Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Masowo dziś ...

No i już wołają siać....czyli koniec zasiewów się robi ..😊

U nas jeszcze nikt nie siał oprócz tego jednego, ale to żyto hybrydowe, to akurat czas na to.

Opublikowano

1 minutę temu, Desperado napisał:

W twojej głowie się pozmieniały, chłopaczku, trochę mądrzejsi od ciebie zalecają optymalne terminy, a nie twoje widzimisię.   xD

Chcesz to se siej jak dziadki pradziadki, w konia może też zacznij robić, bo łoni mówili że traktory ziemię ugniotą i nic nie urośnie xD 

Opublikowano
1 minutę temu, Karol6130 napisał:

Późniejsze będzie gorzej ukorzenione a na piochu to będzie wiosną widać 

A co to są te piochy ?? Takie coś co sosna na tym rośnie ??? Bo pod zboże to raczej średnio się nadaje ...

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Aaaakurat...😆

Mam już drugi siewnik z tymi rurkami i  jeszcze żadna mi nie pękła , po zakupie wymieniłem jedną bo miała inne mocowanie i nie bardzo pasowała 

Edytowane przez Nieustraszony1044
  • Like 1
Opublikowano

Późniejsze będzie gorzej ukorzenione a na piochu to będzie wiosną widać 

To raz, a dwa, niech się tylko ochłodzi trochę, do tego krótsze dni i przymrozki i nie wzejdzie po tygodniu tylko po dwóch albo trzech.

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Chcesz to se siej jak dziadki pradziadki, w konia może też zacznij robić, bo łoni mówili że traktory ziemię ugniotą i nic nie urośnie xD 

Trzymaj się chłopie tego bobu, bo inaczej cienko cię widzę.   xD

Opublikowano
1 minutę temu, Nieustraszony1044 napisał:

Mam już drugi siewnik z tymi rurkami i  jeszcze żadna mi nie pękła , po zakupie wymieniłem jedną bo miała inne mocowanie i nie bardzo pasowała 

Też mam te same i od początku wymieniłem dwie, z czego jedna osobiście zepsułem. Czarnych ani metalowych nigdy bym nie założył 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
Przed chwilą, Desperado napisał:

Trzymaj się chłopie tego bobu, bo inaczej cienko cię widzę.   xD

No to pochwal się jaki miałeś średni plon pszenżyta w tym roku ;) To sobie porównam czy mój czy twój termin siewu lepszy.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
2 minuty temu, Desperado napisał:

To raz, a dwa, niech się tylko ochłodzi trochę, do tego krótsze dni i przymrozki i nie wzejdzie po tygodniu tylko po dwóch albo trzech.

Oj i pod śniegiem może ziorko leżeć 

Ale później jest trochę mniej 

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

No to pochwal się jaki miałeś średni plon pszenżyta w tym roku ;) To sobie porównam czy mój czy twój termin siewu lepszy.

swoje przechwałki to se zapisz na kartce i se podetrzyj tyłek tym 🤣🤣😲

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Karol6130 napisał:

Oj i pod śniegiem może ziorko leżeć 

Ale później jest trochę mniej 

Może, ale też nikt nie zagwarantuje w naszym klimacie że ściśnie mróz i po balu panno lalu. Udaje się czasem jak ciepła jesień, ale to nie jest pewna reguła, nie ten klimat, a i jeszcze zależy od regionu.

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
6 minut temu, Tomasz0611 napisał:

A co ma plon do zysku? Może ktoś miał 2 tony na ekologii i zarobił więcej od tego co miał 8?

Chyba Ty to ogarniasz?

Opublikowano (edytowane)

Czego mam się wstydzić, ja suszy nie miałem i piachów też nie mam, pod 8 była średnia na pewno. Ty nie miałeś połowy tego i nie dokazuj.

Edytowane przez Desperado
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Krzysztof81 napisał:

A co ma plon do zysku? Może ktoś miał 2 tony na ekologii i zarobił więcej od tego co miał 8?

Chyba Ty to ogarniasz?

No ogarniam, ale mając 2,5t/ha przy 600 zł/t to niestety jakby nie liczył dochodowości w tym nie ma ...

3 minuty temu, Desperado napisał:

Czego mam się wstydzić, ja suszy nie miałem i piachów też nie mam, pod 8 była średnia na pewno. Ty nie miałeś połowy tego i nie dokazuj.

Miałem 7t, tylko u mnie wg IUNG 20% zabrała susza ... Na 200kg saletry i 150kg Poli 6, do tego kurzak 10t/ha i to całe nawożenie. Taka ilość kurzaka kosztowała mnie 5 bel słomy 120x120.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
4 minuty temu, radekz200 napisał:

ale dla takich już większych może być 😛 dla mniejszych biorę z polmleku 

Ja daje teraz z tej firmy 

Ale sprayfo żółte lepsze 

Z witamin to tylko rozród bierzesz czy coś jeszcze 

Opublikowano (edytowane)

Ja daje teraz z tej firmy 

Ale sprayfo żółte lepsze 

Z witamin to tylko rozród bierzesz czy coś jeszcze 

total dla młodzieży, aaa wcześniej jak była promocja to dodawałem jeszcze drożdże do mieszalni 

Edytowane przez radekz200
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v