Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie na trzy pierwsze jałówki ze swojego kontenera dwie już pojechały a trzeci potwór jeszcze stoi(częściej leży) ale mleko solidne daje to wyjazd odroczony. Może przypadek i za mała próba albo za wysokie pf na moje warunki bytowe. Żywienie nie najgorsze jak starsze stado (więcej litrów ) rodzi sobie dobrze.

Opublikowano

U mnie podobnie. Choć są i takie 50 +. A średnia między 25 a 30 l. (najczęściej te 27-28l). Czyli to czym karmię robi mleko ale gdzieś popełniam błędy w żywieniu lub jednak nie mam warunków na czysto rasowe hfy. Przymierzam się jednak do krzyżówek z MO lub SM. Miałem kiedyś. Nie odstawały specjalnie a były na więcej laktacji. Hfka jak sobie zrobi jakieś kuku np z nogami to przeważnie jest problem z powrotem do stanu sprzed. Jeden staw pociąga następny, później bioderko, garbek itd. Całe szczęście że wypas się zbliża.

• Like 1
Opublikowano

Wszystko w górę mleko w dół, będzie fala wypowiedzeń na jesień. Mam nadzieję że prezesik i sobie i pracownikom też obniżki dał bo jam kryzys to kryzys tylko czemu zawsze kosztem rolnika tego co ma najwięcej kosztów. Jak w górę to po 2gr podnoszą, jak w dół to zawsze dwycyfrowe liczby 

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Mateusz1q napisał:

Wynagrodzenia pracowników to są śrubki. Zobacz jak koszty energii skoczyły

Ale jednak uzależnienie pensji tych co decydują o cenie od tejże ceny byłoby korzystne. Obniżaliby jak już bardzo trzeba i chętniej by podnosili :D

Opublikowano
3 godziny temu, Mateusz1q napisał:

Wynagrodzenia pracowników to są śrubki. Zobacz jak koszty energii skoczyły

a u nas koszty energii staniały? Wszystko poszło do góry drastycznie płyny, oleje energia a nam cena spada.

• Like 4
Opublikowano (edytowane)
Dnia 26.04.2024 o 13:44, dabrowskit napisał:

2x20 afimilk na bogato 800 tyś netto

Są w Polsce jakieś większe hale Afimilk? Bo te większe stada co pokazują na fb to raczej hala fullwood a do zarządzania system z afimilk

Edytowane przez ogorek_kiszony
Opublikowano

Do tego Pana od obory na 60 krów za 4 mln netto, nie wiem ile brutto to będzie bo nie wiem jaka stawka vat, ale za taką kasę w mojej okolicy, około 70-80 ha można kupić, także taka inwestycja w sam tylko budynek mija się z celem.

Opublikowano
12 godzin temu, Mateusz1q napisał:

Zobacz jak koszty energii skoczyły

to niech panele na dachu se położą 

3 godziny temu, ChiquitaB napisał:

U mnie nikt już nie wygania

wyganiać a wyganiać to jest różnica , znajomy wygania na trawę  sztuki wysokocielne tuż przed terminem ale jak jest sucho to jest ok bo jesienią i wczesną wiosną po kolana w błocie 

23 godziny temu, Marcin441 napisał:

To jak u Ciebie byk zajmuje się rozrodem to nic dziwnego że nie ma wydajności 

To jak u Ciebie byk zajmuje się rozrodem to nic dziwnego że nie ma wydajności 

ale za to byk ma większą wydajność 

Dnia 26.04.2024 o 09:27, alfa napisał:

Niby od 4.5 miliona taki jeden ma ratę 65 tys 

jaka obsada i ile mleka z tego odstawia co miesiąc? 

Opublikowano (edytowane)

@konteno szału ni ma 90 krów 4500 mleka pola dobrał i na chleb jest ale na bułki już nie bardzo . Obora to początek później krowy beczkowozy ziemia maszyny ciagniki i tak w kółko jak u nas niektórzy weszli w karuzele kredytowa w wieku przed 30 tak będą ja ciągnąć do renty 

Edytowane przez alfa
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2025.
      Poniżej zamieszczamy listę najpopularnieszych pytań jakie przewijały sie na forum w latach poprzednich.
      Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie który dotyczy cen mleka w roku 2025.
      Ile będzie kosztować mleko w 2025 roku? Jaka będzie cena mleka w 2025 roku? Czy ceny mleka pójdą w górę w 2025 roku? Czy mleko będzie droższe w 2025 roku? Czy ceny mleka będą spadać w 2025 roku? Dlaczego mleko może tanieć w 2025 roku? Co dalej z cenami mleka w skupie w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Biedronce w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w sklepie w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w skupie od rolnika w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Polsce w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Ameryce w 2025 roku? Stawki w mleczarniach i ceny skupu mleka 2025
      Ile będzie płacić Piątnica za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacił Mlekpol za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić mleczarnie za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacił Łowicz za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacić Mlekovita za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacić Polmlek za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić rolnikom za mleko w 2025 roku? Zapraszamy do merytorycznej i kulturalnej dyskusji.
      Podając ceny mleka wpisujcie jaki to powiat, jaki odbiorca, jakie parametry mleka przy tej cenie. Taka informacja pomoże nam dyskutować na faktach a nie na domysłach.
      Pozdrawiam, YacentY
  • Dodaj nową pozycję...
v