kg bo zapewne dalej masz dużo w dawce kiszonki z kukurydzy jak na tej dawce albo pelnoporcji coś sypnij po 1 kg 

Myślałem o tym ale dopiero gdy będę miał z 10 dojnych żeby to się nie psuło 

Tak wygląda moja krowa która za 4 dni ma termin wcielenia. Obecnie dostaje połowę dawki czyli 18kg kiszonki qq, 0.75kg rzepaku, 0.5kg soji, szklankę gliceryny, 2kg zboża gniecionego i sianokiszonka ile chce. 

IMG_20241017_134108.jpg

• Like 3
Opublikowano
5 godzin temu, MaloSypiam napisał(a):

Rodzice mieli 3 krowy, mieszańce. Ja 2 jałówki cieliczki kupiłem z Holandii a gdy podrosły i zacielilem je to dokupiłem 3 jałówki polskie wysokocielne. Mam 5 krów i tak się złożyło że wszystkie 5 miały same byki przy pierwszym wcieleniu 🙈🤷‍♂️

To średnia od 5 krów inaczej trochę się ma niż np od 50, bo wtedy są różne fazy laktacji i wogóle, ale skoro zaczynasz z krowami to masz już sztuki które mogą dać i tego życzę. Powodzenia

Opublikowano
1 minutę temu, pawlak2507 napisał(a):

To średnia od 5 krów inaczej trochę się ma niż np od 50, bo wtedy są różne fazy laktacji i wogóle, ale skoro zaczynasz z krowami to masz już sztuki które mogą dać i tego życzę. Powodzenia

Dziękuję. Zdjęcia z faktur gdy dojone były wszystkie 5 szt. Docelowo mam miejsce na 10 dojnych, później będę coś myślał wybudować. 

IMG_20241016_092613.jpg

IMG_20241016_092445.jpg

IMG_20241016_092404.jpg

• Like 2
  • Thanks 3
Opublikowano
59 minut temu, MaloSypiam napisał(a):

Dziękuję. Zdjęcia z faktur gdy dojone były wszystkie 5 szt. Docelowo mam miejsce na 10 dojnych, później będę coś myślał wybudować. 

IMG_20241016_092613.jpg

IMG_20241016_092445.jpg

IMG_20241016_092404.jpg

Fajnie że masz zapał i chcesz się rozwijać ,życzę Ci abyś osiągał jak najwięcej sukcesów przy krowach ,żebyś się rozwijał i mógł kiedyś dzieciom bądź wnukom opowiadac jak to było od początku 😊

Opublikowano
23 minuty temu, konradek88 napisał(a):

Fajnie że masz zapał i chcesz się rozwijać ,życzę Ci abyś osiągał jak najwięcej sukcesów przy krowach ,żebyś się rozwijał i mógł kiedyś dzieciom bądź wnukom opowiadac jak to było od początku 😊

Dziękuję i wzajemnie. Trafiłeś w punkt bo 3 tyg temu się dowiedziałem że zostanę tatą. Wszystko na dobrej drodze, aby do przodu 👌

• Like 3
Opublikowano
13 minut temu, MaloSypiam napisał(a):

Dziękuję i wzajemnie. Trafiłeś w punkt bo 3 tyg temu się dowiedziałem że zostanę tatą. Wszystko na dobrej drodze, aby do przodu 👌

To super ❤️ gratuluję 😁 to rzeczywiście wszystko jest na dobrej drodze, układasz sobie życie prywatne i zawodowe i o to chodzi ,trzymam kciuki dawaj znać jak tam Ci się powodzi 💪

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2025.
      Poniżej zamieszczamy listę najpopularnieszych pytań jakie przewijały sie na forum w latach poprzednich.
      Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie który dotyczy cen mleka w roku 2025.
      Ile będzie kosztować mleko w 2025 roku? Jaka będzie cena mleka w 2025 roku? Czy ceny mleka pójdą w górę w 2025 roku? Czy mleko będzie droższe w 2025 roku? Czy ceny mleka będą spadać w 2025 roku? Dlaczego mleko może tanieć w 2025 roku? Co dalej z cenami mleka w skupie w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Biedronce w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w sklepie w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w skupie od rolnika w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Polsce w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Ameryce w 2025 roku? Stawki w mleczarniach i ceny skupu mleka 2025
      Ile będzie płacić Piątnica za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacił Mlekpol za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić mleczarnie za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacił Łowicz za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacić Mlekovita za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacić Polmlek za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić rolnikom za mleko w 2025 roku? Zapraszamy do merytorycznej i kulturalnej dyskusji.
      Podając ceny mleka wpisujcie jaki to powiat, jaki odbiorca, jakie parametry mleka przy tej cenie. Taka informacja pomoże nam dyskutować na faktach a nie na domysłach.
      Pozdrawiam, YacentY
  • Dodaj nową pozycję...
v