Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

48 minut temu, slawek74 napisał:

krowy mówi Ci to coś 🤔 i nie chodzi o bogactwo 🤭😁

No to jak nie możesz zdążyć opryskać 5ha zwykłym opryskiwaczem i potrzebujesz rozkładania hydraulicznego to znaczy że nie ty rządzisz w gospodarstwie a krowy ... Jesteś czymś w stylu niewolnika ...

patrz wyżej co Marek napisał ☝️ do tego rozdrobnienie ...

a co Tobie tłumaczyć Ty przecież najdtoższy opryskiwacz masz 😁🤣🤣🤣

Baks00 napisał:

Ku...pulsator się zepsuł 😠😠

a zapasowy 🤔

radekz200 napisał:

1 godzinę temu, slawek74 napisał:

🤣🤣🤣🤣 dzieciaku 🤣🤣🤣 ogarnij się 🤭 na takie stare strucle patrzyć 🤦

sławek ale on rocznikowo będzie młodszy od twojego fendta 😂😂😂😂

prawdziwy mercedes zawsze będzie lepszy .... nawet od nowego ursusa mimo przebiegu miliona 😛

Opublikowano
12 minut temu, Baks00 napisał:

Ku...pulsator się zepsuł 😠😠

Mam zapasowy podjedź pożyczę 

18 minut temu, Tomasz0611 napisał:

No to jak nie możesz zdążyć opryskać 5ha zwykłym opryskiwaczem i potrzebujesz rozkładania hydraulicznego to znaczy że nie ty rządzisz w gospodarstwie a krowy ... Jesteś czymś w stylu niewolnika ...

Raczej mu o czas chodzi nie o hydraulikę 

Pora oprysków często koliduje z pora doju i oprzątania,krowy to trudny temat polecam sprawdzić 

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, slawek74 napisał:

a co Tobie tłumaczyć Ty przecież najdtoższy opryskiwacz masz 😁🤣🤣🤣

W przeliczeniu na "wartość" plonu którą pryska to jest tani.

8 minut temu, Łolek napisał:

Pora oprysków często koliduje z pora doju i oprzątania,krowy to trudny temat polecam sprawdzić 

Mi też koliduje pryskanie truskawek z czasem ich zbioru, ale bez przesady, dwa baniaki po 400 czy 600l można spokojnie jednego wieczora zrobić, i to w idealnym oknie gdy temperatura nie jest za wysoka a jeszcze nie ma ani kropli rosy ...

A skoro nie można zdążyć zrobić głupiego oprysku to znaczy że się jest niewolnikiem krów ... Ile tego jest, w zbożach paszowych 3 przejazdy, w kukurydzy jeden, ewentualnie dwa jak dasz odżywkę ...

A może tych krów trzeba mniej jak się nie można wyrobić, ja też nie sadzę 10ha truskawek tylko 3ha żeby to było zrobione tak jak trzeba i żeby ze wszystkim zdążyć ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 godzinę temu, jacor73 napisał:

1 na plusie

Teraz toś walnął jak łysy grzywą o beton, na 10 ha opryskiwacz 1500l🤭🤭🤭🤣🤣🤣🤣

Na 20 to już samojezdnego trzeba szukać 🤭

31 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Sławek jak dobrze ustawi to 5 ha jednym zrobi ;)

Akurat w kwestii jego opryskiwacza mogę coś powiedzieć 🤭🤭

Rześko było rano a teraz widać nawet szron na trawach

Opublikowano
19 minut temu, Tomasz0611 napisał:

W przeliczeniu na "wartość" plonu którą pryska to jest tani.

Mi też koliduje pryskanie truskawek z czasem ich zbioru, ale bez przesady, dwa baniaki po 400 czy 600l można spokojnie jednego wieczora zrobić, i to w idealnym oknie gdy temperatura nie jest za wysoka a jeszcze nie ma ani kropli rosy ...

A skoro nie można zdążyć zrobić głupiego oprysku to znaczy że się jest niewolnikiem krów ... Ile tego jest, w zbożach paszowych 3 przejazdy, w kukurydzy jeden, ewentualnie dwa jak dasz odżywkę ...

A może tych krów trzeba mniej jak się nie można wyrobić, ja też nie sadzę 10ha truskawek tylko 3ha żeby to było zrobione tak jak trzeba i żeby ze wszystkim zdążyć ...

Miałem 400 potem 600 teraz1200 i wiem jak to wygoda zatankować i nie zjeżdżać do domu tylko z pola na pole, każdy ma inne warunki i czym innym się zajmuje więc i zapotrzebowanie na maszyny też inne 

Np 

@Karol6130 jest sam bo tak mu się  życie ułożyło,do pracy w polu oborze i jeszcze ogarnąć sprawy poza  wiec maszyny muszą być wydajne , Sławek ma rozproszone pola ja miałem z  pola  na pole  26km a dom po środku 🤷

26 minut temu, radekz200 napisał:

nie 😂 ale takiego fendta co sławek ma też nie 😛

Mojego byś kupił 😉🫢

• Like 2
Opublikowano
2 minuty temu, Łolek napisał:

Miałem 400 potem 600 teraz1200 i wiem jak to wygoda zatankować i nie zjeżdżać do domu tylko z pola na pole, każdy ma inne warunki i czym innym się zajmuje więc i zapotrzebowanie na maszyny też inne 

Np @Karol6130

Ale bez przesady, opryskiwacz za 50.000 na 10ha ? Z czego połowa to kukurydza która pryskana u takiego krowiego bauera jest raz, bo na odżywki to nie ma czasu przy krowach przecież ... 5000zl na ha koszt opryskiwacza ...

Opublikowano
2 minuty temu, Łolek napisał:

Np 

@Karol6130 jest sam bo tak mu się  życie ułożyło,do pracy w polu oborze i jeszcze ogarnąć sprawy poza  wiec maszyny muszą być wydajne , Sławek ma rozproszone pola ja miałem z  pola  na pole  26km a dom po środku 🤷

Mojego byś kupił 😉🫢

Dobrze Mareczku gadasz, każdy ma inne warunki

Ja to jak mam czas pryskania to jest tak:

Warunki idealne to do roboty

Pogoda ujowa to wolne 🤷

• Like 2
Opublikowano
9 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Na tyle to jakiś Biardzki/Tolmet 600l z kilkoma sensownymi dodatkami za gotówkę, a nie jakieś składania hydrauliczne itp ...

Sam teraz kupiłem Tolmeta 600-tke na 25ha, po około 8ha jarego, kukurydzy i ozimego. Jakbym miał wywalić 40-50tys na opryskiwacz na taki obszar to bym musiał chyba być chory umysłowo ...

z krowami jest inna sytuacja,.liczy się każda zaoszczędzona sekunda na wszystkim 

• Haha 2
Opublikowano
11 minut temu, Łolek napisał:

Mojego byś kupił

Eeeee...zara...jeden Ci pieniądze chciał słać, to powiedziałeś, że dasz drugiemu za córkę z przeznaczeniem na synową...znaczy, że co🤔...nie będzie wesela🤔🤭

Siemanko. 2°, cicho, rześko 

• Haha 1
Opublikowano

Dzień dobry. 

Trzeba chyba kawkę wypić i brać się za robotę. 

Kto wymyślił balkon przy chalupie 🙉

Pewnie ten sam co sobie wymyślił że mu przeszkadza teraz 🤔

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Rolnik1973 napisał:

🤝 🙋‍♂️

☀️

Ciekawe czy grzyby urosły w taki ziąb

No trzeba sprawdzić

P0tem jęczmienie P0pryskać

POczekaj cieplejszych nocy, teraz codziennie jakiś przymrozki żeby ci zboże nie POjebało, bo będziesz POpłakiwał później

Edytowane przez marulekk
  • Like 1
Opublikowano
7 minut temu, Rolnik1973 napisał:

🤝 🙋‍♂️

☀️

Ciekawe czy grzyby urosły w taki ziąb

No trzeba sprawdzić

P0tem jęczmienie P0pryskać

Centralnie po przymrozku kombinować z pryskaniem, do jednego stresu dokładać kolejny, to trzeba być Ryszardem ...

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Centralnie po przymrozku kombinować z pryskaniem, do jednego stresu dokładać kolejny, to trzeba być Ryszardem ...

Zima idzie cieplej nie bedzie

Siwka nie widać było

Gryka przerasta jęczmień

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v