Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Na tych pompach ciepła to już nie jeden popłynął i jeszcze popłynie. Podobnie jak na panelach i innych cudach techniki.

Dlaczego tak mówisz? 🤔 Przecież jeśli wszystko dobrze przemyśleć to da się dobrze wyjść na tym. Tylko robimy to z głową a nie czym innym. 

Problemem tylko są ludzie którzy uważają że jeśli zainstalują  jedną technikę to już są wielcy. 

Edytowane przez Patrycja2
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Podobnie jak na panelach i innych cudach techniki.

Panele akurat bardzo dobra inwestycja, bardzo sobie chwalę. Licząc od czasu zamontowania i jeżeli w przyszłym roku ceny prądu się utrzymają to pod koniec 2025 na pewno się już inwestycja zwróci i zacznie zarabiać, a założyłem wiosną 2022.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 minutę temu, Krzysztof81 napisał(a):

Na tych pompach ciepła to już nie jeden popłynął i jeszcze popłynie. Podobnie jak na panelach i innych cudach techniki.

panel bez pompy też robi robote , byle w dzień piec bufor nagrzał na prądzie z PV a w nocy się nie uruchamiał tylko pompe obiegową włączał  , to samo z AGD i rtv oraz elektronarzędziami bo człowiek aktywność też prowadzi za dnia i różne prace czynności wykonuje 

to co kiedyś wystarczyło robić na tańszej taryfie w liczniku 2 taryfowym dziś trzeba robić przy nadprodukcji z PV tylko te 90W co Rysiek zdęcia wrzuca to na hvj starcza , niech pokaże licznik w którą strone prąd leci a nie falownik bo nie pcha tego w sieć tylko swoje zużycie zmniejsza 

Opublikowano
1 minutę temu, Patrycja2 napisał(a):

Dlaczego tak mówisz. Przecież jeśli wszystko dobrze przemyśleć to da się dobrze wyjść na tym. 

Problemem tylko są ludzie którzy uważają że jeśli zainstalują  jedną technikę to już są wielcy. 

Poprzez naganiaczy i propagande prowadzoną przez sprzedawców, monterów itp wielu ludzi pozakładało te pompy w starych nieocieplonych domach o powierzchni kilkuset metrów. Teraz w zimne dni pobór mocy jest tak wielki że transformator na wiosce nie wytrzymuje. Pompa jest dobra w połączeniu z panelami i to tylko w okresie jesienno-wiosennym. Mój brat ma w nowym ekstra ocieplonym domu a i tak zimą ogrzewa pelletem bo pompa nie wyrabia. Jeżeli sama pompa ciepła do ogrzewania zimą to tylko ta ziemna.

1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Panele akurat bardzo dobra inwestycja, bardzo sobie chwalę.

Ja też zamierzam założyć ale zrobie to tak jak kolega z wioski- sam i za swoje bez przyłączania do sieci.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Ja też zamierzam założyć ale zrobie to tak jak kolega z wioski- sam i za swoje bez przyłączania do sieci.

Teraz na tych nowych zasadach się nie opłaca, a magazyn energii pod panele 10kWp to trzeba z 50kW, a to podwoi koszt inwestycji. Taka instalacja 10kW w dobry słoneczny dzień produkuje 60kWh. Coś tam zużyjesz na bieżąco ale resztę trzeba magazynować. Panele trzeba było robić póki był net-metering.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

A da się tak ? Chyba nie za bardzo , w ubiegłym roku pierwsza firma dostała pozwolenie na wykorzystanie bezpośrednio prądu ze swojej instalacji foto , bo musi iść przez firmę energetyczna 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
34 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Najlepsze że to nowy dom, jakieś 150 metrów użytkowych, na ścianie 20 cm grafitu i 30 cm wełny w poddaszu... pompa jest bez foto, a inwestor z tych co by sobie d*pę szkłem podtarł🤭 teraz gadka że trzeba było jeszcze panele wstawić.

Opublikowano
18 minut temu, jarecki napisał(a):

A da się tak ? Chyba nie za bardzo , w ubiegłym roku pierwsza firma dostała pozwolenie na wykorzystanie bezpośrednio prądu ze swojej instalacji foto , bo musi iść przez firmę energetyczna 

Nie wiem czy to jest legalne, wiem, że on tak ma zrobione. Panele kupował u jakiegoś gościa w okolicach Zambrowa, sprowadza je w kontenerach bezpośrenio z Chin. Jego zdaniem instalacja kosztowała go około 15 tys, nie liczac własnej pracy, gdzie firmy chciały od 34 do 40 tys za taką moc. 

28 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Teraz na tych nowych zasadach się nie opłaca, a magazyn energii pod panele 10kWp to trzeba z 50kW, a to podwoi koszt inwestycji. Taka instalacja 10kW w dobry słoneczny dzień produkuje 60kWh. Coś tam zużyjesz na bieżąco ale resztę trzeba magazynować. Panele trzeba było robić póki był net-metering.

Na nowych opłaca się jeżeli energie bierzesz z paneli na bierzącą np jakiś zakład stolarski, gospodarstwo gdzie schładzasz mleko itp.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Na nowych opłaca się jeżeli energie bierzesz z paneli na bierzącą np jakiś zakład stolarski, gospodarstwo gdzie schładzasz mleko itp.

I jak zapanujesz nad stabilnością napięcia ??? W instalacji podłączonej do sieci skacze w zakresie 220-245V, a co dopiero na off-grid będzie się działo, bardzo szybko skasujesz urządzenia gdzie jest jakakolwiek elektronika. Już nie mówiąc o tym że wyjdzie chmurka i moc paneli spada z 6kW na 3kW, bez jakiegoś bufora(magazynu energii) tego nie zrobisz ...

Opublikowano

A tam zaplanujesz. U mnie na wiosce jak pozakładali panele to nie mogłem obiadu ugotować bo indukcja szalała, myślałem że jest popsuta, co raz też wywala bezpieczniki w transformatorze. Kurwicy idzie dostać. Kilka razy już zgłaszane, przyjeżdżają elektrycy i coś tam niby robią. Nie wiem czy to wina sieci czy tych chińskich paneli i oprzyrządowania.

Opublikowano

@Krzysztof81 to pomyśl sobie co się będzie działo jak będziesz tylko jedynym odbiorcą tej energii odciętym od sieci, będą się działy jeszcze gorsze cuda, popalisz elektronikę w pralkach, lodówkach, telewizorach, komputerach. To co zaoszczędzisz na fotowoltaice wydasz na naprawę/wymianę sprzętu z elektroniką.

Opublikowano
Godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

@Rolnik1973 na Ciebie to już chyba w Choroszczy czekają ...

P0 co? 

Godzinę temu, konteno napisał(a):

panel bez pompy też robi robote , byle w dzień piec bufor nagrzał na prądzie z PV a w nocy się nie uruchamiał tylko pompe obiegową włączał  , to samo z AGD i rtv oraz elektronarzędziami bo człowiek aktywność też prowadzi za dnia i różne prace czynności wykonuje 

to co kiedyś wystarczyło robić na tańszej taryfie w liczniku 2 taryfowym dziś trzeba robić przy nadprodukcji z PV tylko te 90W co Rysiek zdęcia wrzuca to na hvj starcza , niech pokaże licznik w którą strone prąd leci a nie falownik bo nie pcha tego w sieć tylko swoje zużycie zmniejsza 

To było P0kazane że falownik się załącza na niskim napięciu w sieci

Bo tu się śmiali ze te z dofinansowań to mają falowniki co ustawione by włączył się dopiero przy 245

A gufno prawda 😁😁😁

A 90 w w ciężkich chmurach to P0kazuje że działa. 

Dobra trza spać

Wyborcom koalicji 😣⛏️🔨⚒️do łba

🙋‍♂️

Opublikowano
Godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Panele akurat bardzo dobra inwestycja, bardzo sobie chwalę. Licząc od czasu zamontowania i jeżeli w przyszłym roku ceny prądu się utrzymają to pod koniec 2025 na pewno się już inwestycja zwróci i zacznie zarabiać, a założyłem wiosną 2022.

a ile masz kw?

i na starych zasadach ?

Opublikowano
22 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

@Krzysztof81 to pomyśl sobie co się będzie działo jak będziesz tylko jedynym odbiorcą tej energii odciętym od sieci, będą się działy jeszcze gorsze cuda, popalisz elektronikę w pralkach, lodówkach, telewizorach, komputerach. To co zaoszczędzisz na fotowoltaice wydasz na naprawę/wymianę sprzętu z elektroniką.

UPSy też działają off-line i problemów nie ma , falownik potrzebuje napięcia sieci do synchronizacji i wygenerowania identycznej częstotliwości przetwornicy , jak trzeba to mały agregat pradotwórczy 400V z AVR do PV i bedzie szuo

42 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

budrad cały obłożony PV ale to 2 zmiany CNC robią 

1-2.jpg

Opublikowano
6 minut temu, konteno napisał(a):

UPSy też działają off-line i problemów nie ma , falownik potrzebuje napięcia sieci do synchronizacji i wygenerowania identycznej częstotliwości przetwornicy , jak trzeba to mały agregat pradotwórczy 400V z AVR do PV i bedzie szuo

budrad cały obłożony PV ale to 2 zmiany CNC robią 

1-2.jpg

masz uprawnienia SEP?

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Rolnik1973 napisał(a):

P0ra P0lezeć

😣⛏️🔨⚒️ Tych co P0parł koalicję 15.10

No taaa cały dzień nic nie robił a na wieczór y T

A ch*j z takim kompanem 

Mechaniczny kop dla T 🦿🦿🦿🦿🦿

6 godzin temu, Rolnik1973 napisał(a):

P0ra P0lezeć

😣⛏️🔨⚒️ Tych co P0parł koalicję 15.10

A ch*j z takim kompanem 

Dzień dobry Polsko i kiszona kapusta

💪😎😁

Ale dobra po północy 🤭

Wszyscy śpią albo odbierają poród poród u krów 😆

17330959120402382787397830694536.jpg

Edytowane przez marulekk
Opublikowano
2 godziny temu, marulekk napisał(a):

A ch*j z takim kompanem 

A ch*j z takim kompanem 

Dzień dobry Polsko i kiszona kapusta

💪😎😁

Ale dobra po północy 🤭

Wszyscy śpią albo odbierają poród poród u krów 😆

17330959120402382787397830694536.jpg

Gdzie śpią -zarabiaja na marzenia 

No Panocki dziś to dosłownie Uja widać, mgła potężna 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v