Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 minuty temu, slawek74 napisał:

dla tych co kupują ważne że poniewiera 🤦

Parkowa lepsza niż bocian 

Krowa po 0.5 odrazu ruszała 

Bociana wlałem litra i ni uja 

Ale jak jeszcze żeśmy z mećką połówkę zrobili na pół to było ok

Opublikowano
Przed chwilą, Karol6130 napisał:

Bo trza było ,, dziką kaczkę ''

Opublikowano
Karol6130 napisał:

2 minuty temu, slawek74 napisał:

dla tych co kupują ważne że poniewiera 🤦

ja tam się nie znam 🤷‍♂️

https://youtu.be/z-vrG6oWFgc?si=RGisnmXglkDIi8do 🤔

Opublikowano
52 minuty temu, superfarmer02 napisał:

Ostatnio taki padł... 14 mieś. A średni wiatr go przestawiał 

Mi odjechał taki 7 miesięczny, ale to nawet zadowolony byłem, że już nie muszę na to patrzeć i w to kłaść, ale jak za kilka dni 15 miesięczna moim zdaniem zdrowa U klasowa jałówka się rano nie obudziła to juz nie było dobrze. Plus warchlak kolejnego dnia, że o maciorze która miała mleko, wymie a zapomniała mieć prosiaki nie wspomnę. Uroki hodowli. A było już względnie...

• Like 1
Opublikowano

Ojciec na koniec hodowli świń miał same straty 

Nawet i cena była pod psem

Maciora nie przeżyła cesarki 

Jej córka dała dwa prosiaki, później nie chciała się zaprosić 

No i był koniec hodowli

Opublikowano

A no coś mi się pierdzieli z tymi świniami. Z siedmiu młodych loszek puszczonych rok temu mam aktualnie trzy. Nie ma schematu,  z każdą były inne zbytnio nie powiązane ze sobą problemy. Zobaczymy jak kolejna zorta się wykaże.

• Sad 1
Opublikowano
47 minut temu, Karol6130 napisał:

Dobrzy ludzie są i w tej branży 

Jeszcze się odkujemy 

Czasu trzeba tylko

Ej chyba cie z Mariuszem odwiedzimy i dostaniesz po uszach 

Opublikowano
Łolek napisał:

47 minut temu, Karol6130 napisał:

Dobrzy ludzie są i w tej branży 

Jeszcze się odkujemy 

Czasu trzeba tylko

Ej chyba cie z Mariuszem odwiedzimy i dostaniesz po uszach 

🤣🤣🤣 on gdzieś w krzokach siedzi problem go będzie znaleźć 😁 choć sam tam się wybieram...

Opublikowano
3 minuty temu, soltys48 napisał:

A proszczaka tam w okolicy nie ma?

Macior już prawie nie ma w okolicy, bo się dochować prosiaków nie można to i ceny za prosiaka ludzie ostre mają. Jak się słyszy to 300-350 zł za sztukę 6-8 tygodni 

Screenshot_20240224-215058.png

Opublikowano
17 minut temu, Karol6130 napisał:

Ojciec na koniec hodowli świń miał same straty 

Nawet i cena była pod psem

Maciora nie przeżyła cesarki 

Jej córka dała dwa prosiaki, później nie chciała się zaprosić 

No i był koniec hodowli

Tak i u mnie było z trzodą, owcami, a teraz bydłem. Chociaż po bydle, trochę forsy będzie 

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, slawek74 napisał:

🤣🤣🤣 on gdzieś w krzokach siedzi problem go będzie znaleźć 😁 choć sam tam się wybieram...

Damy sobie radę mamy wiedzę i techniki 

Opublikowano
6 minut temu, donweter1989 napisał:

Macior już prawie nie ma w okolicy, bo się dochować prosiaków nie można to i ceny za prosiaka ludzie ostre mają. Jak się słyszy to 300-350 zł za sztukę 6-8 tygodni 

Screenshot_20240224-215058.png

Po tyle płace od dawna. Te na OLX to 90% handlarze ze słabym towarem 

Opublikowano
Przed chwilą, Baks00 napisał:

Co masz za rase?

Wbp z pbz stado podstawowe, kryte pbz, wbp, du x piet jeśli sztucznie bądź swoim knurem wbp x pbz przy kryciu naturalnym. Myślałem o rasach zachowawczych jeszcze, ale raczej najpierw spróbuję ogarnąć to co mam 

2 minuty temu, soltys48 napisał:

Po tyle płace od dawna. Te na OLX to 90% handlarze ze słabym towarem 

To ja nawet nie wiedziałem, że u nas jeszcze ktoś prosiakiem handluje. Wszyscy trzej którzy kiedyś za czasów rynków brali wszystko przed bramą jeszcze po likwidacji rynku założyli swoje stada i upadli. Z resztą w ciągu ostatniego roku 7 stad w promieniu kilku kilometrów się zamknęło. Kolejne dwa dochowają co mają i koniec. Nawet inspekcja się ze mnie śmieje, że w tym tempie to im sam do kontroli wkrótce zostanę.

Opublikowano
13 minut temu, donweter1989 napisał:

Wbp z pbz stado podstawowe, kryte pbz, wbp, du x piet jeśli sztucznie bądź swoim knurem wbp x pbz przy kryciu naturalnym. Myślałem o rasach zachowawczych jeszcze, ale raczej najpierw spróbuję ogarnąć to co mam 

To ja nawet nie wiedziałem, że u nas jeszcze ktoś prosiakiem handluje. Wszyscy trzej którzy kiedyś za czasów rynków brali wszystko przed bramą jeszcze po likwidacji rynku założyli swoje stada i upadli. Z resztą w ciągu ostatniego roku 7 stad w promieniu kilku kilometrów się zamknęło. Kolejne dwa dochowają co mają i koniec. Nawet inspekcja się ze mnie śmieje, że w tym tempie to im sam do kontroli wkrótce zostanę.

To przejdziesz z nimi na ,,Ty"😉 

U nas aby patrzeć jak zajrzą ostatnio, żadnych urzedasow( a jeden raz był)🤬🤬🤬

Opublikowano
47 minut temu, donweter1989 napisał:

A no coś mi się pierdzieli z tymi świniami. Z siedmiu młodych loszek puszczonych rok temu mam aktualnie trzy. Nie ma schematu,  z każdą były inne zbytnio nie powiązane ze sobą problemy. Zobaczymy jak kolejna zorta się wykaże.

jak z ojcem hodowaliśmy jeszcze świnie, to świnki na loszki szły innym stylem żywienia, prawie tylko na własnych paszach bez poganiaczy

loszki pędzone na paszy dla tuczników niestety mają problemy z płodnością

jak ktoś nie wierzy, niech spróbuje

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, jahooo napisał:

jak z ojcem hodowaliśmy jeszcze świnie, to świnki na loszki szły innym stylem żywienia, prawie tylko na własnych paszach bez poganiaczy

loszki pędzone na paszy dla tuczników niestety mają problemy z płodnością

U nas to samo było, od około 40-50kg był inny program karmienia.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v