Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

No teraz po wyborach to tam gdzie stołki grzeje PSL można śmiało schodzić z ceny . Ciekawe ile pójdzie do dołu w mlekpolu 

Edytowane przez Zefir
Opublikowano
20 minut temu, Michal2399 napisał:

@krzychu121 mówię jak jest nie chcesz to nie wierz. Tłuszcz i białko słabe bo obcinają.

Żeby wyszła cena 1,9 netto to musiałbyś mieć białko 2,8 i tłuszcz 3,5 przy twoim przedziale 5-10 tys. Masz jakieś potwierdzenie że obcinają? Zbadales w innym laboratorium? Więc albo masz z 5-8 krów które doją po 15 tys na laktację i dlatego takie słabe parametry ( chociaż to też mało realne bo jak ktoś tyle doi to żywienie ma tip top i o ile tłuszcz taki mógłby być to białko około 3,3-3,5 by było ) albo piszesz żeby robić gówno burze bo zarejestrowales się kilkanaście godzin temu. Obstawiam konkurencję w której posypało się bardzo dużo wypowiedzeń . 

• Like 2
Opublikowano

Tłuszcz mam 3,9 do 4 a białko 2,9 -3.  W laboratorium badań nie robiłem to tylko moje przeczucie 

Opublikowano
Dnia 6.04.2024 o 19:41, Akardin napisał:

Oddajesz tam ? Jak jest ? Bajki ?

Ogólnie do tej mleczarni od 30 lat, a Hochland jest właścicielem od 22. Co mogę powiedzieć... wymogi takie same jak wszędzie. Kasa 14-tego dnia każdego miesiąca. Parametry pokrywają się z federacją, mleko jest badane w Parzniewie. Podobno są możliwe jakieś kredyty na inwestycje w gospodarstwie 0% w wysokości 3-krotności wypłaty, ale nie znam szczegółów, nie interesowałem się tym, bo nigdy żadnych kredytów nie braliśmy

• Like 1
Opublikowano

Mi w Mlekpolu strasznie poleciały parametry. Nie mam oceny więc trudno opiniować co i jak. Białko z 3,6 na 3,2 a tłuszcz z 4,4 na 4,1. Sianokiszonka się tylko zmieniła. Idzie drugi pokos i lucerna z 3ego. Kukurydzy więcej dostają na te konto. Mocznik mocno skoczył mimo wszystko w granicach250 -260. Drugi pokos z suszy pewnie do tego przeazotowany.

Mleko się trzyma ale czy taki spadek uzasadniony? Finezja ze 6 kg na łep jeszcze idzie.

Opublikowano

U mnie też parametry spadły, ale ojciec zaczął mieszać śrutę bo ja nie miałem jak i kiedy za papierami i robotą. Waga padła jakiś czas temu i na oko mieszam. Okazało się, że robił pełny mieszalnik a reszta komponentów taka samą oraz kilka bel sianokiszonki z ubiegłego roku wrzucamy i do tego trawa z pryzmy. Jak dostał zjebkę i zaczął mieszać śrutę tak jak trzeba to białko wróciło do normy a tłuszcz jeszcze z 0.1 mógł by podskoczyć. A też myślałem że mlekpol zaczęła ucinać 

• Like 1
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2025.
      Poniżej zamieszczamy listę najpopularnieszych pytań jakie przewijały sie na forum w latach poprzednich.
      Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie który dotyczy cen mleka w roku 2025.
      Ile będzie kosztować mleko w 2025 roku? Jaka będzie cena mleka w 2025 roku? Czy ceny mleka pójdą w górę w 2025 roku? Czy mleko będzie droższe w 2025 roku? Czy ceny mleka będą spadać w 2025 roku? Dlaczego mleko może tanieć w 2025 roku? Co dalej z cenami mleka w skupie w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Biedronce w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w sklepie w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w skupie od rolnika w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Polsce w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Ameryce w 2025 roku? Stawki w mleczarniach i ceny skupu mleka 2025
      Ile będzie płacić Piątnica za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacił Mlekpol za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić mleczarnie za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacił Łowicz za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacić Mlekovita za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacić Polmlek za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić rolnikom za mleko w 2025 roku? Zapraszamy do merytorycznej i kulturalnej dyskusji.
      Podając ceny mleka wpisujcie jaki to powiat, jaki odbiorca, jakie parametry mleka przy tej cenie. Taka informacja pomoże nam dyskutować na faktach a nie na domysłach.
      Pozdrawiam, YacentY
  • Dodaj nową pozycję...
v