Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Ciemna masa pokaże chociaż swoją siłę.

Siedząc w domach wiele nie zwojujemy.

Nawet jak jest cień szansy na poprawę czegoś w rolnictwie, to warto ruszyć tyłek.

BRAWO! Ale ale ale "a co my mozem" 😁 i widzita chlop ktory smialo by dozyl przy tym co ma ale jedzie.

• Haha 1
Opublikowano
9 minut temu, Leszy napisał:

a jak zagranica utrudni nam wypchniecie wołowiny? My tego nie jemy, więc by padły z kolei gospodarstwa trzymające opasy.  

Holendrzy hfow od nas nie jedzą, niemcy też. Jak jest jakość to i klient Cię znajdzie 

Opublikowano
3 minuty temu, gregor1284 napisał:

Głodem i kijem wszystko wychowa podobno. Ludzie potrafili sobie kiedyś radzić a teraz nie potrafią? Pamiętam jak ta plandemia wybuchła jak wszyscy szukali rolników żeby żarcie sobie zabezpieczyć bo mogą być sklepy zamknięte. Pandemia się rozpłynęła a rolnika dalej mają za wroga. Brak jakiejś nici porozumienia pomiędzy producentami żywności a tymi którzy ta zywnosc kupują. Ludzie łykają jak pelikany co im ten dzban bustowski powie i wszędzie widzą tej glifo i randup... 

Nie kojarzy mi się aby ludzie wtedy jakoś szukali pożywienia masowo u rolników. Niektórzy zawsze coś tam kupowali na wsiach, czy to jajka czy ziemniaki, itd. ale aby to się zwiększyło? Nie wiem.  

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Jakbym miał trzymać świnie za 5zł na godzinę, to bym poszedł do pracy a pola tylko obsiał i miał gdzieś rolnictwo ... A jakby się okazało, że i do zbóż trzeba dopłacać to po unijnemu bym wszystko ugorował ...

Ciekawe jeszcze jak po unijnemu by te ugorowania długo Ci się opłaciło. U niemcow z hajsu na rolnictwo mieli dotować tratwiarzy i to też się rolnikom nie spodobało. Czemu nikt o tym nie mówi?

Opublikowano
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Holendrzy hfow od nas nie jedzą, niemcy też. Jak jest jakość to i klient Cię znajdzie 

A komu teraz 300 dziennie najwieksza spółka pcha?

Tyle że oni brojlerow nie lubią 😁

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Ciekawe jeszcze jak po unijnemu by te ugorowania długo Ci się opłaciło. 

A to sztuczne utrzymywanie opłacalności np świń jaki ma sens ? Coraz mniej ludzi je wieprzowinę w UE, a my chcemy hodować więcej świń, gdzie tu sens, gdzie jakakolwiek logika ? Chiny już nie kupią, bo mają swoje chlewnie ...

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, HF86 napisał:

Te 4%toto głodu nie wywoła 😁

Pewnie i z 24%można wyłączyć, to co najwyżej priorytety się pozmieniają, ale głodu nie będzie 

Jak wyłączysz te 24% gruntów  na świecie to tak. Całą Polskę by zalesili i jedynie Polacy by odczuli co to wysokie ceny.

Wygoniło z pola. 1bb w śnieżycy rozsiałem i fajrant. 

Konowały poodwoływały wizyty.

Opublikowano
5 minut temu, gregor1284 napisał:

Głodem i kijem wszystko wychowa podobno. Ludzie potrafili sobie kiedyś radzić a teraz nie potrafią? Pamiętam jak ta plandemia wybuchła jak wszyscy szukali rolników żeby żarcie sobie zabezpieczyć bo mogą być sklepy zamknięte. Pandemia się rozpłynęła a rolnika dalej mają za wroga. Brak jakiejś nici porozumienia pomiędzy producentami żywności a tymi którzy ta zywnosc kupują. Ludzie łykają jak pelikany co im ten dzban bustowski powie i wszędzie widzą tej glifo i randup... 

Bo wystarczy jeden przypadek że ktoś coś źle zrobi i potem media to podchwytują i lawina rusza. Tak samo jak afery z leżakami itd. druga sprawa to chcą zniszczyć rolnictwo. Tylko rolnicy maltretują zwierząta. To jest w modzie i to się nagłaśnia. Czemu nikt nie zajmie się miastem. Niech zaczną kontrolować jaki dobrobyt zwierzeta mają w klatkach ( mieszkaniach) i ile razy sa wyprowadzane. Ano nie zaczną tego kontrolować bo to niezgodne z prawem chodzić komuś po domu. Po posesji u rolnika już można bo jest od górny przykaz 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

Jak wyłączysz te 24% gruntów  na świecie to tak. Całą Polskę by zalesili i jedynie Polacy by odczuli co to wysokie ceny.

Wygoniło z pola. 1bb w śnieżycy rozsiałem i fajrant. 

Konowały poodwoływały wizyty.

Ja mówię o globalnej polityce 

Opublikowano
7 minut temu, Qwazi napisał:

No i nad przyczynami tego stanu rzeczy bym się zastanowił...

No po co ma kupowac od Ciebie dobre jak kupi tanie? Wiedzą skąd jest jedzenie ale tu się kłania kwestia tego co poruszaliśmy z hfem. Go musi być stać na prestiż a nie na żarcie. Jak zapłaci ratę za telewizor 60 cali czy auto to co mu zostaje? Pójdzie do biedry i kupi tych udek jak Rysiek i wykwintny obiad zje bo to tańsze od chleba 

13 minut temu, Qwazi napisał:

On wie, ale nie będzie grał na własną szkodę...

Ale jak naświetlasz ze całą tą zielona polityka to idzie rozegrać więcej podpunktów niż ten jeden. Tak czy nie?

Opublikowano (edytowane)

Pójdzie do biedry i kupi tych udek jak Rysiek i wykwintny obiad zje bo to tańsze od chleba 

Ja tam kurczaki kupuję na lokalnej hodowli, półtusze świń w ubojni do którejś kiedyś oddawałem świnie(wędliny z polecenia tej ubojni w masarni do której oddają pułtusze albo samemu coś się zrobi), cebula, ziemniaki itp też od lokalnych plantatorów ;) Wychodzi taniej niż w biedrze ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
9 minut temu, HF86 napisał:

Te 4%toto głodu nie wywoła 😁

Pewnie i z 24%można wyłączyć, to co najwyżej priorytety się pozmieniają, ale głodu nie będzie 

Toć mieli tam u was zalewać te tereny osuszonego bagna. W skali kraju to by już chyba i ugorowania nie trzeba było?

16 minut temu, Leszy napisał:

No gdzie. Jednak to nie jest tylko nasza lokalna fanaberia. 

Czemu ma ktoś nam w kraju rządzić? Wystarczy chyba tej niewolniczej postawy?

11 minut temu, Leszy napisał:

Nie kojarzy mi się aby ludzie wtedy jakoś szukali pożywienia masowo u rolników. Niektórzy zawsze coś tam kupowali na wsiach, czy to jajka czy ziemniaki, itd. ale aby to się zwiększyło? Nie wiem.  

U Ciebie może nie. Mało tego nowoczesne panie domu zaczęły sadzonek szukać 😁 i miejsce na ogrodek sie znalazlo nawet

11 minut temu, HF86 napisał:

A komu teraz 300 dziennie najwieksza spółka pcha?

Tyle że oni brojlerow nie lubią 😁

Jak można nie lubić tak zdrowego mięsa?

Opublikowano
Przed chwilą, gregor1284 napisał:

Toć mieli tam u was zalewać te tereny osuszonego bagna. W skali kraju to by już chyba i ugorowania nie trzeba było?

Bagna biebrzanskie kiedyś zawsze pływały. Teraz prasoowijarki turlają biomasę. 

Las kiedyś się cięło jak mrozy były i po lodzie się jeździło, teraz i latem problemu nie ma bo sucho. 

Opublikowano
11 minut temu, Tomasz0611 napisał:

A to sztuczne utrzymywanie opłacalności np świń jaki ma sens ? Coraz mniej ludzi je wieprzowinę w UE, a my chcemy hodować więcej świń, gdzie tu sens, gdzie jakakolwiek logika ? Chiny już nie kupią, bo mają swoje chlewnie ...

O tych statystykach też już rozmawialiśmy. Zapłać mi Pafnucemu i Mańkowi to my Ci tu taki artykuł i statystyki odpierdzielem że gazety by się nie powstydziły 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

O tych statystykach też już rozmawialiśmy. 

Ale to statystyki nie potrzebne, u siebie w domu sam widzę, że idzie coraz więcej drobiu a coraz mniej wieprzowiny, nie trzeba żadnych badań ... Jakąś szynkę czy schab jeszcze młodzież zje i tyle ... 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
13 minut temu, krzychu121 napisał:

Bo wystarczy jeden przypadek że ktoś coś źle zrobi i potem media to podchwytują i lawina rusza. Tak samo jak afery z leżakami itd. druga sprawa to chcą zniszczyć rolnictwo. Tylko rolnicy maltretują zwierząta. To jest w modzie i to się nagłaśnia. Czemu nikt nie zajmie się miastem. Niech zaczną kontrolować jaki dobrobyt zwierzeta mają w klatkach ( mieszkaniach) i ile razy sa wyprowadzane. Ano nie zaczną tego kontrolować bo to niezgodne z prawem chodzić komuś po domu. Po posesji u rolnika już można bo jest od górny przykaz 

Dokładnie. Ale też rolnicy się nie postawią bo nie ma jedności. Kiedyś gdyby taka akcja miała miejsce to do znaku o końcu zabudowanego by nie zdołali dobiec. 

Opublikowano
8 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Ja tam kurczaki kupuję na lokalnej hodowli, półtusze świń w ubojni do którejś kiedyś oddawałem świnie(wędliny z polecenia tej ubojni w masarni do której oddają pułtusze albo samemu coś się zrobi), cebula, ziemniaki itp też od lokalnych plantatorów ;) Wychodzi taniej niż w biedrze ...

Kurczaki to tylko swoje. Ze sklepu to jedynie indyka i wołowinę. 

Opublikowano
9 minut temu, Tomasz0611 napisał:

No ja tego nie kupuje bom dziad. Nawet cebulę swoją mam 

Opublikowano
8 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Liczyłem, że jak kupisz sobie świniaka to wychodzi 2,67 razy taniej niż jakbyś miał kupować po kg w markecie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v