Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Qwazi napisał:

No i to jest najlepszy przykład...i miód dla uszu włodarzy...jak chłop nie zrozumie dwóch rzeczy:

1) że jest filarem gospodarki ( nie poprzez to, co i ile produkuje , a za przyczyną tego, co i ile kupuje) i potężną siłą

2) że wszelkie dopłaty i, związane z ich uzyskaniem wymogi, to sposób sterowania całym rolnictwem, a poprzez nie całą gospodarką

...to nigdy nikt z nim się liczył nie będzie 

Koniec moich filozofii...róbta, jak chceta, to wolny kraj... jeszcze...

Niemądra języka strzępić. Przez rok tylko nie kupować nowych maszyn czy materiałów budowlanych i zaraz gospodarka wyhamuje.

Opublikowano
1 minutę temu, Baks00 napisał:

Ty już kawki dzisiaj nie pij😉

Już wypiłem...ale mi żona z rana ciśnienia nie podniosła, to se podnoszę 😉🤭...

1 minutę temu, Leszy napisał:

Pragmatyzm widać bierze górę. 

Ja bym to nazwał krótkowzrocznością...

Opublikowano
22 minuty temu, Qwazi napisał:

Ja wszystko rozumiem, ale jeśli coś jest złe i chcemy to obalić, to w życiu nie obalimy, jeśli będziemy z tego korzystać...

Szymon Tobie akurat pasuje, ale wczoraj pisali, że będą składać o dopłatę do qq, kiedy mieli wpisane we wniosku "kukurydza na zielonkę". Co pomyśleć, kiedy się takie coś czyta? Ano to, że chłop zrobi wszystko za złotówkę dopłat...

Sporo ludzi sieje na kiszonkę, ale jak uznają, że paszy starcza, to resztę sprzedają na ziarno. Nie przewidzisz tego w dniu składania wniosków, na co przeznaczysz tą kukurydzę. 

Opublikowano
Przed chwilą, gregor1284 napisał:

Niemądra języka strzępić. Przez rok tylko nie kupować nowych maszyn czy materiałów budowlanych i zaraz gospodarka wyhamuje.

Tylko jak wyhamuje gospodarka to ludzie stracą pracę lub zmniejszą im się pensje, jak będą mieć mało kasy to będą szukać taniej żywności, a taką daje im Ukraina, nie polski rolnik ... Dokonamy samo zaorania w ten sposób ...

Opublikowano
Przed chwilą, gregor1284 napisał:

Pisałem już o tym. A jak gospodarka wyhamuje to wpływy do budżetu zmaleją...i to jedyna opcja na poważne potraktowanie rolnictwa...

Opublikowano
7 minut temu, Qwazi napisał:

No i to jest najlepszy przykład...i miód dla uszu włodarzy...jak chłop nie zrozumie dwóch rzeczy:

1) że jest filarem gospodarki ( nie poprzez to, co i ile produkuje , a za przyczyną tego, co i ile kupuje) i potężną siłą

2) że wszelkie dopłaty i, związane z ich uzyskaniem wymogi, to sposób sterowania całym rolnictwem, a poprzez nie całą gospodarką

...to nigdy nikt z nim się liczył nie będzie 

Koniec moich filozofii...róbta, jak chceta, to wolny kraj... jeszcze...

Aż mi się lajki skończyły...👍👍👍

Opublikowano
5 minut temu, gregor1284 napisał:

Tak gadał a jak było to ja nie pamiętam bo lałem na rolnictwo i mocno młody byłem. Ty pewnie też srednio to pamiętasz no chyba że kupowałeś coś wtedy?

Kosiarka rotacyjna 165 i skotarek 400l typowo przed wejściem do uni bo var wchodził a nikt wtedy nie myślał o rozliczaniu vatucbo i gospodarka zacofana z małymi dochodami chałupe trzeba było remontować 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Leszy napisał:

Sporo ludzi sieje na kiszonkę, ale jak uznają, że paszy starcza, to resztę sprzedają na ziarno. Nie przewidzisz tego w dniu składania wniosków, na co przeznaczysz tą kukurydzę. 

Ja to rozumiem, ale przy deklarowaniu "kukurydza na zielonkę" dopłata się nie należy. A kiedy się składa wniosek o coś co się nie należy, to...

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Tylko jak wyhamuje gospodarka to ludzie stracą pracę lub zmniejszą im się pensje, jak będą mieć mało kasy to będą szukać taniej żywności, a taką daje im Ukraina, nie polski rolnik ... Dokonamy samo zaorania w ten sposób ...

Raczej ta grupa społeczna świadomością konsumencką się nie odznacza. Dwa największe zakłady w okolicy już zwolniły 2000 osób 

Opublikowano
1 minutę temu, Leszy napisał:

W tym roku zestawienie odwrotne dominowało 

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał:

Pisałem już o tym. A jak gospodarka wyhamuje to wpływy do budżetu zmaleją...i to jedyna opcja na poważne potraktowanie rolnictwa...

Bo logicznie myśląc jak ci się nie opłaca to nowych maszyn nie kupujesz i tnie się koszty 

Opublikowano
22 minuty temu, Qwazi napisał:

No i zabolałoby naszą Uniję, gdyby, żaden polski gospodarz nie złożył żadnego wniosku i robił na swoim polu to, co mu pasuje...nie można by było go kontroować...

No nie wiem. Wątpię by kogokolwiek tam interesowało kto i jak tą ziemię w Polsce przewala.  Bardzie już naszych w agencji to interesuje, i to w aspekcie wykazania się, że się nieprawidłowości znalazło. 

Opublikowano
Przed chwilą, Qwazi napisał:

Ja to rozumiem, ale przy deklarowaniu "kukurydza na zielonkę" dopłatą się nie należy. A kiedy się składa wniosek o coś co się nie należy, to...

jak ktoś ma we wniosku kukurydza na kiszonkę to nie dostanie dopłaty 😛 ale jak ktoś ma wpisane na ziarno to oczywiście że tak 😂

Opublikowano
1 minutę temu, Mateusz1q napisał:

Kosiarka rotacyjna 165 i skotarek 400l typowo przed wejściem do uni bo var wchodził a nikt wtedy nie myślał o rozliczaniu vatucbo i gospodarka zacofana z małymi dochodami chałupe trzeba było remontować 

Z dopłat chałupę remontowaliśta? To Ty kupowałeś czy ojciec jeszcze?

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, gregor1284 napisał:

Raczej ta grupa społeczna świadomością konsumencką się nie odznacza. Dwa największe zakłady w okolicy już zwolniły 2000 osób 

Większość wybiera to najtańsze, tylko jak jeszcze mają pieniądze to aż tak nie szukają oszczędności, gorzej się zaczyna gdy jesteś w sklepie i wybierasz między kaszanką a pasztetową, bo na nic więcej cię nie stać, wtedy nie patrzysz jaka to mąka tylko bierzesz najtańszą jaką znajdziesz ...

Wczoraj miałem takie małe spotkanie z znajomymi z ogólniaka, z połowa nie ma wgl pojęcia o tym z czego robiona jest żywność i jak dużo jest ukraińskiego szajsu na naszym rynku ... I że teoretycznie kupując nie najtańszy olej Kujawski kupowali banderowski szajs ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Po pierwsze coś trzeba poświęcić, po drugie wspólne problemy jednoczą...

Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał:

Ja to rozumiem, ale przy deklarowaniu "kukurydza na zielonkę" dopłatą się nie należy. A kiedy się składa wniosek o coś co się nie należy, to...

Poświadczanie nieprawdy, próba wyłudzenia? @jahooo dołóż coś od siebie 

• Haha 1
Opublikowano

kurła przede mną w kolejce było pełno takich doplatowcow co już składają o darmową kasę 😂 pani a agencji pyta ich czy składali w tamtym toku na nawozy a oni że nie to już wiadomo że to nie rolnik tylko doplatowiec 

Opublikowano
3 minuty temu, Qwazi napisał:

Ja to rozumiem, ale przy deklarowaniu "kukurydza na zielonkę" dopłata się nie należy. A kiedy się składa wniosek o coś co się nie należy, to...

To im odrzuca wniosek spokojnie

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Qwazi napisał:

Po pierwsze coś trzeba poświęcić, po drugie wspólne problemy jednoczą...

To połóżmy nasze gospodarstwa na stosie, idealna propozycja 🤦‍♂️ Ludzie w mieście wypchają kiszki banderowskim szajsem i będą szczęśliwi a dla nas to będzie koniec ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
2 minuty temu, Leszy napisał:

No nie wiem. Wątpię by kogokolwiek tam interesowało kto i jak tą ziemię w Polsce przewala.  Bardzie już naszych w agencji to interesuje, i to w aspekcie wykazania się, że się nieprawidłowości znalazło. 

Unię będzie interesowało, że polski chłop nie chce pieniędzy. Bo tym samym straci mechanizm, żeby mu cokolwiek narzucić. A na to sobie pozwolić nie może 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Z dopłat chałupę remontowaliśta? To Ty kupowałeś czy ojciec jeszcze?

Z jakich dopłat, mówię że nie było na inwestycje to na VAT się nie przechodziło a był taki że od razu na VAT wskoczył obore wolnostanowiskowa wybudował w 2004 i jest lata świetlne do przodu

Opublikowano
4 minuty temu, radekz200 napisał:

jak ktoś ma we wniosku kukurydza na kiszonkę to nie dostanie dopłaty 😛 ale jak ktoś ma wpisane na ziarno to oczywiście że tak 😂

Ale czemu by wstrzymaniem dopłat tego nie zwalczać? Wszyscy tacy prawi 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v