Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, Bercik92 napisał:

to mało?😅 jak na AF to pewnie tak ale w wielu gospodarstwach to jest spora ilość...

Może jakby nie ciążył kredyt za obore i za ziemię plus jakieś maszyny to by było sporo tego mleka a jak pod te kredyty to tak średnio 😁

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Nieustraszony1044 napisał:

No i stało się , Radomsko od 1 maja , -20 gr 😐

Oj słabo...oni chyba i tak mało płacili a po tych obniżkach to ile wyjdzie ze 1.80 brutto?

Edytowane przez MariuszDe
Opublikowano

Mariusz obawiam się że ta obniźka to z 1.8 brutto...🤦

radekz200 napisał:

7 godzin temu, Optimus napisał:

Kurde jeszcze spadki cen to jest szok powiem tak nie doje miesiąc i już bym nie wrócił nawet za 5 zł za litr pozdrawiam wytrwałych 

a co w zamian działasz?

Radek już cycki macasz 🤔🤭

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, alfa napisał:

Może jakby nie ciążył kredyt za obore i za ziemię

po hvj  credo na ziemię , jak sie szuka ziemi to tylko brać dzierżawców co umowe na piśmie chcą na kilka lat na przód 

Edytowane przez konteno
Opublikowano

Nie wszędzie jest w dzierżawę np na sniadowie w ostatnich czasie łapią ludzie szczęście i sprzedają nawet po 200 tys za hektar bo nie wiadomo czy powiedzmy jeszcze za 5 czy 10 lat będą tacy śmiałkowie co tak zapłacą 

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Nieustraszony1044 napisał:

No i stało się , Radomsko od 1 maja , -20 gr 😐

Ja się pocieszam tym, że zostały mi tylko 4 sztuki, na jesień dwie już będą do pojenia cielaków i dla prywatnych klientów. Reszta jałówki.

Edytowane przez Młody1997
Opublikowano
konteno napisał:

32 minuty temu, alfa napisał:

Może jakby nie ciążył kredyt za obore i za ziemię

po hvj  credo na ziemię , jak sie szuka ziemi to tylko brać dzierżawców co umowe na piśmie chcą na kilka lat na przód 

nie pamiętam byś coś ostatnio mądrego lub z sensem napisał... 🤦a wtrącasz się w tematy.. ...

Opublikowano

Co do energii to teraz u mnie rachunek x2 względem tego co było plus wyrównanie xD. Jaja jakieś... 

Mówię sobie założę panele, 10kw z magazynem 10kw 50tyś zł, oszczędność na rachunku 30% xD, ot ci biznes ... 

Opublikowano
2 godziny temu, alfa napisał:

Nie wszędzie jest w dzierżawę np na sniadowie w ostatnich czasie łapią ludzie szczęście i sprzedają nawet po 200 tys za hektar bo nie wiadomo czy powiedzmy jeszcze za 5 czy 10 lat będą tacy śmiałkowie co tak zapłacą 

Daj Boże takich kupujących. Nic tylko sprzedawać ziemię i kupować  mieszkania w Białym albo Olsztynie pod studentów 

• Like 1
Opublikowano

żeby sprzedawać ziemi to najpierw trzeba ją mieć. jesli ktoś ma 20 ha to ile sprzeda? Sprzedać całość to jedynie gość który całkowicie rezygnuje z gospodarki i się wyprowadza do miasta lub ma 65 lat i idą sobie z żoną na emeryturę

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, semos napisał:

żeby sprzedawać ziemi to najpierw trzeba ją mieć. jesli ktoś ma 20 ha to ile sprzeda? Sprzedać całość to jedynie gość który całkowicie rezygnuje z gospodarki i się wyprowadza do miasta lub ma 65 lat i idą sobie z żoną na emeryturę

Ci co idą na emeryturę i tak ziemi raczej nie sprzedają bo co oni na tej emeryturze niby mają robić...

Edytowane przez MariuszDe
Opublikowano
6 minut temu, semos napisał:

Mając 20 ha i sprzedając ja po 200 tys. Masz 4 mln. Kupujesz 5-6 mieszkań w takim Olsztynie. Do każdego po 5 studentów. Od każdego studenta masz 400-500  zł na czysto. Czyli z mieszkania 2-2,5 tys. Razy te 5-6 mieszkań to masz 12-15 tys miesięcznie. Za robisz tyle na czysto z tych 20 ha ? A to ciągnik się popsuł, a to krowa zachorowała itd itd. A tu zajezdzasz sobie w koszuli na kawke pogadać ze studentami co tam słychać i bierzesz gotowy pieniądz bez kosztów. Ja się dziwię tym małym rolnikom z tamtych okolic że tak trzymają to ziemię albo biorą kredyty na kilkanaście lat żeby dokupić hektar czy dwa. Czysta głupota 

• Like 2
  • Haha 4
Opublikowano
32 minuty temu, krzychu121 napisał:

Mając 20 ha i sprzedając ja po 200 tys. Masz 4 mln. Kupujesz 5-6 mieszkań w takim Olsztynie. Do każdego po 5 studentów. Od każdego studenta masz 400-500  zł na czysto. Czyli z mieszkania 2-2,5 tys. Razy te 5-6 mieszkań to masz 12-15 tys miesięcznie. Za robisz tyle na czysto z tych 20 ha ? A to ciągnik się popsuł, a to krowa zachorowała itd itd. A tu zajezdzasz sobie w koszuli na kawke pogadać ze studentami co tam słychać i bierzesz gotowy pieniądz bez kosztów. Ja się dziwię tym małym rolnikom z tamtych okolic że tak trzymają to ziemię albo biorą kredyty na kilkanaście lat żeby dokupić hektar czy dwa. Czysta głupota 

Nie jest wszystko takie proste ja jeśli bym miał już te mieszkania to napewno bym nie wynajol studentom Zaraz by wszystko w rok zniszczyli a później cały zysk by trzeba było w remont wsadzić 

• Thanks 1
Opublikowano
32 minuty temu, dantur96 napisał:

Nie jest wszystko takie proste ja jeśli bym miał już te mieszkania to napewno bym nie wynajol studentom Zaraz by wszystko w rok zniszczyli a później cały zysk by trzeba było w remont wsadzić 

Napisałem że 400-500 zł od osoby zysku bo trzeba odliczyć czynsz, koszta, i remont. Teraz żeby wynająć coś to trzeba minimum 800 zł zapłacić a najczęściej jest to 1000+. Więc z tej kwoty spokojnie się uzbiera na przyszły remont. Druga sprawa to umowa. Robisz umowę ze wszystko ma zostać w takim stanie jakim zastali i tyle.  Ja studiując w Olsztynie te 10 lat temu płaciłem po 500-600 zł za siebie. 

Kupiliśmy siostrze mieszkanie w Warszawie bo wkoncu się określiła że chce tam zostać. Fakt że w Warszawie to inne ceny bo za mieszkanie na Bemowie niecałe 60 m , + parking i komórka wyszło około 900 tys. Ale wzięła dwie koleżanki do siebie i ma 3 tys dodatkowej kasy na opłaty plus reszta dla siebie. I sama nie płaci komuś kasy za wynajem. 

Ja bym sie nie zastanawiał nad sprzedażą ziemi po 200 tys. Tylko ojcowizna by została. No ale u mnie za piach po 20-25 tys a torf 30-40 tys. To jak się dobrze teraz dopłaty ogarnie to więcej z dopłat zostanie niż jakbym sprzedał to wszystko i kupił mieszkania. Choć nie wykluczam że za parę lat może tak być 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2025.
      Poniżej zamieszczamy listę najpopularnieszych pytań jakie przewijały sie na forum w latach poprzednich.
      Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie który dotyczy cen mleka w roku 2025.
      Ile będzie kosztować mleko w 2025 roku? Jaka będzie cena mleka w 2025 roku? Czy ceny mleka pójdą w górę w 2025 roku? Czy mleko będzie droższe w 2025 roku? Czy ceny mleka będą spadać w 2025 roku? Dlaczego mleko może tanieć w 2025 roku? Co dalej z cenami mleka w skupie w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Biedronce w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w sklepie w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w skupie od rolnika w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Polsce w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Ameryce w 2025 roku? Stawki w mleczarniach i ceny skupu mleka 2025
      Ile będzie płacić Piątnica za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacił Mlekpol za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić mleczarnie za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacił Łowicz za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacić Mlekovita za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacić Polmlek za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić rolnikom za mleko w 2025 roku? Zapraszamy do merytorycznej i kulturalnej dyskusji.
      Podając ceny mleka wpisujcie jaki to powiat, jaki odbiorca, jakie parametry mleka przy tej cenie. Taka informacja pomoże nam dyskutować na faktach a nie na domysłach.
      Pozdrawiam, YacentY
    • Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2026.
      Mlekpol cena za styczeń 2026 1,8871 przy białku 3,4 i tłuszczu 4,1
  • Dodaj nową pozycję...
v