Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

wzięły gospodarstwa w pełnym pędzie i rozkwicie, a dzisiaj im się dachy ma głowy pozwalały 

Na wsi mam takich, 30 lat temu najprężniejsze gospodarstwo, w 89r Star, Anka, Zetor, Siontka, Ciapek. Rok temu dach na stodole się zarwał, a z około 20ha ziemi zostały może 3.

Opublikowano
4 godziny temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Pierdolonij się zanim coś napiszesz, nazywasz ludzi w podeszłym wieku frajerami odrobinę szacunku 🤷 , z konkubiną będziesz w podobnym wieku umysł już nie będzie ten i też cię jebną na jakiegoś wnuczka, wtedy k**wa nie będziesz takim cwaniaczkiem ..

Marcin, nie denerwuj się tak przy niedzieli. Tych w podeszłym wieku jest niewielki odsetek, reszta, to banda cwaniaczków, którzy myśleli, że będą rżnąć resztę podatników, jak za poprzedniej władzy

3 godziny temu, Qwazi napisał(a):

.... Może to zabrzmi brutalnie, ale jeśli ktoś sam nie chce żyć, to sam z reguły to życie zakończy i raczej nikt mu nie przeszkodzi. Jakim prawem ja mam decydować, czy jakiś senior ma żyć, czy też nie. Życie jest wartością najwyższą 

Tak zwłaszcza taki 80 latek po udarze, leżący od 15 lat w łóżku, on na pewno sam zakończy swoje życie.

Opublikowano
3 minuty temu, jacor73 napisał(a):

Tak zwłaszcza taki 80 latek po udarze, leżący od 15 lat w łóżku, on na pewno sam zakończy swoje życie.

Ale czy to kogokolwiek upoważnia, żeby tego człowieka zabić?

5 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Ty tam piszesz o wykształceniu, o żonie, dzieciach to i odpowiadam.

Różne drogi życiowej można wybrać, z różnych powodów. Chodziło mi o użalanie się nad sobą 🤷

• Like 2
Opublikowano
13 minut temu, Qwazi napisał(a):

Piotrek nie gniewaj się, ale trochę głupoty piszesz. Podam Ci przykład mojego kolegi. Kiedy był w zerówce komornik zabrał mu telewizor podczas oglądania bajek. W domu miał tylko wódę i kłótnie. W końcu rodzice się rozwiedli. Ojciec pił sobie dalej. Matka znalazła innego chłopa, z którym miała dziecko i do którego się wyprowadziła. Jego wychowali dziadkowie w małej, szarej wiejskiej chałupce. Tą chałupkę przepisali na jego matkę, a ta ją potem sprzedała. Mimo to chłopak skończył studia na kredyt, założył rodzinę. Ma troje dzieci i patrząc na jego rodzinę nigdy byś nie powiedział, że miał taki start. Dzisiaj jest wysokim oficerem, jego żona nauczycielką, a dzieci studiują. Do swojego, już nieżyjącego ojca, ma żal tylko o jedno...że jak już się rozwiódł z matką to zapomniał o jedynym synu, że nie spotkał się z nim i nie pogadał. Pomimo tego żalu pochował ojca, postawił mu pomnik o który dba. Nawet matkę na siłę przywiózł na pogrzeb. Ten chłopak ma mój szacunek.

Weź pod uwagę ten przykład, bo nasze życie nie zależy od rzeczy materialnych przekazanych przez rodziców, czy uzyskanych w inny sposób. Ono zależy od tego, co mamy w głowach. I nawet jeśli wzorce rodziców nie są najlepsze, to jesteśmy istotami wyposażonymi w rozum i wolną wolę, z których możemy korzystać i sami swoje życie poukładać. Nie użalaj się nad sobą tylko zacznij sobie układać życie. Zacznij twardo stąpać po ziemi. Zobacz, jak to robi Twój imiennik @Chłoporobotnik

Takich jest jeden na milion jaki takich buddów, co nie mają co do gara włożyć, a później nw wieku 20 lat z dnia a dzień zostają milonerami

Opublikowano

A dlaczego nie? Tak samo nie zrozumiem toku myślenia tych, którzy tak ratują te chore dzieci, jak to babka mówi - "lichy to niech umiera i miejsca nie zajmuje". Teraz ludzie zrobili się strasznie delikatni. O byle g... się obrażają i ratują choć nie ma to żadnego uzasadnienia bo nawet państwo nie będzie miało z takiego korzyści poprzez podatki. Twarde reguły gry - przeżywa i rozmnaża się dalej najsilniejszy, najzdrowszy, miernoty i lichoty wymierają. Proste. Tu już podstawowy błąd ze mną popełnili...

• Like 1
  • Sad 1
Opublikowano
1 minutę temu, MonteChristo napisał(a):

Takich jest jeden na milion jaki takich buddów, co nie mają co do gara włożyć, a później nw wieku 20 lat z dnia a dzień zostają milonerami

Pomijam tych nowobogackich, bo ten o którym pisałem wypracował wszystko przez wiele lat, ale ustawienie sobie pewnych rzeczy w głowie i wyjście z własnej strefy komfortu (w tym przypadku chodzi bardziej o dyskomfort), dokonanie jakichś zmian, jest dla większości zbyt trudne

Teraz, jacor73 napisał(a):

Ojjj, ktoś tu się gubi w zeznaniach🤫

Czyli?

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Qwazi napisał(a):

Ale jeżeli ten człowiek jest świadomy, tylko sam nie zdolny aby ze sobą skończyć, to czy nie można mu dać możliwości aby kogoś o to poprosił ? Pod warunkiem oczywiście że psychiatra stwierdzi że ten człowiek jest w pełni zdrowy umysłowo i doskonale wie co robi.

Np mam wypadek, odcięło mnie od pasa w dół, jestem w pełni świadomy, dlaczego mam nie mieć prawa poprosić o zastrzyk ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
5 minut temu, Qwazi napisał(a):

Czyli?

Ty wiesz, nie wszyscy, o wszystkim muszą wiedzieć🤫

W którym miesiącu zakładałeś tą fotowoltaikę?

6 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Np mam wypadek, odcięło mnie od pasa w dół, jestem w pełni świadomy, dlaczego mam nie mieć prawa poprosić o zastrzyk ...

Bo cała masa instytucji przestanie zarabiać na Tobie i Twojej rodzinie, od lekarzy, księży po innych darmozjadów.

Opublikowano
2 minuty temu, jacor73 napisał(a):

Bo cała masa instytucji przestanie zarabiać na Tobie i Twojej rodzinie, od lekarzy, księży po innych darmozjadów.

Nie no, akurat ksiądz powinien być zadowolony ;) Przecież szybciej będzie miał zarobek ...

Opublikowano

Jeśli są ludzie, którzy chcieliby być poddani eutanazji, to jest ich zapewne zdecydowana mniejszość. Uważam, że nie można tworzyć zasad według mniejszości. Należy to robić według woli większości.

Ja oczywiście nie byłem, póki co, w takiej sytuacji, ale wydaje mi się, że gdybym miał zostać "warzywem" to bardziej prawdopodobne niż wola eutanazji, byłoby wcześniejsze samobójstwo, kiedy jeszcze jest się w stanie to zrobić. I miałem do czynienia z kilkoma takimi przypadkami

5 minut temu, jacor73 napisał(a):

Ty wiesz, nie wszyscy, o wszystkim muszą wiedzieć🤫

W którym miesiącu zakładałeś tą fotowoltaikę?

W czerwcu

Opublikowano (edytowane)

Ja oczywiście nie byłem, póki co, w takiej sytuacji, ale wydaje mi się, że gdybym miał zostać "warzywem" to bardziej prawdopodobne niż wola eutanazji, byłoby wcześniejsze samobójstwo, kiedy jeszcze jest się w stanie to zrobić. I miałem do czynienia z kilkoma takimi przypadkami

W wyniku wypadku drogowego zostajesz "warzywem", jak masz zamiar to zrobić wcześniej ?

Zresztą, prawo do eutanazji to nie jej obowiązek, ktoś kto nie chce nie musi z tego korzystać.  Mamy wiele różnych praw, z niektórych nie skorzystamy przez całe życie ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

W wyniku wypadku drogowego zostajesz "warzywem", jak masz zamiar to zrobić wcześniej ?

Zresztą, prawo do eutanazji to nie jej obowiązek, ktoś kto nie chce nie musi z tego korzystać.  Mamy wiele różnych praw, z niektórych nie skorzystamy przez całe życie ...

Nie masz możliwości zrobienia tego wcześniej. Nie można mieć wszystkiego🤷. Eutanazja kłóci się z prawem do życia, a konkretnie z tym że jest ono niezbywalne. Zbyć możesz sobie dom lub samochód, a nie swoje życie. Gdyby tak było możnaby legalnie organizować np polowania na ludzi, od których wcześniej by się to prawo przejęło w jakiś sposób. Zagrożenia są większe niż sam problem ludzi konających 

Opublikowano
Godzinę temu, konteno napisał(a):

Radziu

nie było mi dane urodzić się i wychowywać w dobrym domu u zaradnych, dobrych i pracowitych rodziców pod opięką których można byłoby czegoś mądrego i potrzebnego w przyszłości sie nauczyć czy nawiązywać dobre relacje społeczne

dziś żyję tylko po to aby przeżyć bo nic dobrego z tego życia nie będzie ,ani sukcesów czy osiągnięć  ani dorobku ani wspomnień 

chlopie Ty masz fach w ręku 

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, Qwazi napisał(a):

Jeśli są ludzie, którzy chcieliby być poddani eutanazji, to jest ich zapewne zdecydowana mniejszość. Uważam, że nie można tworzyć zasad według mniejszości. Należy to robić według woli większości.

Co innego prawo wyboru, a co innego obowiązek

Za płaceniem podatków, też jest większość?

• Like 1
Opublikowano
Teraz, Qwazi napisał(a):

Nie masz możliwości zrobienia tego wcześniej. Nie można mieć wszystkiego🤷. Eutanazja kłóci się z prawem do życia, a konkretnie z tym że jest ono niezbywalne.

Ale ja chcę tylko decydować o swoim życiu, nie mówię o jakiś polowaniach na ludzi ... W przypadku osób świadomych ale niezdolnych np roczna obserwacja psychologiczna/psychiatryczna aby nie było jakichkolwiek wątpliwości że dana osoba jest pewna tego co robi. 

Opublikowano
14 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nie no, akurat ksiądz powinien być zadowolony ;) Przecież szybciej będzie miał zarobek ...

Ten zarobek nie ucieknie, ale wcześniej będą msze, intencje a z tego też może się uzbierać niezła sumka.

Opublikowano
1 minutę temu, jacor73 napisał(a):

Co innego prawo wyboru, a co innego obowiązek

Za płaceniem podatków, też jest większość?

Płacenie podatków to nie prawo tylko obowiązek. Też mam o nim własne zdanie, które ostatnio wyrażałem przyciskając przycisk koloru czerwonego

• Like 1
Opublikowano
Teraz, Qwazi napisał(a):

Płacenie podatków to nie prawo tylko obowiązek. Też mam o nim własne zdanie, które ostatnio wyrażałem przyciskając przycisk koloru czerwonego

A kto pisze, że eutanazja czy aborcja mają być obowiązkiem, to może być prawem wyboru każdego człowieka.

Tak samo jak z prawem pobrania narządów, nie chcesz, składasz taką wolę i sprawa załatwiona.

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ale ja chcę tylko decydować o swoim życiu, nie mówię o jakiś polowaniach na ludzi ... W przypadku osób świadomych ale niezdolnych np roczna obserwacja psychologiczna/psychiatryczna aby nie było jakichkolwiek wątpliwości że dana osoba jest pewna tego co robi. 

Tomek, żeby była równość, to wprowadzając prawo do eutanazji wprowadzi się prawo do przerwania życia na życzenie. I wtedy to przykładowe polowanie stanie się legalnie możliwe. Sposób w jaki się uzyska od innego człowieka zgodę na to polowanie, może być nielegalny, ale samo zabicie już będzie zgodne z prawem. Wiem, że ten przykład jest może i przejaskrawiony, ale obrazowy. Tak nie może być...

Takie mam zdanie na ten temat

• Like 2
Opublikowano
40 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Na wsi mam takich, 30 lat temu najprężniejsze gospodarstwo, w 89r Star, Anka, Zetor, Siontka, Ciapek. Rok temu dach na stodole się zarwał, a z około 20ha ziemi zostały może 3.

chyba na każdej wsi takie przypadki bywają 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v