Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Agrest napisał:

Ja tam się nie znam.

Ale orką niszczymy wytworzone przez sezon kapilary i naturalny podsiąk.

Podczas naturalnego osiadania gleby, te kapilary się odbudowują. I odleżała orka oprócz tego że nie obrywa delikatnych korzonków włośnikowych, ma już odtworzony podsiąk i dlatego rośliny dużo szybciej i równiej kiełkują.

Wały zastępują  naturalne osiadanie gleby. Robią po przejeździe to  co grawitacja i opady przez 3 tygodnie.

Tylko że dziś możemy tylko na grawitację liczyć.

Taaaaa...Ty się nie znasz🙃

A taka orka na piaseczku🤔

Screenshot_20240907-220413~2.png

Edytowane przez Qwazi
  • Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Pigmei napisał:

Nie mam foty z zapadniętym w piachu packerem, może mam inne piaski  😞

Te na fotce to takie piaski, że jak jest sucho to się w nich topisz, a jak popada również. Ogólnie to szału z tym wałem nie było, ale jak się wolno siało, to jakoś szedł, i pole było równe, oraz w miarę zagęszczone. Z innymi nie mam wiele doświadczenia,. 

Opublikowano
7 minut temu, Krzysztof81 napisał:

To dużo czy mało? Nie wiem ja mam starego Fendta, tam się wymienia oleje, wlewa paliwo jeździ. Ewentualnie tarcze sprzęgłową i uszczelki pod głowicami 😉

Nie wiem czy dużo czy mało. Chodziło o porównanie tej samej części w dwóch markach🤷. Do Zetora za 1,7 tys to żem pół auta przywiózł z Kalisza 😁

1 minutę temu, Agrest napisał:

Chyba nie teraz, bo widzę tu idealne warunki wilgotnościowe

Wiosenna. Teraz jeszcze pługa nie tykałem

Opublikowano
22 minuty temu, Agrest napisał:

Ja tam się nie znam.

Ale orką niszczymy wytworzone przez sezon kapilary i naturalny podsiąk.

Podczas naturalnego osiadania gleby, te kapilary się odbudowują. I odleżała orka oprócz tego że nie obrywa delikatnych korzonków włośnikowych, ma już odtworzony podsiąk i dlatego rośliny dużo szybciej i równiej kiełkują.

Wały zastępują  naturalne osiadanie gleby. Robią po przejeździe to  co grawitacja i opady przez 3 tygodnie.

Tylko że dziś możemy tylko na grawitację liczyć.

Jak dla mnie bez opadów sama grawitacja nic nie zdziała, a orka bez wałowania po, to strasznie w taką pogodę przesuszy. Praktycznie popiół na całą głębokość tego zabiegu. Książki pisali jak klimat był inny. Trzeba trochę to zaktualizować. 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Agrest napisał:

Czyli jedną oponę na przód?🤭

Nieeeee...wyliczam:

Pompkę sprzęgła, obie pompki hamulców, łożyska przystawki przedniego napędu, kamienie widełek, widełki, klin, dwie szyby, uszczelki do tych szyb oraz do jednej klamka wraz z wszystkimi pierdołami do montażu, włącznie z jakimiś sworzeńkami i zawleczuszkami...chyba nic nie pominąłem 🤔...ale przednie opony przede mną...na przyszły sezon...dziadek jakąś lipę założył i pękają od środka 🤦

5 minut temu, Leszy napisał:

Jak dla mnie bez opadów sama grawitacja nic nie zdziała, a orka bez wałowania po, to strasznie w taką pogodę przesuszy. Praktycznie popiół na całą głębokość tego zabiegu. Książki pisali jak klimat był inny. Trzeba trochę to zaktualizować. 

Stąd u mnie wał przy pługu 

Edytowane przez Qwazi
  • Like 1
Opublikowano
45 minut temu, Qwazi napisał:

Taka dobra jest czwórka powyżej 100 KM🤷

taka jak pafnucego?

6 godzin temu, malaczarna napisał:

Wizyta u specjalisty

chyba tylko po L4 na pół roku 

Opublikowano
7 minut temu, Leszy napisał:

Bardzo dobre rozwiązanie. 

Mimo to, jak odleży wschody lepsze

3 minuty temu, konteno napisał:

taka jak pafnucego?

Młodsza ciut...i Zbyszek ma bodajże szóstkę🤔... @12Pafnucy potwierdź lub zaprzecz

Opublikowano
10 minut temu, Qwazi napisał:

Młodsza ciut...i Zbyszek ma bodajże szóstkę🤔

no faktycznie , zapomniałem , znajomy miał 4.80 z ładowaczem to na 2 przednich kołach zdarzało sie mu jeździć 

Opublikowano
5 minut temu, konteno napisał:

no faktycznie , zapomniałem , znajomy miał 4.80 z ładowaczem to na 2 przednich kołach zdarzało sie mu jeździć 

Ten to seria 6...mam fotkę z 12 maja, bo wtedy siałem kukurydzę. Dobry ciągnik, ale powinien mieć 90 KM, a nie 130🤷

IMG_20240511_105409_004_HDR.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, Qwazi napisał:

Taaaaa...Ty się nie znasz🙃

A taka orka na piaseczku🤔

Screenshot_20240907-220413~2.png

Kiedyś jak orałem UG to zawsze przy pługu wisiała brona. Talerzówką obcinało się bruzdy, potem siew poznaniakiem z lekką broną o niskim zębie zamiast zgrzebła. Jesienią wystarczało zupełnie. Wiosną dodatkowo wszystkie piochy po siewie obowiązkowo wałowane.

Teraz  gdy sieję zestawem to zęby w agregacie tylko zagarniają ślad traktora. Całą robotę robią wałki.

Po próbach w tym sezonie prawdopodobnie pług wylatuje już na stałe z użycia. 

• Like 1
Opublikowano

Powitać

w Polsce G już słoneczko świeci a w Polsce A pewno jeszcze noc

17257685795144989764973440892083.jpg

59 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Yyy..

Świętujeta juz 🤔

🥱🙋

Tak,  bickom dać i o 7:30 na mszę i potem cały dzień wolny 

• Like 4
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v