Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie, nie w temacie ale też związane z mlekiem.Dużo  nowsze zbiorników posiadają pomiar elektroniczny, orientuje się ktoś czy da się coś w tym stylu założyć do starszych baniaków. Sorki może głupie pytanie, ale nie widziałem tego na żywo a chciałbym się dowiedzieć.

Opublikowano
24 minuty temu, mate12345 napisał:

Mam pytanie, nie w temacie ale też związane z mlekiem.Dużo  nowsze zbiorników posiadają pomiar elektroniczny, orientuje się ktoś czy da się coś w tym stylu założyć do starszych baniaków. Sorki może głupie pytanie, ale nie widziałem tego na żywo a chciałbym się dowiedzieć.

Jak masz listwę to lepiej zalegalizować w urzędzie miar i wtedy skończy się z kradzieżą mleka. Ja już to przerabiałem kilka lat temu 😆

Opublikowano

Listwę mam, tabeli nie . Kierowca już od roku przyjeżdża jeden i dziwnym trafem jak  trafi się zmiennik  to ok 50l więcej, na moich ilościach to nie tak mało, a rocznie nazbiera się ładna sumka. Jak to jest z zalegalizowaniem? Mszą być pod stopami poduszki zalane ?

Opublikowano
mate12345 napisał:

Listwę mam, tabeli nie . Kierowca już od roku przyjeżdża jeden i dziwnym trafem jak  trafi się zmiennik  to ok 50l więcej, na moich ilościach to nie tak mało, a rocznie nazbiera się ładna sumka. Jak to jest z zalegalizowaniem? Mszą być pod stopami poduszki zalane ?

u mnie zbiornik jest lekko przechylony i nir mam żadnych poduszek... trzeba zgłosić się do jakiegoś urzędu miar (nie pamiętam nazwy)i oni przyjeżdżają i według tabeli robią legalizację lejąc kilka litrów wody i zapisując. od kiedy mam legalizację i leżące na stoliku papiery z tabelą to różnica jest na marginesie błędu statystycznego...

Opublikowano
mate12345 napisał:

Dzięki za odpowiedź,

A wagę kupić można ale co będzie pokazywała to chyba 2 sprawa, zależnie od tłuszczu pewnie i waga będzie wychodzić różna.

różnice z parametrów są prawie nie zauważalne a waga napewno by pomogła

marcianjargit napisał:

Kamerę zamontuj

co kamera da jak licznik w samochodzie może zaniżać tam wystarczy mały myk...

Opublikowano

u nas była taka sytuacja że w nocy kierowca przyjechał po mleko wchodzi do parnika podłącza przewod i brat poszedł powiedzieć że mamy legalizację zbiornika. nagle okazuje się że w środku nocy kierowca musi wyjść z parnika bo nagle " dzwoni" telefon 🫣 później spowrotem wraca i od tej pory litry się zgadzaly. a różnica była nawet kilkadziesiąt litrów mleka na kilka set

Opublikowano
21 minut temu, grzesiu napisał:

Tak jak te mleko w przerzucie po 2.2zl. 

Tylko na dobrą sprawę to cena przerzutu powinna dotyczyć tych co tym przerzutem handlują. Jest po 1 zł to ci co kupują powinni się cieszyć że będzie duże spieniężenie. A ci co idą na łatwiznę i sprzedają nie obobione mleko niech kombinują. Ili jest tych mleczarni czy firm które tym handlują przerzutem? Przecież to ułamek tego co skupuje mlekpol, mlekowita, polmlek którzy przerabiają swoje mleko. A z ceny przerzutu na której zarabia wąska grupa osób robi się wyrocznie ceny dla całego kraju 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Kierownik napisał:

Sierpc też podobno do góry

Wątpie, jeszcze nie dawno twierdzili że podwyżek na pewno nie będzie 

Edytowane przez Marcin441
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2025.
      Poniżej zamieszczamy listę najpopularnieszych pytań jakie przewijały sie na forum w latach poprzednich.
      Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie który dotyczy cen mleka w roku 2025.
      Ile będzie kosztować mleko w 2025 roku? Jaka będzie cena mleka w 2025 roku? Czy ceny mleka pójdą w górę w 2025 roku? Czy mleko będzie droższe w 2025 roku? Czy ceny mleka będą spadać w 2025 roku? Dlaczego mleko może tanieć w 2025 roku? Co dalej z cenami mleka w skupie w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Biedronce w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w sklepie w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w skupie od rolnika w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Polsce w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Ameryce w 2025 roku? Stawki w mleczarniach i ceny skupu mleka 2025
      Ile będzie płacić Piątnica za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacił Mlekpol za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić mleczarnie za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacił Łowicz za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacić Mlekovita za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacić Polmlek za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić rolnikom za mleko w 2025 roku? Zapraszamy do merytorycznej i kulturalnej dyskusji.
      Podając ceny mleka wpisujcie jaki to powiat, jaki odbiorca, jakie parametry mleka przy tej cenie. Taka informacja pomoże nam dyskutować na faktach a nie na domysłach.
      Pozdrawiam, YacentY
  • Dodaj nową pozycję...
v