Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

slomy daj to mleka na doisz...🤦🤣 nie opłaca się ...🤣🤪

pawlak2507 napisał:

1 godzinę temu, marcianjargit napisał:

Po kukurydzy to gówna mleka jest

To może dobrej kukurydzy nigdy nie miałeś i nie znasz różnicy

👍 kukurydzę trzeba białkiem okrasić by dała efekty...

Opublikowano
11 godzin temu, KoneserOporu napisał:

Ostatnio tak sobie myślałem że takie 2,2-2,4 zł za mleko to już w miarę cena, ale trzeba było zmienić kilka rzeczy w pługu zagonowym i idąc zamiennikami 2k zabrakło. Nie, to nie jest dobra cena, bo wszystko wokół do góry...

eee tam ja wczoraj kupiłem lemiesze ze 400 zł 😂

Opublikowano
1 godzinę temu, martin0000 napisał:

Jestem podobnego zdania

Czemu ? 

kolega @michalcium jak dobrze kojarzę ma w podstawowej dawce kukurydzę i słomę a resztę białkiem z ręki goni i chyba dosyć dobrze mu to wychodzi. A kiszonki praktycznie wcale . Czy pomyliłem użytkowników? 

Opublikowano
44 minuty temu, radekz200 napisał:

Bo Ty sknera jesteś 😁

I myślisz, że zaoszczędziłeś

A za 10ha polecisz po drugie 😉

Opublikowano
41 minut temu, radekz200 napisał:

4 😂

4x100 zł czy za sztukę? Oryginał KV 330 zł, zamiennik taki powiedzmy nie z g*wnolitu 225 zł. Za sztukę. Płoza 180 zł x 4, dłuta, śruby. Dobrze że jeszcze pierś i odkładnia nie wydarte.

Zapłać ten drogi prąd, oleje na wymianę, śruty, kupę innych kosztów. A powiedz tylko komuś gołą wypłatę, bez kosztów. To bogacz jesteś. 

• Like 1
Opublikowano
radekz200 napisał:

Tyś specjalista od spawania i nie wiesz, że się spawa je? Skrawek blachy z dachu na pewno został jakiś, to w sam raz by pasowało 🤭🤭🤭

Opublikowano
59 minut temu, krzychu121 napisał:

Czemu ? 

kolega @michalcium jak dobrze kojarzę ma w podstawowej dawce kukurydzę i słomę a resztę białkiem z ręki goni i chyba dosyć dobrze mu to wychodzi. A kiszonki praktycznie wcale . Czy pomyliłem użytkowników? 

Tak wiem, ale w moim przypadku kuku jak mleka nie pędzi, a jakościowo na pewno źle mi nie wychodzi jeżeli chodzi o uprawę i zbiór.

Zawsze jak wprowadzałem kiszonkę z  kukurydzy do dawki to jakoś tego mleka więcej nie było natomiast jak zabrakło to po przekalkulowaniu wychodziło że bardziej opłacało mi się  oddać mniej mleka niż uprawiać kukurydzę bo koszty z roku na rok co raz większe.

Na pewno plus taki że dużo masy jest i  stabilność w mleku. Tak to u mnie wygląda ale niech każdy robi jak mu pasuje, ja teraz mocno chce pojsc w lecerne, może i kosztem kuku w przyszłości.

Opublikowano
31 minut temu, martin0000 napisał:

Tak wiem, ale w moim przypadku kuku jak mleka nie pędzi, a jakościowo na pewno źle mi nie wychodzi jeżeli chodzi o uprawę i zbiór.

Zawsze jak wprowadzałem kiszonkę z  kukurydzy do dawki to jakoś tego mleka więcej nie było natomiast jak zabrakło to po przekalkulowaniu wychodziło że bardziej opłacało mi się  oddać mniej mleka niż uprawiać kukurydzę bo koszty z roku na rok co raz większe.

Na pewno plus taki że dużo masy jest i  stabilność w mleku. Tak to u mnie wygląda ale niech każdy robi jak mu pasuje, ja teraz mocno chce pojsc w lecerne, może i kosztem kuku w przyszłości.

Każdy pójdzie w lucernę . Tzn już większość poszła w tym kierunku ze względu na susze. Najlepiej to kupkowke z lucerna . Lucerna azot z powietrza pobierze a kupkowka od lucerny 

Opublikowano
10 minut temu, KoneserOporu napisał:

Kukurydza to energia, lucerna to białko. Krowa obu potrzebuje i ma być dobrze zbilansowane, tego nie oszukasz. Można zastąpić, ale wyrzucić z dawki.

Oczywiście że tak . Chodziło mi o lucernę w kontekście suszy i jako takich zbiorów żeby było czym karmić bydło zimą 

Opublikowano
3 godziny temu, krzychu121 napisał:

Czemu ? 

Tak tylko białko po części idzie rzepakowa do wozu akurat w tym roku gorzowskiej zasiałem ale roboty jest dużo więcej 

• Like 1
Opublikowano

Ja sieje kukurydzę głównie ze względu na masę. Trawa się poddaje przy pierwszym okresie suszy i plonu wcale nie ma. Zacząłem trochę się bawić z lucerna ale jak nie ma mokrej wiosny to nawet ona nie chce się zakorzenić dobrze i się szybko w suszę poddaje . A kukurydza jak raz na jakiś czas popada to jakiś tam plon odda. Fakt że jest to droga uprawa no ale czy jest jej mało czy dużo to krowy chętnie zjedzą. Kupić belki po 250-300 zł i krowy mają tego nie jeść to żaden interes więc lepiej liczyć na to kukurydza urośnie którą chętnie krowy zjedzą. 

Opublikowano
5 godzin temu, krzychu121 napisał:

Ja sieje kukurydzę głównie ze względu na masę. Trawa się poddaje przy pierwszym okresie suszy i plonu wcale nie ma. Zacząłem trochę się bawić z lucerna ale jak nie ma mokrej wiosny to nawet ona nie chce się zakorzenić dobrze i się szybko w suszę poddaje . A kukurydza jak raz na jakiś czas popada to jakiś tam plon odda. Fakt że jest to droga uprawa no ale czy jest jej mało czy dużo to krowy chętnie zjedzą. Kupić belki po 250-300 zł i krowy mają tego nie jeść to żaden interes więc lepiej liczyć na to kukurydza urośnie którą chętnie krowy zjedzą. 

I to jest jej największa zaleta- masa. 
Ja sieję kukurydzę  4 rok i zawsze się udawała ale widzę że więcej mleka mam z trawy i wypasu więc w tym kierunku zmierzam. Na jesień nie próbowałeś siać lucerny?
Ja siałem w kwietniu lucernę i wyglądała strasznie do lipca, w sumie to jej nie było ale teraz to już wygląda fajnie. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2025.
      Poniżej zamieszczamy listę najpopularnieszych pytań jakie przewijały sie na forum w latach poprzednich.
      Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie który dotyczy cen mleka w roku 2025.
      Ile będzie kosztować mleko w 2025 roku? Jaka będzie cena mleka w 2025 roku? Czy ceny mleka pójdą w górę w 2025 roku? Czy mleko będzie droższe w 2025 roku? Czy ceny mleka będą spadać w 2025 roku? Dlaczego mleko może tanieć w 2025 roku? Co dalej z cenami mleka w skupie w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Biedronce w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w sklepie w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w skupie od rolnika w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Polsce w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Ameryce w 2025 roku? Stawki w mleczarniach i ceny skupu mleka 2025
      Ile będzie płacić Piątnica za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacił Mlekpol za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić mleczarnie za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacił Łowicz za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacić Mlekovita za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacić Polmlek za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić rolnikom za mleko w 2025 roku? Zapraszamy do merytorycznej i kulturalnej dyskusji.
      Podając ceny mleka wpisujcie jaki to powiat, jaki odbiorca, jakie parametry mleka przy tej cenie. Taka informacja pomoże nam dyskutować na faktach a nie na domysłach.
      Pozdrawiam, YacentY
  • Dodaj nową pozycję...
v