Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, gregor1284 napisał:

No to jak to jest że na zachodzie się opłaci? Tuc kontraktowy też ludzie mają to jakoś musi się opłacać? Mają ludzie po szopach, może nikt z Twojego otoczenia ale mają 

I ile jest na tym tuczu kontraktowym ? 20zł, 30zł czy 40zł od świniaka? To przy moich 600 sztukach zostawało by 24.000 rocznie na budynki i pensję dla mnie, no biznes idealny xD Do danej hodowli i uprawy nic nie zachęci tak, jak dobre pieniądze z biznesu, tyle w temacie... Jak coś się opłaca to nie trzeba nikogo sztucznie zachęcać ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
9 minut temu, HF86 napisał:

Asf był likwidacją hodowli w imię strasznej pandemii. To potrwało kilka lat i już w wielu domach się odzwyczaili od tej roboty. 

Młode panie domu, też nie byłyby zachwycone mini zakładem w domu, co kilka miesięcy. Lepiej iść i zapakowanego w worek foliowy z pampersem kawałek schabu kupić, a mięso to I już zmielone, bo kto to będzie maszynke do mięsa kupował, a później ją myl. 

Ano niektórzy nie rozumieją do czego te fajnopolactwo ich doprowadziło 

Opublikowano
9 minut temu, radekz200 napisał:

kurła Mieciu Ty nie głupi chłopak jesteś 😛 gdzieś się tam uchował na tych kurpiach

Bierz tyłek w troki i się widzimy za 2 godziny. Catering zamówiony i dla Ciebie 

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, Mateusz1q napisał:

Rolnictwo na całym świecie dotowane a ja mam nie brać bo ktoś wymyślił zjebane przepisy? Słyszysz się?

W USA też ugorują z nakazu federalnego, i to od wielu dekad. 

Opublikowano
8 minut temu, gregor1284 napisał:

I szacunek dla tych paru kierowców ciągników że wogole im się chce a nie siedzą i pierdzą w tapczan. Wczoraj oglądałem jak na marywilskiej z dnia na dzień podnieśli im czynsz to cała marywilska zamknięta do dziś do godziny ósmej. Jak ktoś budę otworzył to chodzili z jajkami i mieli rzucać.moga w obcym kraju się postawić i czy ktoś ma jakąś gastronomię czy łachy to wszyscy jednym głosem poszli. W rolniczym sektorze tak się nie da a dziś patrząc na posty to Ci którym tyłków nie chce się ruszyć najwięcej mają do powiedzenia 

Znajdzie się zawsze  taki jeden czy drugi Hubercik co udaje znaffce . Najwięcej do powiedzenia przed komputerem 

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, Mateusz1q napisał:

Przecież są lokalne małe masarnie i można dać zarobić żeby to się utrzymało ale tam jakość kosztuje szynka 60 kiełbasa 35 więc rolnik co robi? Do Dino najtańsza w promocji i 4 piwa do tego 

Piwo powinno być po 10 wódka po 70

Żeby sąsiad zarobił na nim?! To lepiej na utylizację tego swiniaka. 

8 minut temu, Leszy napisał:

Jakby wtedy mogli kupić kiełbe w sklepie(nawet taką oszukaną), to by nie trzymali.

Ciekawe czy mieli by za co?

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Tak . Dokładnie o to chodzi .

Wybacz Qwazi,

myślę że wiesz o co chodzi w tym postulacie.

Wystarcza sprzyjające przepisy 

Wystarczy walczyć z dzikami nie z hodowcami.

Wystarczy utrudnić napływ świństwa z za granicy....tak w skrócie...

Tu nie chodzi o to, że ja wiem. Pisze się tak, żeby "przeciwnik" traktował to poważnie, a nie się utwierdzał w przekonaniu, że szybko "ciemną masę" zmanipuluje i przerobi...

Edytowane przez Qwazi
  • Like 2
Opublikowano
7 minut temu, krzychu121 napisał:

Ty kurpii to nie obrażaj. Byś przyszedł gospodarzyć na Kurpie to po roku byś zrezygnował :)

Kto ma trochę rozumu to i na piachu urodzi a łąki na torfach? 🤫 u Radka te ziemie wcale nie lepsze

Opublikowano
5 minut temu, Qwazi napisał:

A gdzie on zapisany? Bo w tym co Zbyszek podlinkował tego nie ma

To w tym opakowaniu o celach klimatycznych. 

To odwołają i odtrąbią sukces, a to akurat najmniejszy problem 🤫

• Like 1
Opublikowano

Ciemna masa pokaże chociaż swoją siłę.

Siedząc w domach wiele nie zwojujemy.

Nawet jak jest cień szansy na poprawę czegoś w rolnictwie, to warto ruszyć tyłek.

2 minuty temu, Qwazi napisał:

Tu nie chodzi o to, że ja wiem. Pisze się tak, żeby "przeciwnik" traktował to poważnie, a nie się utwierdzał w przekonaniu, że szybko "ciemną masę" z manipuluje i przerobi...

• Like 1
Opublikowano
Leszy napisał:

8 minut temu, Mateusz1q napisał:

Rolnictwo na całym świecie dotowane a ja mam nie brać bo ktoś wymyślił zjebane przepisy? Słyszysz się?

uhory to może dobre w uprawach wielkopowierzchniowych a nie jak ktoś dla zwierząt uprawia na paszę ,,kilka,, ha ....

• Like 2
Opublikowano
8 minut temu, Tomasz0611 napisał:

I ile jest na tym tuczu kontraktowym ? 20zł, 30zł czy 40zł od świniaka? To przy moich 600 sztukach zostawało by 24.000 rocznie na budynki i pensję dla mnie, no biznes idealny xD Do danej hodowli i uprawy nic nie zachęci tak, jak dobre pieniądze z biznesu, tyle w temacie... Jak coś się opłaca to nie trzeba nikogo sztucznie zachęcać ...

Komuś to widocznie wystarczy. Wspominałem tu gdzieś ostatnio o tym sąsiedzie co słabo płaci. Przyjął jakiegoś nowego ze dwa lata temu i tlumaczy tylko co już kupę lat pracują że mało im płaci a mój kolega mówi " ja to i za 5 złotych bym przyszedł, bo to już bochenek chleba jest" także wiesz. 

Opublikowano
9 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Wystarczy utrudnić napływ świństwa z za granicy....tak w skrócie...

a jak zagranica utrudni nam wypchniecie wołowiny? My tego nie jemy, więc by padły z kolei gospodarstwa trzymające opasy.  

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, Qwazi napisał:

A gdzie on zapisany? Bo w tym co Zbyszek podlinkował tego nie ma

Maniek czemu udajesz?

9 minut temu, Leszy napisał:

Chcesz i Ty tak?

6 minut temu, Qwazi napisał:

Tu nie chodzi o to, że ja wiem. Pisze się tak, żeby "przeciwnik" traktował to poważnie, a nie się utwierdzał w przekonaniu, że szybko "ciemną masę" zmanipuluje i przerobi...

Przeciwnik raczej powinien wiedzieć co zawiera się pod pojęciem szkodliwa polityka klimatyczna. Niektóre z ich rozwiązań są ok ale niektóre to kompletne odklejenie 

Opublikowano
5 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Ciemna masa pokaże chociaż swoją siłę.

Siedząc w domach wiele nie zwojujemy.

Nawet jak jest cień szansy na poprawę czegoś w rolnictwie, to warto ruszyć tyłek.

Tak jak wspomniałem pojadę, zobaczę jak to wygląda, ocenię...

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, gregor1284 napisał:

Komuś to widocznie wystarczy. Wspominałem tu gdzieś ostatnio o tym sąsiedzie co słabo płaci. Przyjął jakiegoś nowego ze dwa lata temu i tlumaczy tylko co już kupę lat pracują że mało im płaci a mój kolega mówi " ja to i za 5 złotych bym przyszedł, bo to już bochenek chleba jest" także wiesz. 

Jakbym miał trzymać świnie za 5zł na godzinę, to bym poszedł do pracy a pola tylko obsiał i miał gdzieś rolnictwo ... A jakby się okazało, że i do zbóż trzeba dopłacać to po unijnemu bym wszystko ugorował ... Nikt mnie na sznurku w gospodarstwie nie trzyma, nie będzie się opłacać to trzeba iść pracy szukać i tyle w temacie ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał:

uhory to może dobre w uprawach wielkopowierzchniowych a nie jak ktoś dla zwierząt uprawia na paszę ,,kilka,, ha ....

Dobre raczej dla nikogo nie są(chyba, że by naprawdę dobrze za to płacili), ale robią tak nie tylko w UE. 

Opublikowano
5 minut temu, Leszy napisał:

Dlatego napisałem "jakby mogli". 

Głód jest najsilniejszym motywatorem. 

Głodem i kijem wszystko wychowa podobno. Ludzie potrafili sobie kiedyś radzić a teraz nie potrafią? Pamiętam jak ta plandemia wybuchła jak wszyscy szukali rolników żeby żarcie sobie zabezpieczyć bo mogą być sklepy zamknięte. Pandemia się rozpłynęła a rolnika dalej mają za wroga. Brak jakiejś nici porozumienia pomiędzy producentami żywności a tymi którzy ta zywnosc kupują. Ludzie łykają jak pelikany co im ten dzban bustowski powie i wszędzie widzą tej glifo i randup... 

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, gregor1284 napisał:

Przeciwnik raczej powinien wiedzieć co zawiera się pod pojęciem szkodliwa polityka klimatyczna. Niektóre z ich rozwiązań są ok ale niektóre to kompletne odklejenie 

On wie, ale nie będzie grał na własną szkodę...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v