Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Łolek napisał:

Cześć wszystkim 

11* i wieje wiatr, deszczu brak 

Trzeba się brać ostro bo grafik ostatnio napięty jak baranie jaja 

ja to już tam luzik 👍 zostało tylko zebrać 1 ha lucerny 

Opublikowano
Qwazi napisał:

57 minut temu, slawek74 napisał:

trzynaście El masz 🤔 🙆‍♂️ jak Ty się wyrabiasz 🤔🤪

Organizacja Sławek organizacja...a nie żeby nie dać se rady z jedną...Wandą🤭

mam jeszcze kaśki jolki i maryśki 🤭😁

Rolnik1973 napisał:

Co tam oporowcy agrofoto 

Jak myslicie że pierdzę to nie

Kręcę pszenicę

Trzeba 1.5 t

IMG_20240926_090213.jpg

Jaka odmiana i po ile 🤔 może by zamiast pszenżyta zasiał 🤔

Opublikowano
13 godzin temu, Krzysztof81 napisał:

Fundusz gwarantuje do 100tys € reszta zazwyczaj idzie się ebać. Dlatego milionerzy trzymają kase w Szwajcarskich Bankach a nie w PL gdzie tylko patrzą jak cie wydymać. Z ciekawości zerlnąłem to w PKO lokata 3,75% - cienizna. Jak kupisz przez internet to 4%.

czytaj na głos z 20 razy aż zrozumiesz że gwarantuje nawet d 200tys euro.....🤣🤣🤣🤣🤣🤣....,wytluscilem ci żebyś ogarnął że nie wystarczy przeczytać jedno zdanie ..,tak robią ignoranci bo przeczytanie i rozumienie całości to jest dla nich wielki problem 😀

Kwota gwarantowana

Kwota gwarantowana przez BFG wynosi do 100 000 EUR dla jednego deponenta w jednym banku. Oznacza to, że jeśli masz kilka rachunków w tym samym banku, ich łączna wartość jest brana pod uwagę przy obliczaniu kwoty gwarantowanej. Ważne jest, aby pamiętać o kilku zasadach:

• kwota gwarantowana obliczana jest od sumy środków pieniężnych ulokowanych na wszystkich rachunkach (np. lokatach terminowych, rachunkach bieżących, rachunkach oszczędnościowo-rozliczeniowych) jednej osoby oraz jej należności w danym banku lub kasie.
  • Depozyty wspólne (np. małżeńskie) są chronione do 100 000 EUR na każdego współwłaściciela rachunku.
  • W przypadku, gdy suma zgromadzonych środków przekracza 100 000 EUR, nadwyżka nie podlega ochronie.
  • W walutach obcych kwota gwarancji przeliczana jest na złotówki według kursu NBP w dniu, w którym bank staje się niewypłacalny.
  • Haha 3
Opublikowano
10 minut temu, Mateusz1q napisał:

10ha pszenicy toż to obszarnik

A jeszcze pozostałe zboża jęczmień, pszenżyto też pewnie podobny areał 🙆

Opublikowano
4 minuty temu, slawek74 napisał:

no i jest pan przechwalka 🤭🙆‍♂️🤣🤣🤣

bardzo lubię jak stado ignorantów martwi się o moje pieniążki i robi z siebie idiotów 

mnie to poprostu bawi 🤣

Opublikowano
15 minut temu, Bogdan_ja napisał:

bardzo lubię jak stado ignorantów martwi się o moje pieniążki i robi z siebie idiotów 

mnie to poprostu bawi 🤣

Normalnie do spać nie mogą z tego zmartwienia 😅😅

Opublikowano

a ja już zasialem wszystko, zostało jeszcze niecały hektar zasiać na dziś i może jeszcze hektar dzierżawy wpadnie ale to po niedzieli. Pszenżyto zaraz będzie do oprysku te siane tydzień temu.

Opublikowano
3 minuty temu, jacor73 napisał:

A pieniądz źle zainwestowany traci jeszcze więcej.

To fakt. Ja pare zł wpłaciłem na fundusz bankowy i wyszło prawie 9% rocznie, ale można też tam stracić w zależności od funduszu. Mam kupione 2 mieszkania pod wynajem, nie wiem czy nie kupić 3 bo chyba trzymanie kasy w banku jest bez sensu. W hektary nie mam zamiaru inwestować bo to bez sensu tym bardziej że zapowiadają likwidacje dopłat bezpośrednich. Z drugiej strony po teściach (niech żyją jak najdłużej) będzie jeszcze duże mieszkanie i dom. Ogarnąć to wszystko to też trzeba trochę nad tym posiedzieć. A z przyszłych wydatków to chyba kupno nowszego traktora i tyle.

Opublikowano
2 minuty temu, Uziu92 napisał:

a ja już zasialem wszystko, zostało jeszcze niecały hektar zasiać na dziś i może jeszcze hektar dzierżawy wpadnie ale to po niedzieli. Pszenżyto zaraz będzie do oprysku te siane tydzień temu.

A wziąłeś te 20 czy 25 hektarów?

Przed chwilą, Strongman napisał:

A mi jak ładnie wzeszło

20240926_093044.jpg

Ja wczoraj skończyłem wałować 15 ha żyta i jeszcze może posieje z 11 pszenżyta bezorkowo jak dam rade podrapać. Susza jest🤷‍♂️

Opublikowano
3 minuty temu, Krzysztof81 napisał:

To fakt. Ja pare zł wpłaciłem na fundusz bankowy i wyszło prawie 9% rocznie, ale można też tam stracić w zależności od funduszu. Mam kupione 2 mieszkania pod wynajem, nie wiem czy nie kupić 3 bo chyba trzymanie kasy w banku jest bez sensu. W hektary nie mam zamiaru inwestować bo to bez sensu tym bardziej że zapowiadają likwidacje dopłat bezpośrednich. Z drugiej strony po teściach (niech żyją jak najdłużej) będzie jeszcze duże mieszkanie i dom. Ogarnąć to wszystko to też trzeba trochę nad tym posiedzieć. A z przyszłych wydatków to chyba kupno nowszego traktora i tyle.

wiadomo ..,tu każdy ma po 3 mieszkania kupione za gotówkę oczywiście ....🤣🤣🤣🤣🤣

Opublikowano
6 minut temu, Uziu92 napisał:

Czym będziesz pryskał?

55 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Co tam oporowcy agrofoto 

Jak myslicie że pierdzę to nie

Kręcę pszenicę

Trzeba 1.5 t

IMG_20240926_090213.jpg

Fiu fiu, jak ładnie zaprawione 

• Like 1
Opublikowano
41 minut temu, 12Pafnucy napisał:

...tylko patrzeć jak Tusk osobiście medal za robotę wręczy...🤭

Deskę

41 minut temu, Bogdan_ja napisał:

mnie to poprostu bawi 🤣

Ja to tylko przyznam się ze zazdr9szcze trochę. Kto wie może kiedyś i ja będę bogaty

• Haha 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v