Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Krzysztof81 napisał:

A po co sadownik 100km? Do czego to się wykorzystuje?

Opryskiwacz do truskawek mam, 10m belka z nawiewem, to 65KM ma co robić, a jest dostępna jeszcze większa turbina, ale do takiego opryskiwacza to już 80KM+. Rozdrabniacze do gałęzi sadownicze też sporo KM potrzebują. Ogólnie, w sadowniczych ciągnikach często z tej mocy korzysta się na WOM.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, Krzysztof81 napisał:

A po co sadownik 100km? Do czego to się wykorzystuje?

Ogólnie dziś są maszyny koniolubne. Mulczery glebogryzarki opryskiwacze potrafią dusić ciągniki. Do tego np górki sandomierskie lub limanowskie i moc potrzebna.

Ja mam 70konne i mi wystarczają,,ale bywa i tak że ten 70cio konny podkręcony spali mniej.

Włochy Francja to masa 100 - 105km .

Opublikowano
11 minut temu, gregor1284 napisał:

Łe to nie tak źle. 

Jeszcze trochę mam. Dziś kalafiorowa ze swojego niepryskanego kalafiora była

Oczka pływały na tej zupie bez dodatku tłuszczu, jak kalafior nie pryskany 😁

• Haha 3
Opublikowano
6 minut temu, Agrest napisał:

Chyba plew🤭

Przecież Ty siejesz na lesie to co byś chciał zbierać?

plewa też dobra jako wypełniacz do mieszalni 😂😂 dla małych cieląt na pobudzenie żwacza co ty myślisz 

• Haha 1
Opublikowano
Przed chwilą, 6465 napisał:

To jak bób nie pryskany od robaka, też nadaje się do spożycia, ale nie w piątek, bo w piątek mięsa się nie je xD 

• Like 2
Opublikowano
Przed chwilą, 6465 napisał:

Oczka bo bagnetem z miski olejowej mieszane😁

Opublikowano
1 minutę temu, radekz200 napisał:

plewa też dobra jako wypełniacz do mieszalni 😂😂 dla małych cieląt na pobudzenie żwacza co ty myślisz 

Handlują u nas tym chyba jeszcze. Ostatni który kojarzę że to brał to z dwoma cielakami został 

Opublikowano
4 minuty temu, Agrest napisał:

Ogólnie dziś są maszyny koniolubne. Mulczery glebogryzarki opryskiwacze potrafią dusić ciągniki. Do tego np górki sandomierskie lub limanowskie i moc potrzebna.

Ja mam 70konne i mi wystarczają,,ale bywa i tak że ten 70cio konny podkręcony spali mniej.

Włochy Francja to masa 100 - 105km .

Dzięki za wyjaśnienie.

Opublikowano
12Pafnucy napisał:

Przed chwilą, Agrest napisał:

Niby przerzuca się na kliena. Ale z drugiej strony małe sklepy i tak nie są konkurencyjne. Podnosząc marżę tracą jeszcze bardziej konkurencyjność. Więc nie powiedziałbym że jest to tak całkiem  na klienta przeniesione.

Dokładnie.

Nie chce mi się już tego tłumaczyć.

Więcej płatności kartą to mniej zarobku i tyle.

Moim zdaniem to niezbyt sprawiedliwe rozwiązanie.

4 minuty temu, gregor1284 napisał:

Ile z hektara Ci uleci?

Mi od 4 do 5 ton bez specjalnych nakładów.

dla sklepu czy użytkownika terminalu oprócz opłaty rocznej 2÷4% od transakcji płaconej karta

Opublikowano
14 minut temu, bratrolnika napisał:

Nie znam się ale się wypowiem: podejrzewam że może tak być, że jak mało transakcji kartą to koszty większe, natomiast im więcej tym taniej to wychodzi 

Zabierają % od transakcji

• Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, Krzysztof81 napisał:

Dzięki za wyjaśnienie.

Jeszcze jest masa nowoczesnych maszyn wymagających napędu hydraulicznego. Kosy pielniki kosiarki czołowe. Tu standardowe wydajności nie zawsze dają radę, a dodatkowa pompa też kucyk potrzebuje. Brona aktywna w sadzie też stwarza większy opór jak w glebie uprawnej.

Ale pewno 90% sadowników z tych dodatkowych koni nie skorzysta

Opublikowano
2 minuty temu, gregor1284 napisał:

Aż się świecą 

Zdjęcia robi ale żeby odśnieżyć to nie ma komu 

2 minuty temu, 12Pafnucy napisał:

Bo Radosław to ma wszystko ładne.🤷‍♂️

Żonę tyż 🤔, ładniejsza od twojej 🤔🧐

Opublikowano
Przed chwilą, Łolek napisał:

Zdjęcia robi ale żeby odśnieżyć to nie ma komu 

Oj bo fotka zrobiona przed...

1 minutę temu, Łolek napisał:

Żonę tyż 🤔, ładniejsza od twojej

Że ładniejsza to bym nie powiedział, ale też bardzo ładna.

Opublikowano
11 minut temu, radekz200 napisał:

Kurła wytłumaczyłeś jak żywieniowiec zachwalający firmę paszową w której pracuje🤭

10 minut temu, radekz200 napisał:

kurła dopiero zobaczyłem że gospodarzem tego tematu jest pan kontento 😂

To źle?

6 minut temu, Łolek napisał:

Ładne te schody no ładne 

Ale łopata licha 😉

1 minutę temu, stempos1980 napisał:

Chyba pocięte 🤦 

Dziś mi się ostrze noża na kości zatrzymało na środkowym palcu

Będziesz chodził z f*ck 🤣

Opublikowano
3 minuty temu, soltys48 napisał:

Kurła wytłumaczyłeś jak żywieniowiec zachwalający firmę paszową w której pracuje🤭

To źle?

Ale łopata licha 😉

Będziesz chodził z f*ck 🤣

Nie no bez.

Aż taki delikatny to nie jestem 😁.

Ja już widział swoje kości to niema się bardzo czym przejmować 😶🌫️

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
  • Dodaj nową pozycję...
v