Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, konteno napisał(a):

coś remontowego samemu robić w obejściu 

Czemu inwestujesz w budynki wiedząc, że nikt tego nie przejmie? Nie dosiedzisz do swego końca? Ja w chałupie zrobiłem wszystko co musiałem, więcej nie zrobię nic jeśli tylko na łeb mi się nie poleje. Dach na stodole moje gospodarzenie wytrzyma raczej bo to może raptem z 10-15 lat. 

• Like 1
Opublikowano
34 minuty temu, farmtrac8244 napisał(a):

O której wstajesz?

Koło 6.00

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Czemu inwestujesz w budynki wiedząc, że nikt tego nie przejmie? Nie dosiedzisz do swego końca?

Po prostu zamroziłem dotychczas  już zbyt dużo kasy i wsadziłem zbyt dużo pracy w odremontowanie tego tym bardziej że robie w miare możliwości (czyli sił i czasu) sam i po kosztach , materiały mam praktycznie zgromadzone na całość by do końca zrobić a pare pomieszczeń o funkcjonalności typowo garażowo - magazynowej by sie przydało tym bardziej  fachowcy zarabiający 3x tyle co ja są poza moim zasięgiem i co do czego żaden nie chce wykorzystać zgromadzonych dotychczas u mnie materiałów naciągając mnie na dodatkowe koszty

Opublikowano
Godzinę temu, szymon09875 napisał(a):

Ciągnik kupujesz to jeździj, oglądaj. 

Ciekawe kto pisze po 20 na forum ? Babka pewno 🤣

Jeżdżę ale to z rana i nie codzień a wieczorami i tak nie ma roboty. 😔.     Pokaż post który napisałem po 20

Opublikowano
3 minuty temu, konteno napisał(a):

Po prostu zamroziłem dotychczas  już zbyt dużo kasy i wsadziłem zbyt dużo pracy w odremontowanie tego tym bardziej że robie w miare możliwości (czyli sił i czasu) sam i po kosztach , materiały mam praktycznie zgromadzone na całość by do końca zrobić a pare pomieszczeń o funkcjonalności typowo garażowo - magazynowej by sie przydało tym bardziej  fachowcy zarabiający 3x tyle co ja są poza moim zasięgiem i co do czego żaden nie chce wykorzystać zgromadzonych dotychczas u mnie materiałów naciągając mnie na dodatkowe koszty

Tylko po co? Złom sprzedasz, maszyny sprzedasz a co z tymi budynkami? Siostrze oddasz? Dlatego w budynki już nie inwestuję. 

Opublikowano
33 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Czemu inwestujesz w budynki wiedząc, że nikt tego nie przejmie? Nie dosiedzisz do swego końca? Ja w chałupie zrobiłem wszystko co musiałem, więcej nie zrobię nic jeśli tylko na łeb mi się nie poleje. Dach na stodole moje gospodarzenie wytrzyma raczej bo to może raptem z 10-15 lat. 

Za 15 lat to ja nawet nie będę jeszcze o emeryturze myślał. Ty zaś młodszy...... 

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Tylko po co? Złom sprzedasz, maszyny sprzedasz a co z tymi budynkami? Siostrze oddasz? Dlatego w budynki już nie inwestuję. 

a co zrobić? nie dość że już blacha kupiona by pokryć , drewno jest na krokwie ,murłaty i łaty z desek 

Wywalone pare tysi na beton i firme , sam też sie nadźwigałem bo do murowania sie nadźwigałem po drabinie cementu ,wody i pachu. 

a odsprzedać materiały to nie odzyskam wsadzonej w nie kasy tylko strace jeszcze

z reszta dobrze ci pier**lić jak to co większość masz u siebie z nieruchomości i obejścia oraz jego stanu to finansowa zasługa rodziców i o nic nie musisz się starać i dokładać 

Edytowane przez konteno
  • Like 1
Opublikowano
16 minut temu, konteno napisał(a):

z reszta dobrze ci pier**lić jak to co większość masz u siebie z nieruchomości i obejścia oraz jego stanu to finansowa zasługa rodziców i o nic nie musisz się starać i dokładać 

Po grzyba ci powierzchnia magazynowa jak nie gospodarzysz i nie masz zamiaru gospodarzyć? Zostawić tylko chałupę i tyle, skoro nie będziesz nic z tym robił i nie będziesz tam prowadził jakiejś działalności. 

33 minuty temu, Leszy napisał(a):

Za 15 lat to ja nawet nie będę jeszcze o emeryturze myślał. Ty zaś młodszy...... 

Za 15 lat traktor się rozleci, politycy dokręcą śrubę, że jedynym jedzeniem będą robaki albo sztuczne produkty, zostanę w chałupie całkowicie sam o ile dożyję w obecnej formie, w co zresztą wątpię. 

Opublikowano
18 minut temu, konteno napisał(a):

a co zrobić? nie dość że już blacha kupiona by pokryć , drewno jest na krokwie ,murłaty i łaty z desek 

Wywalone pare tysi na beton i firme , sam też sie nadźwigałem bo do murowania sie nadźwigałem po drabinie cementu ,wody i pachu. 

a odsprzedać materiały to nie odzyskam wsadzonej w nie kasy tylko strace jeszcze

Robi się dla własnej wygody. Sam w działkę po dziadkach której nie jestem właścicielem wjebałem ponad 20k. 

Opublikowano
55 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

on mechanikuje i grzebie w różnych maszynach i urządzeniach ma do tego pojęcie więc budynek magazynowy i jakiś garaż ogrzewany się przyda mu.

Opublikowano
Teraz, wojtal24 napisał(a):

on mechanikuje i grzebie w różnych maszynach i urządzeniach ma do tego pojęcie więc budynek magazynowy i jakiś garaż ogrzewany się przyda mu.

Tylko uj z tego jak tym nie zarobi. Ma wiedzę i umiejętności tylko nie potrafi ich wykorzystać i daje sobą pomiatać.

• Like 2
Opublikowano
Teraz, Chłoporobotnik napisał(a):

Wykończą każdego kto chce być samowystarczalny. 

może nie koniecznie może właśnie tacy jak Ty nie zależni tylko przetrwają 

Godzinę temu, konteno napisał(a):

kiedyś pisałeś że do  auta sie dołożyłeś ? 

ja przedwczoraj dzwona miałem , na mokrym asfalcie zimówki ni hvja nie hamują i abs tylko zamielił i w C5 w klape wjechałem przed światłami pomimo że z 10m przed nim jechałem , chyba trzeba na autobus lub rower sie przesiąść albo z buta do roboty chodzić jak wynajmę gdzieś blisko , jeszcze L4 na pół roku biore pod uwage i coś remontowego samemu robić w obejściu 

mocno swoje auto wykasowałeś? 

da się naprawić? 

Opublikowano

może nie koniecznie może właśnie tacy jak Ty nie zależni tylko przetrwają 

Powinni przetrwać ci z którego państwo ma użytek. A niezależny żadnej władzy się nie opłaci. Ze mnie pożytku nie mają i mieć nie będą. Ani nie produktywny, ani nie da kolejnego pokolenia i jeszcze ma w nosie wszelkie ich obiekty, sklepy, nie korzysta z nich, nie odprowadza podatków. 

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Powinni przetrwać ci z którego państwo ma użytek. A niezależny żadnej władzy się nie opłaci. Ze mnie pożytku nie mają i mieć nie będą. Ani nie produktywny, ani nie da kolejnego pokolenia i jeszcze ma w nosie wszelkie ich obiekty, sklepy, nie korzysta z nich, nie odprowadza podatków. 

ale przecież od Ciebie biorą podatek z pracy czyli państwo ma pożytek bo płacisz podatki 

a o nie zależności chodziło mi bardziej żywnościowa że Ty jesteś w stanie utrzymać się nie chodząc do sklepu. a teraz takich nie ma wielu na wsiach

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, wojtal24 napisał(a):

mocno swoje auto wykasowałeś? 

atrapa z logo połamane i tyle na pierwszy rzut oka , troche powciskało lampe i nadkole odstaje od str kierowcy , chłodnica cała , strach dalej jeździć bo sie okazuje że trzeba jak emeryt albo chłoporobotnik jeździć i unikać ruchu miejskiego 

ale za to babka z auta które puknałem niczego sobie

10 minut temu, Buszmen11 napisał(a):

Robi się dla własnej wygody.

też tak uważam bo miałem pomysł na każde z pomieszczeń 

11 minut temu, wojtal24 napisał(a):

on mechanikuje i grzebie w różnych maszynach i urządzeniach ma do tego pojęcie

Nie przesadzajmy , dużo sie naoglądał i naczytał człowiek i wiedzą którą gdzieś tam tu i ówdzie głowe zapchał zdarza się mądrzyć w internetach a w praktyce się nie chce już nic robić. Odbębniasz swoje u złodzieja i sie byczysz jak miastowe

Opublikowano
20 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Po grzyba ci powierzchnia magazynowa jak nie gospodarzysz i nie masz zamiaru gospodarzyć?

może dlatego nie gospodarze bo nie mam gdzie ? jedne budynki mam zawalone materiałami do odremontowania drugich i koło sie zamyka , zawaliło się to co na głębokiej ściółce opasy , jałówki i trzoda kiedyś stały , powrót to hodowli odpada ale kawałek garażu do wstawienia koleby , wozu , jakich palet z drewnem itp , kojec dla psa w bryle budynku by na łańcuchu nie stał 

pomysłów jest sporo które nie kosztują za dużo kasy a jedyne czasu i wyiłku a życia coraz mniej zostało 

Opublikowano
3 minuty temu, konteno napisał(a):

a życia coraz mniej zostało 

Samotnego zresztą. Siostra się ucieszy, że zrobił i weźmie z radością. Ja tam myślę zrobić tak, że jak nie zdążę przepi*rdolić to zostawić budynki w jak najgorszym stanie. 

29 minut temu, wojtal24 napisał(a):

ale przecież od Ciebie biorą podatek z pracy czyli państwo ma pożytek bo płacisz podatki 

a o nie zależności chodziło mi bardziej żywnościowa że Ty jesteś w stanie utrzymać się nie chodząc do sklepu. a teraz takich nie ma wielu na wsiach

To tylko tyle i aż tyle, że dochodowy i trochę ponad tysiąc za budynki i gruntowego. 

Będzie jeszcze mniej takich i wkrótce nie zostanie nikt. 

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Samotnego zresztą. Siostra się ucieszy, że zrobił i weźmie z radością. Ja tam myślę zrobić tak, że jak nie zdążę przepi*rdolić to zostawić budynki w jak najgorszym stanie. 

To tylko tyle i aż tyle, że dochodowy i trochę ponad tysiąc za budynki i gruntowego. 

Będzie jeszcze mniej takich i wkrótce nie zostanie nikt. 

Piotrze czy w jakiś sposób skrzywdziła Cię siostra?

Opublikowano

Piotrze czy w jakiś sposób skrzywdziła Cię siostra?

A dlaczego pytasz? Czemu mam jej oddawać coś za nic? Spłaciłem ją i jeszcze mam jej wszystko oddać w dobrym stanie? W niczym mi nie pomogła ze szwagrem i nie pomoże to dlaczego mam się poczuwać do jakiegoś obowiązku aby ją wspomóc sam na tym tracąc? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v