Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Przed chwilą widziałem filmik na żywo 

Chłop narzekał na dopłaty że biorą miastowe bo sam dzierżawi 6 gospodarek 

I że chciał większy program wziąć to tamci nie chcieli mu sprzedać pola czy podpisać dzierżawy 

I za dzierżawy chcą coraz to więcej i musi płacić bo zabiorą, i innym dadzą 

A że nie chcieli mu podpisać dzierżaw to wziął fenda w kredycie bez dofinansowania 

• Haha 1
  • Sad 1
Opublikowano
1 godzinę temu, PRIMO napisał:

Typowy narcyz. 🤮

Do czego ten tusek tam potrzebny. 

Ty matole powinieneś tam być i pokazywać poparcie dla rolników. 

Protest  powinien być  to się  zgadza ale nie  poprzez blokowanie dróg.  Tylko bardziej  poróżniamy ludzi 

• Like 2
Opublikowano
2 minuty temu, PAN88 napisał:

Protest  powinien być  to się  zgadza ale nie  poprzez blokowanie dróg.  Tylko bardziej  poróżniamy ludzi 

Czytałeś jak Łolek pisał o tej działce i budynku? Niech to się rozkręca to jakaś siła będzie, tu blisko domów nie ma komu wyjechać a Ty byś na stolicę im kazał? 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, gregor1284 napisał:

No i źle jest że miastowi biorą dopłaty czy że ten nie mógł wziąć fendta z programu?

Zgodnie z obowiązującym prawem mogą brać 

Są właścicielami

Choć nie użytkownikami 

Jesli rolnikowi to przeszkadza to moze donieść do ARIMR 

Ale przecież tego nie zrobi

Gdyby jednak się odważył to by stracił te 6 gospodarek, a o 7 by mogl zapomnieć 

A rolnik skoro wypowiada się że jest za likwidacją dopłat to i nie powinien żałować fenda na program

Edytowane przez Karol6130
Opublikowano

Wiesz ze rolników nie ma jednego czy dwóch, jeden ma w głowie nowego fendta a drugi coś innego 

A dopłaty jak to w zamyśle było miały być do produkcji i tego nikt nie ruszy żeby to zmienić z postaci jaka teraz jest. Darmo wałkowanie tematu

A może to jaki prowokator?

Opublikowano
6 minut temu, gregor1284 napisał:

Wiesz ze rolników nie ma jednego czy dwóch, jeden ma w głowie nowego fendta a drugi coś innego 

A dopłaty jak to w zamyśle było miały być do produkcji i tego nikt nie ruszy żeby to zmienić z postaci jaka teraz jest. Darmo wałkowanie tematu

Znajoma już trzecie mieszkanko dzieciakowi kupiła z dopłat, a nawet nie wie gdzie wszystkie poletka. 

Ale gada że się coraz mniej opłaca, bo pierwsza chałupa 160 kosztowała, a teraz 400 było mało dla najmłodszego 

Opublikowano

Tylko jak by to liczyli 

Nie realne 

Jeden wyprodukuje mniej drugi więcej

Klasa pola i pogoda też wpłynie 

Gdyby potrzebne były dowody na prowadzenie gospodarstwa w postaci fv to już prędzej 

Ale tu też można by robić lewe fv 

Rolnik vatowiec by se odliczył vat od zboża które urosło na dzierżawie 

A właściciel by miał fv

Przy likwidacji całkowitej dopłat cena dzierżawy wzrośnie żeby wyrównać brak dopłat 

Stworzyli patologię i teraz są skutki jakie są 

Opublikowano

Oj tam oj tam. Zaraz ojców zaczną obwiniać ze biedakami byli 

5 minut temu, HF86 napisał:

Znajoma już trzecie mieszkanko dzieciakowi kupiła z dopłat, a nawet nie wie gdzie wszystkie poletka. 

Ale gada że się coraz mniej opłaca, bo pierwsza chałupa 160 kosztowała, a teraz 400 było mało dla najmłodszego 

5 minut temu, Karol6130 napisał:

Tylko jak by to liczyli 

Nie realne 

Jeden wyprodukuje mniej drugi więcej

Klasa pola i pogoda też wpłynie 

Gdyby potrzebne były dowody na prowadzenie gospodarstwa w postaci fv to już prędzej 

Ale tu też można by robić lewe fv 

Rolnik vatowiec by se odliczył vat od zboża które urosło na dzierżawie 

A właściciel by miał fv

Przy likwidacji całkowitej dopłat cena dzierżawy wzrośnie żeby wyrównać brak dopłat 

Stworzyli patologię i teraz są skutki jakie są 

Ale Ty chcesz z czymś walczyć i już kombinujesz jak to ugryźć wrazie by się coś zmieniło. Gdzie tu sens? Gdzie logika?

Opublikowano
1 godzinę temu, Mateusz1q napisał:

Każdy jakoś normalnie potrafi dyskutować a przyjdzie ten Rysiek i tylko P0 P0 jak zaprogramowany jak z takim w ogóle rozmawiać straszny człowiek

Nie tylko Rysiek, w temacie polityki odwrotnie, pis pis pis...tam też jak zaprogramowani niektórzy. 

Na strajku Międzyrzec i okolice nawet c360 były 👍👍

Screenshot_20240124_131642_Gallery.jpg

• Like 1
Opublikowano
43 minuty temu, gregor1284 napisał:

Ale po co ta gadka? Chłop się wybrał już napisze starszy (może go nie zgniewam) a młodzi na d*pach siedzą i po co te podsmiechujki? Przykład brać a nie jaja sobie robić 

Mnie się to tyczy?

Opublikowano

Swoje papractwo zaczynałem przed Unią. Pamiętam sąsiad nową pronarke za 12 tyś przyciągnęli. 

Zetorek 80 km 76 tyś kosztował, psienica 700

Z saletry mam gdzieś chyba jeszcze pierwszy kwit po 470 zł 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Karol6130 napisał:

Dlatego powinni rolnikowi zabrać wszystko, zero dopłat 

I jeszcze na ZUS 

I się może skończy to stenkanie I jęczenie że się nie opłaca 

Gospodarstwo to firma I albo na siebie zarabia albo plajta 

Weźmy takiego krowiarza 

Dziś strajkuje żeby nie sprowadzali z UA a jutro będzie dzwonił za śrutami, kukurydzą, zbożem 

A pelnoporcjowka to z czego jest robiona dla ograniczenia kosztów

Jak by zostały te warunki sprzedaży co są a wprowadzone co podałeś to 90% plajta rolnictwa.  Nikt nie dokładał by do tego aby wyżywić innych.

Opublikowano
2 minuty temu, HF86 napisał:

Swoje papractwo zaczynałem przed Unią. Pamiętam sąsiad nową pronarke za 12 tyś przyciągnęli. 

Zetorek 80 km 76 tyś kosztował, psienica 700

Z saletry mam gdzieś chyba jeszcze pierwszy kwit po 470 zł 

Ba no jeszcze niektórzy nie widzą że te dopłaty czy dofinansowania to ponad połowa ceny 

Opublikowano
20 minut temu, HF86 napisał:

Gdzie to mieszkanko takie tanie, czy kawalerka

Opublikowano

Ja pokazuje że Patologia stworzona 20 lat temu doprowadziła do takiego stanu rzeczy 

A nabijaczy czynszu w pewnym momencie nie będzie już stać 

Tyle że wody w wisle to musi upłynąć żeby brak dopłat zaczął oddziaływać na spadek cen dzierżaw 

Żeby miało to wpły na ceny ziemi to wody w Wiśle musi upłynąć razy tyle

Oczywiscie będą rejony że ceny gruntu i dzierzaw zmienią się natychmiastowo

Ale na przykladzie tej dzierzawy 6 gospodarek to nie bedzie takie szybkie

A dopaty zlikwidować i nie przywracać 

• Like 2
Opublikowano
2 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Jak by zostały te warunki sprzedaży co są a wprowadzone co podałeś to 90% plajta rolnictwa.  Nikt nie dokładał by do tego aby wyżywić innych.

Mialo tak być w zamyśle że rekompensowało by tą dokładkę ale jak sobie gospodarstwa radzą bez tej dokładki bo dobierają ziemi bez dopłat itp to na co to?

Opublikowano
1 minutę temu, GRZES1545 napisał:

Jak by zostały te warunki sprzedaży co są a wprowadzone co podałeś to 90% plajta rolnictwa.  Nikt nie dokładał by do tego aby wyżywić innych

Pewnie tak by było 

Dlatego obecna patologia będzie trwać 

Sprzedaż maszyn chyba nie idzie skoro tak jeżdżą namawiają na byle co

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Mialo tak być w zamyśle że rekompensowało by tą dokładkę ale jak sobie gospodarstwa radzą bez tej dokładki bo dobierają ziemi bez dopłat itp to na co to?

Powoli zaczynają i tacy liczyć. Z ha uprawy co raz mniej w kieszeni a wszystko do produkcji co raz droższe....pomalutku zmądrzeją i tacy.

1 minutę temu, Bogdan_ja napisał:

Niech podnioso ceny to zejdzie 

Wygląda na to że pierw produkcja stanie niż stanieje u nich, a placowe maszyny co roku nową tabliczkę ze swierzym  rokiem produkcji dostaną.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v